Fem cool voksenspil

af Thomas Vigild d. 14. May 2013

Opbyg civilisationer, rumkrige eller hele piratbesætninger, når forårets bedste spil til voksne ryger på bordet. Her er de fem bedste spil til alle over 12 år. De byder på mere strategi og større taktiske udfordringer.

Kort om spillene

 • AVALON — et spil hvor jeres sande loyalitet er skjult for hinanden – men samtidigt må samarbejde. Er du på Sir Arthurs side ?

 • TZOLKIN — Tandhjulene snurrer omkring maya årskalenderen. Du skal fjerne dine bønder fra hjulene og tænke frem for at klare udfordringerne.

 • NETRUNNER — Genoptryk af spillet, som sætter hacker og firma stævne. Er der tændt for firewallen?

 • LIBERTALIA — kortspil om livet på de 7 verdenshave. Inklusive bredside og papegøjer.

 • ECLIPSE — Udforsk rummet, opgrader dine fly og baser og giv hinanden intergalaktiske tæv.

 • 1 The Resistance: Avalon

  Fortsættelsen til det svært psykologiske samarbejdsspil ‘The Resistance’ ændrer kun lidt på originalen, hvor scenen nu er ridderne af det runde bord og Camelot-myten. Spillet handler om at gennemskue hinandens skjulte roller, og de nye tilføjelser i ‘Avalon’ gør spillet mere komplekst, men altid med mulighed for at plante flere lus i skindpelsen og mere let rollespil. Suverænt spil, men kun til voksne med mod på anderledes mere sociale spiloplevelser uden bræt.
  Fra 12 år. 5-10 spillere. Udvikler: Don Eskridge.Pris: 160

  2 Tzolk’in: The Mayan Calendar

  I årevis har vi tæsket rundt i klassiske worker-placement-spil, men dette dødvande bryder det nye ‘Tzolk´in’ fornemt med. Tricket er et spillebræt med seks forskellige tandhjul, der alle hænger sammen og derved drejer samtidig. Efter hver tur beslutter man sig for, om man vil høste goderne eller satse på nye, og ens udbytte er afhængig af, hvor mange ture man tør vente, før man høster. Denne originale tidsbaserede mekanik og det stærke tema fuldender et suverænt strategispil.
  Fra 12 år. 2-4 spillere. Udvikler: Simone Luciani & Daniele Tascini. Pris: 400 kr

  3 Android: Netrunner

  Sat i en ‘Matrix’-cool fremtid er ‘Android: Netrunner’ et fænomenalt godt kortspil, hvor en kæmpekoncern og en enkelt hacker sætter hinanden stævne. Spillet forløber asymmetrisk, dvs. hacker og koncern råder over forskellige kort. Koncernen skal beskytte sine servere og sætte fælder op for hackeren, mens denne må fare med lempe og time sine data-angreb klogt. Sublimt velafbalanceret og givende gameplay, hvor man hele tiden må være på tæerne for at holde hinanden i skak og have styr på hinandens planer.
  Fra 12 år. 2 spillere. Udvikler: Richard Garfield. Pris: 400 kr

  4 Libertalia

  Alt handler om den rette timing i piratspillet ‘Libertalia’, hvor man som kaptajn for 30 forskellige pirater skal sætte det bedste hold i forhold til modspillerne. Igen handler det om bluff, dobbelt-bluff, overraskelser og at kunne aflæse de andres træk for at undgå galgen. Samtidig skal der kæmpes om skatte, fanger og angrebstræk, så interaktionen er konstant – ligesom bedrageriet og knivene i ryggen.
  Libertalia. Fra 12 år. 2-6 spillere. Udvikler: Paolo Mori. Pris: 350 kr

  5 Eclipse

  ‘Eclipse’ er fortjent et af de mest roste spil i 2012, fordi det bygger på en enkel, omend fængslende grundmekanik. Her kæmper spillere om at bygge de bedste rumskibe, og det i et spildesign, der aldrig udelukker en spiller, hvis man laver fejl, men snarere åbner nye veje op til anderledes taktikker. Et solidt flow og suveræn finish gør ‘Eclipse’ til et nuvel dyrt, men anbefalelsesværdigt og smukt strategispil, hvis man tænder på rum-temaet.
  Fra 12 år. 2-6 spillere. Udvikler: Touko Tahkokallio. Pris: 600 kr