Sådan vinder du hver gang

af Thomas Berger d. 20. September 2012

Det kan godt være man skal tabe og vinde med samme sind – – men det er nu sjovest at vinde. Tre Danmarksmestre fortæller, hvordan de altid ender med at trække det længste strå

Twilight Imperium, 3. edition


”Twilight Imperium” er ikke et krigsspil. Det handler ikke om at have den største flåde eller have udviklet de vildeste teknologier. Det handler om at få Victory Points!

Planlæg hver runde

Du skal planlægge hver runde og vælge Strategy Card ud fra den præmis, at du skal indløse et Public Objective og dermed score Victory Points. Et spil slutter oftest i runde 7, så her vil du gerne være Speaker og vælge Strategy Card først.

Kend din race

Spil på racens styrker og skjul dens svagheder.

Krig er dyrt

Gå kun i konflikt med en modstander, hvis det giver dig Victory Points, eller forhindrer ham i det samme. Vælg dog altid din fjende med omhu. Du har ikke lyst til at ophidse en spiller, der sætter alt til side bare for at hævne sig. Betal dig gerne fra at ende i lang konflikt, da krig er dyrt og koster dig sejren. Det bedste er, hvis alle andre end dig slås.

Tech er dyrt

Mange spillere fokusere alt for meget på tech, men tech er dyrt og anskaffes på bekostning af units, husk det!

Scrabble


Lær småordene. Der er 156 godkendte tobogstavs-ord i ”Scrabble”. Nøglen til at optimere dit spil er at lære dem. Det er ørkesløst at terpe de utallige syvbogstavs-ord, der giver mulighed for at få bingo. De små ord er som regel dem, der gør dig i stand til at placere en bingo i forlængelse af den øvrige konstellation på pladen.

Regn den ud

Det er en klassisk begynderfejl at lægge lange og prangende ord på steder, hvor de giver et undseligt antal point. Begynder man at regne sine muligheder efter, finder man ud af, at beskedne udspil placeret i den rigtige kombination med pointfelter og sekundære orddannelser ofte kan være det bedste træk.

Giv ikke almisser

Mens ”Scrabble” handler om at få flest mulige point, handler det i lige så høj grad om at forhindre modstanderen i at få point. Lav ikke udspil, der lægger op til de røde tripel-felter, med mindre du regner med at få mere ud af det end din modstander.

Optimér din BH

Bogstavholderen (blandt ”Scrabble”-spillere kaldet BH’en) er den grønne tavle, der holder dine brikker. Man kan selvsagt ikke værge sig mod at trække dårlige brikker, men man kan aktivt spille sig hen imod at sidde inde med en bedre kombination af bogstaver. Under ingen omstændigheder er det meget bevendt at sidde inde med lutter konsonanter eller både C, X og Z. For ikke at brænde inde med sidstnævnte ”sorteper”- bogstaver, bør man lære de småord, de indgår i, såsom CIF, EXE og ZEBU. I reglen er man godt kørende, hvis man har en kombination af de bogstaver, der er hyppige i endelser, såsom E, R og S. Så skal man bare slippe af med de mest håbløse bogstaver derudover, og så er der god chance for en bingo.

Tag udfordringen op

Et vigtigt element ved ”Scrabble” er muligheden for at udfordre ord. En spiller kan, indtil han eller hun har lagt et nyt ord, udfordre det ord, der blev lagt i den foregående runde. Sker dette, skal det ved opslag i Retskrivningsordbogen samt de gældende regler afgøres, om ordet er tilladt eller ej. Er det tilladt, mister udfordreren sin tur, er det ikke tilladt, skal modspiller, der lagde det, fjerne ordet fra pladen og mister dermed sin tur. Udfordringer er vigtige for den psykologiske del af spillet.

Monopoly


Orange er din farve. De bedste felter at eje i begyndelsen af spillet, er de orange. Sørg derfor for at få dem selv, ellers gør dit til at andre ikke får dem.

Byg mindst tre huse

Kommer du i besiddelse af alle felter med samme farver, så byg minimum tre huse på hvert felt, også hvis du bliver nød til at pantsætte. Dette skyldes, at der er et stort spring i fortjeneste mellem 2 og 3 huse på en ejendom.

Udnyt fængslet

I begyndelsen af spillet er fængslet det værste sted at være, så køb dig ud med det samme. I slutningen af spillet ønsker du derimod at sidde i fængslet, og vente på at de andre lander på dine ejendomme, mens du undgår at lande på deres.

Konkursrytter

Hvis en spiller er på vej ud, og er i besiddelse af et felt, som giver dig mulighed for at bygge, overvej da kraftigt at tilbyde spilleren et beløb, så han kan blive i spillet til gengæld for den ejendom, du mangler. Yderligere er det vigtigt, at spillere ikke bliver slået ud af andre end dig, eftersom en spiller der får en anden til at gå konkurs, overtager dennes pantsatte værdier.

Opkøb alle huse

I ”Monopoly” er der et givet antal husbrikker, der er det maksimale antal huse, som må bygges. Er du foran i et spil, kan du næsten altid sikre dig sejren ved at bygge huse indtil banken løber tør for husbrikker. Stop med at bygge, når du har fire huse på alle dine felter. Dermed kan de andre spillere hverken købe flere huse eller hoteller. Du lukker på denne måde spillet, og kan læne dig tilbage og vente på, at de andre langsomt går konkurs.