Junta vender tilbage

Morten Greis af Morten Greis d. 17. May 2015

Et klassisk, satirisk brætspil om bananrepublikker og deres korrupte militærjuntaer vender tilbage. Sidst på sommeren vender Junta tilbage efter i en årrække at have været fraværende fra brætspilsmarkedet.

Junta er spillet om en diktator og hans nærmeste stab i en bananrepublik, hvor målet er at rende med flest mulige penge, og det gøres ved at få ulandshjælpen ind på ens hemmelige bankkonto. Hver runde fordeler præsidenten midlerne mellem hans nærmeste kreds, og derefter forsøger spillerne sig med revolution, kup, snigmord, forhandlinger og andre feje tricks at tiltuske sig rollen som præsident og/eller de andre spilleres penge, inde pengene når at blive sikret på hemmelige bankkonti.
Junta er satirisk, underholdende og har nogle fantastiske rammer for intriger og forhandlinger – også selvom spillet er bedaget, lidt for langt og med lettere knudrede regler.

Oprindeligt er Junta fra slutningen af 1970’erne, men det udkom fra det nu hedengangne spilforlag, West End Games, som mange rollespillere kan huske for deres *d6 Star Wars*-rollespil, i 1985 i den klassiske version, som mange brætspillere kender. En ny udgave blev lanceret i 2005 med ny forside og samme indhold, og i 2008 oversatte Pegasus Spiele Junta til tysk, og æsken fik en helt ny form og forside. Det blev til en bred, gul æske.

I 2010 kom en ny udgave af Junta på markedet, Junta: Viva El Presidente! fra Z-Man Games, der på mange måder var strømlignet, hurtigere og lettere at gå til end det klassiske Junta, og det fik givet mange af ideerne nyt liv, men det fik ikke alle elementerne med, og ikke alle fans var tilfredse med udgaven.

På det tyske marked levede Junta videre. Pegasus Spiele udgav fortsat den tyske version af det klassiske Junta, og for et par år tilbage på spilmessen Spieltage i Essen afslørede Pegasus Spiele over for Papskubber, at man legede med tanken om at lancere en engelsk udgave af den tyske version.

I løbet af sommeren kommer igen muligheden for at spille Junta, idet Alderac Entertainment Group udgiver Junta på ny, og det bliver baseret på den tyske version fra Pegasus Spiele. Overordnet synes spillet ikke at have de store ændringer siden udgaven fra 1985.