Cafe tror danskere vil spille brætspil med fremmede

Stephan Viftrup af Stephan Viftrup d. 20. november 2013

Vil danskere spille brætspil med personer de ikke kender på en cafe i Danmark?


Som danskere undgår vi oftest nær kontakt med fremmede personer, om det så er i Netto, bussen eller over havehækken. Vi er kendte for vores høflige men noget tilbageholdte natur, ikke mindst i sammenligning med mere udadvendte folkeslag som for eksempel amerikanerne. Så da Bastard Cafeen meldte ud, at de vil lave en brætspilscafe i Danmark, måtte jeg af sted for at se om dette, i teorien fantastiske, projekt kunne stå sin prøve på dansk jord.

At komme ud af døren

Tanken om at sidde alene ved et bord og stirre længselsfuldt på andre glade spillere, fik mig dog hurtigt til at invitere en flok venner med. Men ak, ingen kunne den dag. Skulle jeg tage af sted alene? Det føltes som at tage i biografen med sig selv – som noget lidt socialt akavet. ”Skidt pyt”: sagde jeg mig selv i overtalelse. I værste fald kunne jeg jo bare tage hjem igen.

At komme ind af døren

I kulturhuset “Huset” trådte jeg lidt tøvende ned i rummet “Underkanten” kl. 18.30 til den hastigt opsatte Bastard Cafe. Ved borde af alle størrelser, former og farver sad der lige så forskelligt udseende mennesker og spillede løs. Langs væggene og på et stort bord stod stabler af brætspil. Et enkelt blik afslørede flere spil jeg længe havde ønsket at prøve. Jeg gik en runde og “studerede” spillene, imens jeg forsøgte at finde ud af, hvor jeg skulle gøre af mig selv. Jeg vidste, at frivillige havde meldt sig som “spilguruer” til at lære fra sig, men de var ikke umiddelbart til at genkende. Med en stille panik i baghovedet, bevægede jeg mig køligt mod baren for at få en kop kaffe at støtte mig til.

At springe ud i det

Mens en frivillig bag den selvopfundne, men veludstyrede bar, lavede min Latte, spottede jeg et bord med blot to personer, der var i gang med at forklare regler til et spil. Her var en mulighed for at komme i gang, hvis jeg ellers turde spørge. “Har I lyst til at have en person mere med?…” forsøgte jeg. De kiggede op på mig… “Ja, kom bare”. Og så er resten som bekendt historie. Kl. 01 fik jeg sagt nej tak til næste spil og tumlede op på festglade Magstræde, efter at have spillet mange af de spil jeg havde kigget på, sammen med en 4–5 mennesker jeg aldrig før havde mødt. En bragende succes.

At komme hjem

Imens jeg cyklede igennem byen, forsøgte jeg at finde frem til hvorfor Bastard Cafeen tilsyneladende kan lykkedes på dansk jord, trods dansk tilbageholdenhed. Måske er det den gæstfrihed og energi som kan mærkes i maven og hjertet, når man gratis spiser den donerede drømmekage, og når en spilguru forlader sit spil for at hjælpe dig. Måske er det blot et fysisk udtryk for den kvalitet ved brætspil, som vi alle elsker; at brætspil formår at samle fremmede, skabe bemærkelsesværdige øjeblikke, og få selv danskere til at invitere komplet fremmede til at sidde med til bords.

Kom ud af døren selv

Du kan stadig nå at prøve bastard Cafeen af i denne omgang. Næste lørdag d. 23 november er der igen åben og søndag d. 1 december åbnes der op for hele familien. Du kan også følge caféens fremtid på deres Facebook profil .

Skriv din kommentar