Beretning fra VM i Agricola

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 26. November 2011

Skrevet af Rasmus Damm

Lørdag den 19. november 2011 fra morgenstunden mødte Mads og jeg op som de danske deltagere i VM i Agricola i Congresscenter Austria i Wien. Her mødte vi feltet af ca. 40 deltagere, som primært bestod af mandlige spillere, der havde kvalificeret sig fra overvejende europæiske lande. Der deltog dog også en eller to kvinder.

Turneringen var lavet med tre runder, og der blev spillet med et helt nyt sæt VM-kort, dvs. de kendte EIK-kort var helt ude. VM-sættet bestod af 115 kort, som var inddelt i 5 under-sæt med hver 23 kort (11 occupations og 12 improvements), som hed hhv. alpha, beta osv.

Den indledende runde

Første runde blev afviklet som 5-mandsspil, og her fik hver spiller efter lodtrækning et sæt kort (Jeg fik alpha-sættet). Pointgivningen var indrettet sådan, at man dels fik points for sin placering ved bordet, dels for hvor mange points man lavede med sit kortsæt, sammenlignet med spillerne ved de andre borde, som havde det samme kortsæt.

Selv om der var en spanier, der så rigtigt godt ud undervejs, og som i sidste runde præsterede et 16-points-træk, lykkedes det mig at vinde spillet i første runde.

Anden runde

I anden runde blev vinderne fra første runde sat sammen ved de øverste borde, 2’erne ved de næste osv. Jeg sad ved bord 1, bl.a. sammen med Mads, der også havde vundet første runde. Denne runde var 4-mandsspil, og her blev kortene blandet, hvorefter der blev lavet en draft, som gik ud på, at der blev lagt 5 occupations op på bordet ad gangen, hvorefter man valgte et kort efter tur. Herefter blev der lagt 5 nye kort op, hvor den næste spiller valgte først etc. Det samme med minor improvements.

Det blev en rigtig spændende match. Mads havde et kort, som gav ham mulighed for at bygge rum – uden at bruge et træk på det – umiddelbart inden runde 6,10 og 13, og med en vis rabat, som jeg havde regnet med, at han ville spille. Han valgte dog en anden, også chancerig, strategi, men han løb tør for damp hen mod slutningen, fordi hans familie var for lille. Jeg havde godt held med min strategi, som groft sagt gik ud på at udvide mit hus og min familie mest muligt, så jeg kunne få tilstrækkeligt med træk til at få de ting, jeg skulle bruge. Det blev en knivskarp kamp med tjekken Horacek, som bl.a. lavede nogle veltimede dyre-grabs, og det hele endte med, at jeg slog tjekken med ét sølle point. Mads blev nr. 3

Finalen – med dansk vinder

I sidste runde skulle jeg så møde forhåndsfavoritten, Winkelhaus fra Tyskland, som også var ubesejret og bl.a. viste sig at have designet nogle af de kort, vi spillede med (!), og en ungarer. Runden blev afviklet som 3-mandsspil, og vinderen ved vores bord ville være verdensmester !
Man gik her som i første runde tilbage til at spille hver sit under-sæt. Ungareren fik lov til at vælge først, derefter tyskeren og så mig. Jeg valgte alpha-sættet, som jeg også havde haft i første runde og derfor kendte bedst.

Det blev en nådesløs kamp, hvor Winkelhaus forsøgte at afskære os andre fra siv for derved at forhindre os i at bygge. Jeg fik dog spillet en occupation, som gav mig et siv, og jeg var derefter i runde 4 nødsaget til at bruge et af mine træk på at tage et enkelt siv. Til gengæld lykkedes det mig så at være den første til at bygge et rum, og da family growth viste sig i runde 5, var jeg rullende. Jeg havde derudover et kort, som gav mig en mad og et stk. træ, hver gang jeg tog grain eller veg’s, og det gav mig nogle stykker træ på nogle vigtige tidspunkter og holdt samtidig de andre væk fra grøntsagerne ! Desuden havde jeg et kort – Sunday worker – som tillod mig at renovere to gange i runde 14, hvilket gav mig en ordentlig bunke points. Det afgørende move – og det, som endelig knækkede tyskeren dr. Winkelhaus – var imidlertid, at ungareren og jeg på snedig vis fik forhindret tyskeren i at udnytte en dyr plov, som han havde spillet i runde 12, og som gav ham mulighed for at pløje 4 marker på én gang, ved at komme ham i forkøbet med at pløje !

Bl.a. på grund af det lykkedes det mig at vinde, og jeg blev præmieret med en stor og helt efter bogen megagrim pokal, ligesom vi fik et sæt af de nye kort med hjem. Mads vandt sit sidste spil og endte som nr. 7. Så absolut en respektabel indsats af den danske delegation.

Til sidst vil jeg lige sige tak for det gode arrangement i studenterhuset, som førte frem til dette her, og den fine præmie i form af turen til Wien.

Se den samlede stilling på www.lookout-games.de