SPIEL 2011 - rapport fra et spilmekka

Troels Vastrup af Troels Vastrup d. 3. November 2011

Del 1 af 2: dag 0-2

SPIEL i Essen: Så bliver det ikke større

SPIEL er verdens største messe for brætspil – og det siger ikke så lidt. 9 messehaller proppet med alt hvad en papskubber drømmer om. 150.000 besøgende over 4 dage – heriblandt bl.a. 24 nørder, der samlet var taget til Essen.

Bastard-rejser

Med fare for at udfordre Papskubbers normalt så familievenlige image, så deltog jeg i år for første gang i den såkaldte bastard-tur til SPIEL. Konceptet går et par år tilbage, hvor en gruppe brætspillere – anført af rejsearrangør Bo Thomassen – hvert år drager i samlet flok til Essen.
Bastard-rejser bygger på et løst venskabsnetværk med ugentligt spil, men med tiden er det vokset, og inkluderer også nassere som undertegnede (Facebook-netværk KAN bruges til noget).
Vi rejser og booker hotel sammen til meget fordelagtige priser, mange af os spiste også aftensmad sammen, og så spillede vi også et spil…eller 2.

Dag 0 – Onsdag

Vi valgte, at tage af sted allerede onsdag (messen åbner først for offentligheden torsdag), så vi i ro og mag kunne tjekke ind på hotel, lære hinanden lidt at kende – og så også liige høre lidt om hvad de andre skulle se, og hvad vi troede ville være “det vilde” i år.
De fleste af os tog med fly, men som ægte nørder kan vi ikke overholde restriktion om maks. 20 kg bagage på vej hjem. – Derfor et er der også et par stykker der tager en tom bil dermed, og vender hjem med seriøs overvægt og med brætspil fra gulv til loft!
Selv tog jeg af sted kl. 05:30 og vi tjekkede ind på hotel lidt omkring 6 timer senere. Resten af dagen var meget rolig, lidt shopping (af “normale” ting) i midtbyen og hængen ud på hotel.

Dag 1 – Messen åbner

Vi var ved messen lidt før den skulle åbne, men kunne gå lige ind – vi havde ellers frygtet lange køer. Starten var lidt panisk, idet nogle i gruppen havde et par spil de gerne ville have, og som de forventede ville blive udsolgt hurtigt. F.eks ville Muyten gerne have fingre i Panic Station, som der kun var 200 eksemplarer af, så vi hastede hen til standen, og stillede os lige bag Jost. 20 min senere kunne Jost triumfere, mens Muyten vandt præmien for at være den første… der ikke kunne købe spillet :-(

De første timer trissede jeg lidt rundt, og forsøgte at overskue messen – ret så forgæves må jeg indrømme.

“Nogen der har brug for en terning? 100.000? I så fald havde denne bod alene 2 andre sider der var af samme størrelse…galemandsværk!”

Da vi som aftalt mødtes i cafeteriet kl. 13 kunne de andre fremvise masser af “loot”, men jeg havde ikke købt andet end en tidstagningsterning (cubes hjemmeside – smart ting i øvrigt) for 22€. Jeg følte mig rimelig meget ramt af “Shell shock” – ramt af indtryk som en ludospiller der lige har fået forklaret reglerne til Agricola på 5 minutter!

Efter frokost fik jeg snust til nogle af de bagerste haller, hvor det mere er samlespilskort (Magic the Gathering m.fl.), tegneserier og alskens udstyr til liverollespil. Ikke et sted hvor jeg blev fristet til at købe meget, men utroligt underholdende stande der solgte det mest utrolige ting.

Midt på eftermiddagen var vi en del der faldt fra, og tog retur til hotel – det er en ret intens oplevelse at være på messen. Vi slappede naturligvis af med brætspil

Mit loot fra dag 1

- et sørgeligt syn. Et enkelt spil Dominion og ellers blot et par gl. spilplader (som jeg skal bruge til at montere prototyper af egne spil på (se meget mere om den slags på vores udviklerforum
..nåh ja! Så også min elskede cube… Den bliver jeg glad for, og mine langsomt spillende venner kede af ;-)

Dag 2 – Køb, køb, KØB!

Fredag havde jeg øjensynligt vænnet mig til messen, jeg stod i hvert fald efter et par timer men en større stabel ældre (børne)spil, de fleste købt til 10€ (75 dkr) eller mindre!

Ellers fik jeg set det meste af messens mere nørdede dele (havde stadig de 2 første haller med Matel, Ravensburger m.fl. af de firmaer der mere satser på familie og lærespil). Jeg så bl.a. en af de famøse 3d-printere i aktion, meget imponerende og meget langsom. Der var i det hele taget meget der ikke direkte havde med brætspil, tegneserier eller liverollespil at gøre – mere om det i den kommende artikel.

LEGO’s stand var stor og flot, men de første dage var den også ret tom – det sluttede da Hr. og Fru Tyskland fik fri til weekend. Det var helt tydeligt, at stande med familie- og børnespil først blev fyldt da “alm. mennesker” fik fri.


Der var en stor kontrast mellem de store, etablerede stande, og så de små “amatører” med deres 10m2 lang hallernes ydervægge – og det var blandt de sidste vi søgte hen, på jagt efter spændende idéer og spil. Se masser af eksempler i galleriet i bunden af denne artikel.

Pludseligt dukkede et rumskib op i luften over os. En flad helikopter med 4 rotorer bevægede sig lydløst rundt, og var lige så manøvredygtig som en kolibri – mægtigt imponerende.

Dele af mit loot fra dag 2

Masser af ældre børnespil, et tema for mine indkøb viste sig at være “Spiel des Jahres” spil. Kalendergaver mv. til datteren er reddet!

Se billeder fra Spiel i ESSEN her

Fortsættes i kommende artikel…