2 - 6 spillere
30+ min
7+ år
 • børnespil
 • Skip-Bo

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 23. May 2020

  Kortspillet Skip-Bo er en gammel sag. Reglerne er simple og kan forklares på ingen tid. Målet i Skip-Bo er at komme af med alle de kort, man har liggende i sin bunke.

  Kortbunkerne midt på bordet kaldes byggebunker. Dem kan der være fire af.

  Skip-Bo består af 162 kort. Der er 144 kort med tallene 1 til 12 og 18 Skip-Bo kort. Sidstnævnte er jokere, der kan bruges som ethvert andet kort.

  Setup

  • Bland kortene, og giv hver spiller kort. Antallet afhænger af, hvor mange I er. Hvis i er to, tre eller fire spillere, får hver spiller 30 kort. Er I fem eller flere, skal hver spiller have 20 kort.
  • Hver spiller placerer sin kortbunke i højre side med bagsiden opad. Det øverste kort i hver bunke vendes.
  • De resterende kort placeres i en bunke midt på bordet med bagsiden opad. Den kaldes den lukkede bunke.
  • Ved siden af den lukkede bunke vil der i løbet af spillet blive etableret op til fire bunker, kaldet byggebynker. Alle spillere må bruge byggebunkerne.
  • Ved siden af hver spillets kortbunke vil der i løbet af spillet blive etableret op til fire afkastbunker. Spilleren må kun bruge sin egen afkastbunke.
  • Yngste spiller begynder.

  Runder i Skip-Bo

  Når det er ens tur, skal man gøre følgende i nævnte rækkefølge:
  • Træk kort fra den lukkede bunke, indtil man har fem kort på hånden.
  • Læg et eller flere kort i byggebunkerne. Kortene, du spiller, kan enten komme fra din hånd, dine afkastbunker eller din egen bunke. Første kort i en byggebunke skal være en etter eller et Skip-Bo-kort. Næste kort en toer eller et Skip-Bo-kort. Sådan fortsættes til en 12 er lagt, hvorefter bunken fjernes. Hvis du på et tidspunkt har spillet alle fem kort på din hånd, skal du straks trækker fem nye kort.
  • Når du har lagt de kort, du kan, slutter du din tur. Det gøres ved at lægge et kort fra din hånd i en af de fire afkastbunker foran dig. Turen går nu videre til næste spiller.

  Hvis den lukkede bunke løber tør for kort, blandes alle de færdige byggekortbunker og bliver den nye lukkede bunke.

  Sådan vinder du spillet

  Spilleren, der først kommer af med alle kort i sin egen bunke, vinder

  Varianter

  • Point
   I denne variant spiller man flere spil. Vinderen er hver runde får fem point for hvert kort, de øvrige spiller har tilbage i deres bunke plus 25 point. Det gælder om at være den første, der når 500 point.
  • Hurtigere spil
   Hver spiller får kun 10 kort fra start. Herudover er reglerne de samme.
  • Makkere
   I skal være et lige antal spillere og mindst fire.
   I er sammen to og to. Når det er ens tur, må man bruge kort fra både sin egen og makkerens bunker og afkastbunker. Når det er makkerens tur, må man ikke hjælpe ham/hende med gode råd.
   Selv om makkeren har fået tømt sin bunke, må man fortsat gerne bruge hans/hendes afkastbunker.
   Spillet slutter, når begge spillere på et hold har fået brugt alle deres kort.

  Vurdering af Skip-Bo

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Skip-Bo er som nævnt en ældre sag. Det kom på markedet i 1967, og det bærer spillet præg af. Det er meget heldbaseret og for langtrukkent. Derfor vil jeg anbefale, at man spiller den korte variant, hvor man kun får 10 kort fra start. Ellers risikerer man let, at børnene simpelthen taber interessen undervejs.
  Der er meget lidt taktik i spillet. Man skal hele tiden holde for øje, at det er ens bunke, man ønsker at tømme – altså bruge kort fra den først, samt holde øje med, at man ikke hjælper modstanderen med at lægge kort ned, så han/hun kan spille kort fra sin bunke. Sidstnævnte gælder dog primært i spil, hvor I kun er to deltagere.


  Kommentarer til Skip-Bo