Cover fra Brikker & Bræt

Det tilfældige verdensfænomen

af Thomas Conradsen d. 8. October 2013

I 33 år har den magiske Rubiks Terning fascineret os, og er solgt i over 350 millioner eksemplarer. Brikker & Bræt tager et kig på et af tidernes bedst sælgende hjerne-legetøj.

Farverne minder om 70’ernes lysende discogulve mikset sammen i et virvar. Som den ligger der, Rubiks Terning, skriger den på at blive løst i alt sit roderi. Faktisk er den praktisk talt umulig at holde fingrene fra. I hånden føles den underligt let og ledløs, som den drejer om sig selv på kryds og på tværs. Der er noget over den. Noget magisk.

Matematisk set har terningen tusindvis af løsninger. Men langt de fleste finder aldrig en. I millioner af hjem ligger den formentlig både uforløst, uløst og måske endda glemt og gemt væk. Som et levn fra fortiden. Men terningen, der tog det internationale legetøjsmarked med storm for 23 år siden er blevet solgt i flere end 350 millioner eksemplarer og har stadig legioner af fans.

Danske rekorder

  • De tre hurtigste danskere er:
  • Oscar Roth Andersen 9.11 sek.
  • Henrik Buus Aagaard 9,78 sek.
  • Karina Grandjean Beck 10.02 sek.
  • Oscar Roth Andersen har desuden verdensrekorden i den pyramideformede Rubiks-afart: Pyraminx. Rekorden lyder på blot 1.36 sekunder og blev sat sidste år.

For disse fans er terningens løsninger en besættelse og et evindeligt kapløb. I dag holdes der mesterskaber overalt på kloden, hvor de allerbedste konkurrerer på tid i et væld af discipliner, men hovedpræmien går stadig væk til den, der løser den simpleste opgave af dem af alle: Hvor hurtigt kan du løse terningen.

I dag er rekordindehaveren er 17-årige Mats Valk fra Holland. I marts i år ”samlede” han terningen korrekt på 5,55 sekunder. Han nåede altså at dreje terningen sider på kryds og tværs så alle seks flader med hver deres ni felter, fik deres respektive farve. Det er næsten dobbelt så hurtigt, som den danske rekord i hundredemeterløb, 10,29 sekunder. Se straks klippet på Rubiks.com. Men se også, hvordan en mand løser 17 ud af 17 kuber på under en time med bind for øjnene. Han kigger på dem alle i starten, inden han maskerer sig. Så nupper han terningerne en efter en. Det vilde er, at dette langt fra er verdensrekorden i dén disciplin. Den bedste har samlet 36 ud af 41 i et tilsvarende tidsrum.

Professorens terning

Rubiks terning blev pudsigt nok opfundet ved et tilfælde. Opfinderen, den ungarske professor i arkitektur Ernõ Rubik, samlede for første gang terningen i midten af 70erne for at bevise, at man kunne lave en 3D-terning, der ikke faldt fra hinanden, når man bevægede dens individuelle dele. Det var først bagefter, da Rubik sad og rodede rundt med terningen, at dens virkelige formål gik op for ham.

Uden at vide det havde Rubik lavet et tredimensionalt puslespil. I 1977 udgav han terningen på det lokale legetøjsmarked i Ungarn under navnet ”Den Magiske Kube”. Da han i 1980 indgik salgsaftaler på internationalt niveau blev titlen ændret til ”Rubiks Terning” – eller på engelsk ”Rubik’s Cube”.

Det vilde regnestykke

  • Alene terningens otte hjørner kan placeres på 239.500.800 forskellige måder. Men kigger vi på, hvor mange forskellige mulige til­stande hele terningen har, så ender vi på 43 kvintillioner. Det ufattelige regnestykke ser således ud: 8! x 37 × 12! x 211 = 43,252,003,274,489,856,000

Det originale design kan stadig købes i dag, men de seriøse ”kubere” vælger oftest de kinesiske kopier, der drejer lettere og derfor egner sig bedre til at blive løst på rekordtid. Der er også kommet varianter med to, fire, seks eller otte felter på hver side, men den klassiske 3×3-terning stadig er den mest populære – også her i Danmark:

”Det er komplet vanvittigt, hvor mange Rubiks Terninger, vi stadig sælger den dag i dag,” forklarer Thor Bentel, direktør for spilkæden Games med butikker i Aarhus, Aalborg og København.

”Det er primært teenage­drenge fra 13-14 års alderen og så mænd op til 30, der køber dem. Der er ikke så mange piger, der er til den” siger han.

I 80erne var terningen et enormt fænomen og var også genstand for et væld af artikler og forskning. En ekspert på området udtalte dengang, at han fandt det muligt, at kuben ville kunne løses på 20 sekunder. ”Muligt men ikke sandsynligt.” sagde han. I dag hedder Mats Valks verdensrekord imidlertid 5.55 sekunder.

Jesper og kuben

34-årige Jesper Hansen er sjældent alene. Hans følgesvend – Rubiks Terning – er for det meste mellem fingrene på ham.

Jeg mødte Jesper Hansen og kuben for første gang til en mindre julefrokost for snart fire år siden. På et tidspunkt sad den dengang 30-årige Jesper og fingererede med dette… hjernevridende legetøj… og jeg nåede ikke længere end til slutningen af forretten, før jeg måtte have en forklaring på, hvorfor i alverden han sad med den farverige kube mellem hænderne.

Jeg nåede til et punkt, hvor det ikke bare var hygge og afstresning. Det var decideret træning …

Han forklarede, at han var begyndt at dyrke speedcubing – altså løsning af terningen på tid. Øjeblikke senere havde vi fundet stopursfunktionen på en smartphone frem. Først ”rodede” han terningen til, så farverne lå komplet tilfældigt. Så gik han i gang.

Der var dømt fællesmåbning, da hans trænede fingre præcist og bestemt flåede terningens sider frem og tilbage, til højre og venstre, op og ned på det tredimensionalle legetøj. Han brokkede sig undervejs:

”Pis, det bliver ikke en god tid det her.”

Alligevel gav vi et bifald, da han havde løst terningen på 28 sekunder lige foran snuderne på os. At se en speedcuber imponerede i samme grad, som når man første gang ser elitesportsudøvere live. Hvad enten det er fodbold, bordtennis eller boksning. Det er bare fascinerende at overvære noget, meget få mennesker er i stand til.

Jesper Hansen, der netop er fyldt 34, er dog ikke helt tilfreds med, at han ”blot” er den 41. hurtigste dansker nogensinde. 19,34 sekunder er hans bedste officielle tid. Det var til Danish Open 2012, det endelig lykkedes ham at komme under de 20 sekunder til et stævne, selv om han gør det derhjemme forholdsvist ofte. Men han bliver stresset og nervøs. Kroppen spænder så meget, at han får ondt i ryggen under konkurrencerne.

”Det er mærkeligt, for jeg er musiker, og jeg har aldrig nogensinde haft sceneskræk. Ikke ét sekund,” siger Jesper Hansen, der lever af at komponere og undervise i musik.

Grunden til Jesper Hansen overhovedet startede med at løse kuben opstod under Aarhus Festuge tilbage i 2007. Dengang arbejdede han for spilbutikken Games, der havde en stand under festlighederne på Store Torv. På standen lå et par af Rubiks terninger. Der kom gæster forbi og løste den og spurgte Jesper Hansen, om han også kunne. Nej, måtte han sige, men tænkte samtidig, at det skulle ændres øjeblikkeligt.

Han tog en terning med hjem og gik straks i gang med at finde guides på nettet. Det handlede ikke om, at han skulle regne den ud selv – han ville blot kunne samle den i det hele taget. Hvordan kunne han ellers sælge dem i brætspilsbutikken med god samvittighed?

”Det blev hurtigt en decideret hobby. Den var med mig alle steder. Jeg læste meget om den på nettet, og jeg opdagede langsomt de her kæmpe fora på nettet omkring cubing.”

Til at starte med blev han hurtigt bedre. Det var let at minimere tiderne fra to minutter til halvandet. Også fra halvandet til et minut. Men ned til et halvt minut begyndte det at knibe: Antallet af algoritmer han skulle lære udenad steg eksplosivt, og hvad der før var en hobby, udviklede sig til en decideret sportsgren:

”Jeg nåede til et punkt, hvor det ikke bare var hygge og afstresning. Det var decideret træning,” forklarer Jesper Hansen.

På det seneste, har han haft nogle måneder, hvor kuben har ligget mindre i hans hånd. Men efter han fulgte VM i Las Vegas sidst på sommeren på nettet er lysten til at træne vendt tilbage.

”Der er noget fantastisk ved den terning – noget utroligt fascinerende. For selv om vi bruger så lang tid på at forske i den, så er den i virkeligheden utrolig simpel,” siger Jesper.

Terningen er på dansk også kendt som Professor-terningen

På internettet findes et væld af guides til både simple og avancerede løsninger af terningen. Jo mere avancerede de er, jo flere algoritmer (en serie af træk) skal du kunne huske og bruge på de rette tidspunkter. Til gengæld kan du – når du har øvet dig længe nok – løse kuben særdeles hurtigt ved hjælp af disse guides. Du kan finde en glimrende, dansksproget guide på www.speedcubing.dk.


Cover fra Brikker & Bræt Artiklen har tidl. været udgivet i magasinet Brikker & Bræt.