Gaveguide 2016 - Voksenspil

Morten Greis af Morten Greis d. 1. December 2016

Forslagene til julegaver i afdelingen for voksenspil kommer vidt omkring – der er kamp for overlevelse på en fjendtlig planet, byggeprojekter, cykelsport og skattejagt – men fælles for dem alle er, at de er underholdende spil for de voksne. De har hurtigt lærte regler, så man kan flå æsken op og komme i gang med det samme. Fælles for alle spillene er, at de kræver engelskkundskaber for at kunne læse reglerne – og i mange tilfælde også kort og lignende i spillet.

I vores gaveguide til voksenspil har vi skrevet om

Not Alone

Strandet på en fjendtlig planet kæmper de overlevende for at undslippe, men de er ikke alene. Noget lurer i mørket og jagter dem skånselsløst.

I Not Alone handler det om overlevelse, og det handler om list. En spiller tager rollen som rovdyret, der skånselsløst jager de overlevende spillet af de andre deltagere. Der er til at begynde med fem steder, man kan forsøge at skjule sig, og hver runde begynder med, at spillerne vælger et sted ved at spille et kort ned uset. Derefter vælger rovdyret et af stederne, og hvis nogen havde skjult sig der, bliver de overfaldet, og monstret er et skridt tættere på at vinde. Det er en avanceret form for kat efter musen (eller en slags omvendt Scotland Yard). Spillerne får i løbet af spillet stadig bedre chancer for at skjule sig, men de har mindre og mindre tid tilbage, inden det er for sent. Intenst, nemt og spændende.

Not Alone er for to-syv spillere, og det varer 30-40 minutter.

Vejledende pris: 219,95 kr.

Quadropolis

I er bygherrer, der skal anlægge en drømmeby, men jeres rivaler har samme planer, og de er ude efter samme byggeprojekter til deres byer, som I er. Kan du anlægge den smukkeste by?

Quadropolis er fra forlaget Days of Wonder, der hvert år udgiver et flot og interessant spil. I år er det Quadropolis, der kommer med to forskellige sværhedsgrader. Grundlæggende set har hver spiller sin egen by-plade opdelt i fire kvadrater, som man anlægger sine bygninger inden for. Alt efter hvordan de forskellige bygninger anlægges i forhold til hinanden, og hvor godt man sikrer sig indbyggere og strøm til byen, scorer man point i spillets slutning. Imidlertid har man ikke frit valg, når det gælder valget af bygninger, for de hentes fra en fælles spilleplade, hvor ens arkitekt-brikker bestemmer, hvilke bygninger man må hente, og er man snild, kan man bruge det til at spænde ben for de andre spillere. Det er nemt at gå til, og det hyggeligt at dyste om at bygge de bedste byer. Læs mere om Quadropolis.

Quadropolis er for to-fire spillere. Varigheden er cirka en time.

Vejledende pris: 449,95 kr.

Flamme Rouge

Målstregen er ret forude. Er det tid at bryde ud af feltet, eller skal man holde sin position i flokken en anelse endnu og ikke brænde ud for tidligt? Det handler om cykling, og det handler om taktik!

Brætspillet Flamme Rouge er et spændende bud på et cykelsportsspil, hvor spillerne skal have deres cykelryttere først over målstregen, men pisker man derudaf, risikerer man at brænde ud, længe inden man når målet. Via kort rykker man sine cykelryttere frem og ved at placere sig i feltet og udnytte de andre rytteres slipstrømme, kan man komme frem uden at brænde ud for tidligt. Det handler om taktik, om at have et køligt sind, og om at vide hvornår man skal bryde ud fra feltet og storme mod målstregen. Spændingen er intens, og de taktiske udfordringer leverer mange spændende men svære valg.

Flamme Rouge er for to-fire spillere, og det varer 30-40 minutter.

Vejledende pris: 299,95 kr.

Diamant

Dybt inde i junglen i en glemt dal er et tempel med umådelige skatte. En ekspedition har vovet sig frem til templet, men stedet er ikke uden farer. Hvem tør vove sig og hente skatte ud, og hvem går for dybt ind og når aldrig ud igen?

I Diamant handler det om tage chancer og vide, hvornår man skal holde igen. Målet er at indsamle flest skatte, men man får kun de skatte, som man har sikkert med sig ud af templet efter hver ekspedition. Hver runde vælger hver spiller, om de bevæger sig dybere ind i templet, eller om de vender om – og de afslører deres valg samtidigt. Er man vendt om, får man lov at beholde sine skatte, men for dem, der fortsætter ind i templet, afslører man det næste tempel-kort. Det kan være skatte eller fælder, og hvis man udløser den samme fælde to gange, så ender det ulykkeligt, og man mister sine skatte. Efter et vist antal ekspeditioner ser man, hvem der har mest med ud af templet, og det er vinderen.

Diamant er nemt og yderst underholdende. Man holder vejret af spænding, når man vender det næste tempelkort, og for hver gang man er kommet dybere ind i templet, sidder man med den stadig sværere overvejelse, om man skal fortsætte – og des færre som fortsætter, des færre skal man dele med, men man risikerer også ikke at slippe ud igen.

Diamant findes i forskellige udgaver, og det har blandt andet været udgivet under titlen Incan Gold. Det foreligger her i en ny smuk udgave udgivet af Iello.
Spillet er for tre-otte spillere, og det tager omtrent 30 minutter at spille.

Vejledende pris: 279,95 kr.

Via Nebula

I tågernes dal drømmer man om at opbygge et nyt samfund, men så længe alt er hyldet i den blege dis, får man intet udrettet. Til dalen er kommet brave folk, der kan rydde tågen af vejen og opbygge dalen. Hvem bliver den største bygherre?

Via Nebula er et strategispil, hvor man både samarbejder og konkurrerer om at blive den største bygherre. Målet er at opføre et vist antal bygninger, men for at komme til at opføre bygninger, skal man have adgang til byggematerialer, og det kræver, at man sender folk ud for dels at klargøre byggematerialerne, dels rydder en rute gennem tågen mellem byggepladsen og byggematerialerne. Man kan bygge sine bygninger de samme steder og være fælles om at rydde veje gennem tågen, og på den måde samarbejde om at få opført sine bygninger, men der kan stadig kun være en vinder, og udfordringen ligger i at balancere, hvor meget man samarbejder med de andre spillere for at nå sit mål, og hvor meget man får de andre til at gøre arbejdet, mens man stræber efter sine egne mål.

Der er nogle spændende udfordringer i Via Nebula, og måden, man spiller sammen og mod hinanden på, leverer en anderledes og fascinerende oplevelse. Der handler nemlig ikke kun om at bygge bedst og hurtigt, men også at regne på, hvordan man opbygger et samarbejde med en eller flere af de andre spillere, og bedst udnytter deres strategier til ens egen fordel.

Via Nebula er for to-fire spillere. Varigheden er cirka en time.

Vejledende pris: 399,95 kr.