Gaveguide 2014 - Nørdespil

Morten Greis af Morten Greis d. 23. November 2014

Blandt julens nørdspil har vi peget på tre titler, som alle fortjener opmærksomhed for deres enkle men udfordrende game play. Det er spil, der er lige lidt tungere, end hvad man samler familien om, og hvor man får de bedste oplevelser, hvis man sætter sig ned og grubler over sine træk, studerer de andre spilleres planer og sætter kæder af reaktioner op.

I vores gaveguide til nørdespil har vi skrevet om

Castles of Mad King Ludwig

I skal bygge de mest forunderlige, umulige og gale slotte for kong Ludvig, og bedste bygherre vil blive rigt belønnet.

Castles of Mad King Ludwig er en viderebygning af det sindrige Suburbia, hvor man tager rollerne som byplanlæggere. Nu gælder det slotte.

I Castles of Mad King Ludwig gælder det om at bygge det mest fantastiske slot, og det efter de mål, der giver flest point. Ved spillets begyndelse trækkes tre måder at score point på, og hver spiller får deres egne hemmelige måder at score point på.

Hver runde udbydes en række forskellige rum til slottene, og en af bygherrerne får lov til at fastsætte priserne for rummene, som de andre spillere så skal betale bygherren for. Hvor mange penge kan man presse ud af de andre spillere? Udbudet og prissætningen af rummene er et af spillets genistreger, da der ligger en masse taktik i at studere de andre spilleres slotte og deres møntstakke for at regne ud, hvor meget de er villige til at betale for rummene. Samtidig med er det sjovt at bygge slotte til den gale konge.

Reglerne til Castles of Mad King Ludwig er på engelsk, men ellers er der ingen væsentlig tekst på brikkerne. Spillet er enkelt at gå til, og efter et par runder har man generelt fanget ideen i spillet. For 1 til 4 spillere.
Pris: ca. 479,- kr

Deus

Udbred riget, indtag territorier og skænk de oldgræske guder dyre gaver for at vinde deres gunst og blive spillets sejrherre.

Deus er et strategispil, hvor man opbygger oldtidsriger i antikkens verden. Deus har ligheder med Settlers fra Catan og 7 Wonders, men samspillet mellem kortene i Deus, og den måde, som de påvirker brikkerne på brættet, er noget helt særlig, og det gør spillet til en spændende oplevelse.

I Deus opbygger spillerne hver deres rige. Foran sig har de en plade, hvor de placerer forskellige kort, der repræsenterer forskellige bygninger, der har hver deres effekt, og midt på bordet er spillepladen, hvor bygninger placeres på de forskellige felter, når et bygningskort anbringes foran spilleren. Bygningerne kommer i forskellige kategorier, og hver gang man anbringer en bygning, gør man brug af bygningens effekt, og af alle de bygninger, der er i samme kategori. Des flere bygninger, der er i samme kategori, des stadig større og vildere bliver trækkene – men man kan maksimalt bygge fem bygninger inden for en kategori, så helt naturligt spreder man sine træk ud over flere forskellige kategorier.

Reglerne til Deus er enkle, og de er hurtigt lært. Det er samspillet mellem kortene og den effekt, der opstår, når man får opbygget kæder af kort, der spiller sammen og aktiverer en serie af effekter, der giver kort, ressourcer, point og måske generer de andre spillere, som er interessant, og timingen i, hvor en given type bygning anbringes i ens tableau, og hvor bygningen placeres på brættet, der giver udfordringen.

Deus kan spilles af 2-4 spillere, reglerne er på engelsk, og der er en del tekst på spillets kort.
Pris: ca. 499.- kr.

Imperial Settlers

Den mægtigste civilisation med de prægtigste monumenter er sejrherren i dette charmerende kortbaserede civilisationsspil.

Imperial Settlers er ikke en variant eller en udvidelse til Settlers fra Catan, men et kortspil, hvor hver spiller opbygger sin egen civilisation hen over fem ture. Hver civilisation er bygget op over en historisk kultur – romere, germanere, japanere, ægyptere – og hver spiller har sin egen kortstak med bygningskort samt en fælles kortstak med bygningskort.

Imperial Settlers er spændende, fordi man ikke kun er fokuseret på at opbygge sit eget rige, men også på hvordan man kan spænde ben for de andre spillere ved at lave nålestiksoperationer ind i deres riger. Man skiftes hele tiden til at tage actions, og i løbet af bare en runde, når man ofte at se adskillige kort blive trukket, lagt i spil, aktiveret, udskiftet og/eller ødelagt. Det er dynamisk spil, hvor ens oplæg løbende forandrer sig – og så har spillet nogle af de mest charmerende illustrationer længe set.

Imperial Settlers kan spilles af 1 til 4 spillere, reglerne er på engelsk, og der er en del tekst på spillets kort. Kortene har generelt flere forskellige funktioner, og det kræver en smule indsats at jonglere alle de forskellige, mulige kombinationer og samtidig med have overblik over de andre spilleres riger.
Pris: ca. 399.- kr.