Pandemic - Spillet der smitter

Per von Fischer af Per von Fischer d. 23. May 2013

Red verden, red dig selv og red dine medspillere. Brikker & Bræt lægger samarbejds-spillet ’Pandemic’ under mikroskopet for at se, hvorfor spillet er en nyklassiker.

At spille med sygdom er ikke en oplagt opskrift på et brætspil med verdensomspændende succes. Ikke desto mindre er det præcis, hvad spillet Pandemic handler om, og alligevel har spillet i årevis formået at fange interessen fra både spilfans til nybegyndere, der kan lide brætspil som familieunderholdning.

Det smitsomme ved ’Pandemic’?

Pandemic

  • Udviklet af Matt Leacock, der senere også udgav ’The Forbidden Island”.

  • Første gang udgivet i 2008 af Z-man Games.

  • Oversat til 14 forskellige sprog og har solgt i omegnen af 250.000 eksemplarer på verdensplan.

  • Har fået udgivelsen ’On The Brink’, som bl.a. tilføjer flere roller, en ekstra virus og mulighed for at spille ”ond” bio-terrorist mod de andre spillere.

  • Spillet er på vej i en ny opdateret jubilæumsudgave.

  • For det første er ’Pandemic’ et samarbejdsspil, hvor spillerne arbejder sammen imod spillet. Hver deltager styrer en af FNs epidemieksperter, og sammen flintrer de verden rundt for at hindre smitsomme sygdomme i at sprede sig – og i bedste fald stoppe dem ved at opdage kure imod dem. Spillet er vundet, så snart spillerne har fundet en kur til hver af de fire vira, men oftest vinder sygdommene over verden og spreder sig uhæmmet på grund af dårlig kommunikation mellem spillerne.

    ’Pandemic’ foregår i runder, hvor spilleren hvis tur det er, må udføre fire handlinger. En handling kan være at flytte sin brik til en anden by, eller bruge et kort på hånden til at flyve længere væk. Det er også muligt at bruge et af de specielle hændelseskort, og det gælder helt generelt i Pandemic, at man skal have sin brik stående i den by, hvor man gerne vil gøre en handling.

    Smitten kommer

    Spillepladen i ’Pandemic’ består af et farverigt verdenskort med de vigtigste storbyer forbundet med røde streger. Er der en streg imellem to byer, er det muligt flytte sin brik fra den ene til den anden. Hver spiller sidder også med et antal bykort på hånden. Kortene kan bruges til forskellige ting, som f.eks. til at flyve over store afstande, eller samles i større sæt med samme farve for at kurere sygdomme.

    Det lyder ligetil, men udfordringen ligger i, at når en spiller er færdig med sin tur, skal der trækkes et antal infektionskort. Hvert kort betyder, at nye udbrud af en af spillets fire sygdomme dukker op i en by i et sted i verden. Og hvis en storby får sin tredje brik, er den helt gal, for det medfører straks en epidemi, der omgående smitter alle nabobyer med sygdommen.

    Spillet er på den måde et intenst kapløb med tiden, og hver eneste runde, ja hver eneste handling, er vigtig.

    Pandemic skal prøves, og vi tør godt garantere, at du bliver helt syg med det!

    Spillerne kan selvfølgelig gøre andet end bare flytte deres brikker rundt i verden og vente på, at katastrofen indtræffer. Der kan bygges et begrænset antal forskningslaboratorier, og byttes kort under særlige omstændigheder i et forsøg på at samle sammen til en kur. Og så kan en handling bruges til at kurere en enkelt sygdomsbrik fra den by, man befinder sig i.

    Slutteligt har hver spiller en unik rolle, som har har særlige evner. ”Forskeren” har f.eks. kun brug for fire kort i samme farve for at kurere en sygdom, hvor alle andre behøver fem, mens ’Lægen’ kan kurere alle sygdomme fra en by med en handling. Det er netop i disse særlige handlinger, at nøglen til at vinde over ’Pandemic’ ligger.

    Let at komme i gang

    Hvis man kigger Pandemic nærmere efter i krogene, så er det ikke en enkelt detalje, der gør spillet populært hos meget forskellige typer af brætspillere. Spillet gør snarere brug af en række smarte designtricks, som gør, at vi både har lyst til at hive ’Pandemic’ frem igen, og måske endda spille det mere end en gang efter hinanden.

    For det første tager det kun få minutter at gøre klar til et spil ’Pandemic’. Alle spillere kan forstå at trække de første infektionskort og putte sygdomsbrikkerne på spillepladen, så spillerne ikke behøver at sidde og vente en evighed på at se på ham, der i forvejen kender spillet, stille op. Det er et lille hurtigt spil i spillet at gøre klar, og alle er altid spændte på, hvordan startsituationen kommer til at se ud. Mængden af ventetid er derfor begrænset, og det er et spil, som man uden problemer kan hive frem foran familien eller kollegerne på arbejde.

    Selv nybegyndere fatter lynhurtigt hvordan man flytter rundt og renser byer for sygdomme, bytter kort, og at tiden i ’Pandemic’ er knap og hver handling tæller. Hvis man dertil lægger, at runderne i spillet er bygget så tilpas simpelt op, at enhver vil kunne huske det efter blot én runde, så er her en del af forklaringen på, hvorfor ’Pandemic’ giver meget tilbage for selv en uprøvet spiller – og det med et minimum af energi set fra spillerens synspunkt i og med, der er få informationer, der skal læses – resten er symboler og farvekoder, som gør det nemmere at overskue visuelt.

    Dø eller lev i fællesskab

    ’Pandemic’ har en særlig kvalitet: det er et spil, hvor spillerne er sammen imod spillet, et såkaldt ”kooperativt spil” eller samarbejdsspil. Flere og flere mainstream-brætspil benytter sig af denne særlige teknik, der i al sin enkelthed sætter spillerne på samme hold, og derfor giver dem en fælles interesse i at vinde. Samtidig har alle en fælles fjende, og det skaber sammenhold i en gruppe.

    Dem, der ikke bryder sig om brætspil på grund af konkurrenceelementet i langt de fleste spil, er glade for ’Pandemic’. Det er også det, der gør spillet til et fantastisk familiespil. Det er let at gå til, og det ender ikke i skænderier og ufred, fordi Jens altid vinder over de andre. Her er det en fælles opgave, og alle deltagernes evner og handlinger er nødvendige for, at det skal lykkes at redde verden. Netop dette giver anledning til gode taktiske diskussioner, hvor det i høj grad også gælder om at gennemskue, hvor de næste sygdomsudbrud fremkommer og være på forkant med spillets luner.

    Uanset om du er garvet brætspiller eller kun kender Ludo, så skal ’Pandemic’ prøves.

    Smittefarlige apps

    Hvis du ikke kan få nok af spil med sygdom som tema, så er der også gode muligheder at få sin lyst styret på mobile platforme.

    Operation: Eradicate

    Her er den digitale version af Pandemic, dog med minimale forskelle.

    De følgende to spil vender det hele på hovedet, og giver dig rollen som smittesprederen. Nu skal du udrydde menneskeheden, i stedet for at redde den.

    Pandemic 2.5

    Plague Inc.