Gaveguide: Spil til de voksne

Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 15. November 2018

En aften kan hurtigt ædes op af Netflix og Nyhederne, men vi kan varmt anbefale at slukke for TV’et og i stedet finde et brætspil frem. Herunder har vi samlet nogle af dette års hotteste voksenspil, som med garanti vil både udfordre og overraske, når hyggen skal være analog.

 1. Sagrada
 2. Pandemic: Fall of Rome
 3. Fog of Love
 4. Chronicles of Crime
 5. Photosynthesis

Sagrada


Fakta om Sagrada

 • Antal spillere: 1-4
 • Spilletid: cirka -30-45 minutter
 • Alder: 14+
 • Er endnu ikke udgivet på dansk
I Sagrada er du og dine modspillere kunstnere, der konkurrerer om at bygge det smukkeste glasmosaikvindue i Gaudís Sagrada Familia i Barcelona. Sagrada er både smukt designet, lækkert udformet og et solidt spil, der bedst kan beskrives som en krydsning mellem Azul og sudoku – med terninger. I æsken finder du bl.a. intet mindre end 90 terninger i fem forskellige farver. Terningerne er glasstykker, mosaikken laves af.

Hver spiller vælger i starten af spillet et mønster, som delvist afgør, hvordan vinduet skal se ud. I en runde kastes et antal terninger, og spillerne vælger efter tur, hvilken terning de gerne vil have til deres mosaik. Terninger af samme farve eller samme antal øjne må ikke placeres ved siden af hinanden. Spillerne får point for at placere terninger i deres vinduesramme og derved opfylde nogle bestemte mål. Spilleren, der har flest point, når den sidste runder er slut, har vundet.

Du kan læse hele Papskubbers beskrivelse af Sagrada her.


Pandemic: Fall of Rome


Fakta om Pandemic:
Fall of Rome

 • Antal spillere: 1-5
 • Spilletid: præcis 60 minutter
 • Alder: 12+
 • Er ikke udgivet på dansk
De prisvindende Pandemic-spil handler normalt om at bekæmpe sygdomme og finde kure mod dem, men i varianten Fall of Rome handler det om det romerske imperiums fald. Sammen skal spillerne forsøge at holde sammen på det romerske rige, som i 400-tallet var svækket af interne krige og årtiers økonomisk krise, og som nu trues af flere udefrakommende folkefærd – angelsaksere, vandaler, hunner, gotere – der alle forsøger at trænge ind og bosætte sig i imperiets territorier.

Sammen skal spillerne forsøge at holde imperiet ved at mobilisere hære, befæste byer og indgå alliancer med de barbariske folkefærd, så de kan holde imperiet gående. Imens hver runde marcherer de barbariske folk mod imperiets grænser. Hver spiller har en romersk karakter med et særligt speciale, som giver nogle særlige muligheder for at opbygge forsvaret af Rom, men forsvar er ikke nok. Det er nødvendigt at indgå alliancer med de barbatiske naober, så de kan bidrage til forsvaret af imperiet. Kan I samarbejde, og kan I gøre det godt nok til at sikre det romerske imperiums fremtid?


Fog of Love


Fakta om
Fog of Love

 • Antal spillere: 2
 • Spilletid: 1-2 timer
 • Alder: 17+
 • Er udgivet på dansk
Fog of Love er en romantisk komedie som et brætspil. Det er et spil for to personer, der begge spiller som den ene person i et parforhold. I løbet af spillet skal de to spillere træffe valg på deres karakterers vegne og beslutte, hvordan de vil reagere på forskellige situationer. Hvad skal I lave på den første date? Skal ekskæresten inviteres med til jeres fest? Klarer forholdet den første IKEA-tur?

De to karakterers personlighedstræk og særpræg sammensættes i starten af spillet, og spillet spilles i kapitler, som sætter de overordnede rammer for spillet. Hver spiller skal i sin tur spille en event fra hånden, som enten partneren eller I begge skal beslutte, hvordan I vil reagere på. Valg foretages skjult for partneren og har indflydelse på forholdet. Jo mere tro jeres karakter er mod sin egen personlighed, jo mere tilfreds er han/hun i forholdet, men der vil ofte være en fordel ved at forsøge at imødekomme det, du formoder din partner vil vælge.

Som i et ægte forhold handler det heller ikke i Fog of Love om at vinde, men om at begge parter er tilfredse i forholdet. Kan du hjælpe din karakter med at finde den gyldne balance mellem at være tro mod dig selv og sine personlighedstræk og samtidig få et forhold til at fungere?


Chronicles of Crime


Fakta om
Chronicles of Crime

 • Antal spillere: 1-4
 • Spilletid: cirka 60-90 minutter
 • Alder: 14+
 • Er ikke udgivet på dansk
Hvor Fog of Love er en romantisk komedie, er Chronicles of Crime en krimi-serie i stil med klassiske CSI. Spiller bruger en app på din smartphone eller tables til at styre alle de mange aspekter af sagen, du skal klare. Til en start får du en sag af din chef, og så tager du ellers på opdagelse i byen for at løse sagen.

Det innovative i spillet kommer netop fra brugen af appen, som du bruger i spillet. Når du kommer frem til en crimescene hiver du den frem på appen, og vender og drejer dig, for at kigge rundt i rummet, mens du siger højt hvad du ser. De andre spillere finder så de forskellige ledetråde frem fra en kortstak. Nu kan du spørge dine vidner om de forskellige ledetråde du har fundet, ved at scanne kortene i appen. Du kan også sende ledetrådende ind til politiets laboratorie – igen ved brug af appen. Til sidst kan du tage hjem til din politichef, som griller dig i sagens detaljer. Kan du svare rigtigt, har du løst sagen – men tager du fejl, er det op på hesten igen…


Photosynthesis


Fakta om
TPhotosynthesis

 • Antal spillere: 2-6
 • Spilletid: 30-60 minutter
 • Alder: 14+
 • Er udgivet på dansk
Photosynthesis er et smukt spil med et usædvanligt tema. Hver spiller har en træsort og skal så sine frø i skoven. Dine frø skal sås i skoven, så solens stråler falder på netop dine træer. Hvis solen rammer dine træer, vil det give dig energi, som du kan bruge til at få din bestand af træer til at vokse og blive til flere. Hvis du er heldig, kan dine træer vokse sig så store, at de skygger for dine modstanderes, så du får en fordel.

Photosynthesis ser ved første øjekast simpelt ud, men der er en overraskende mængde strategiske beslutninger, der skal træffes af spillerne i løbet af spillet. Sollyset falder ind i lysningen fra en ny vinkel hver tur, så det gælder om at tænke flere ture frem og bruge dine resourcer på den bedste måde. Photosynthesis er ikke bare et virkelig godt spil, men også smukt at se på, når det står på bordet.

Photosynthesis var nomineret til en Guldbrik i kategorien ‘Årets Voksenspil’.