Gaveguide: Spil til de små

Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 15. November 2018

Glæden ved at spille brætspil er den fineste gave, man kan give sit barn. Vi indrømmer, at vi måske her på redaktionen er lidt farvet af vores egne passion for spil, men det kan aldrig være for tidligt at lære at tage tur på skift, tænke strategisk og sidst men ikke mindst: at være både en god taber og en god vinder. Et rigtig godt børnespil er kendetegnet ved, at det er sjovt for både voksne og børn. Her kan du se, hvilke børnespil vi anbefaler i år:

  1. Cirkus Topito
  2. Magic Maze Kids
  3. Panic Mansion
  4. Gold Fever

Cirkus Topito


Fakta om
Cirkus Topito

  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 15 minutter
  • Alder: 6+
Cirkus er kommet til byen – og du styrer artisterne i scenen! Som sprechteilmeister skal du guide løver, klovne, elefanter og mange andre til at lave det absolut bedste sceneshow!

Cirkus Topito er et klassisk stablespil, lidt i stil med Klodsmajor. I modsætning til Klodsmajor gælder det dog her om at stable figurerne i den rigtige rækkefølge – uden at få det hele til at falde sammen.

Cirkus Topito vandt Guldbrikken for Årets Børnespil.


Magic Maze Kids


Fakta om
Magic Maze Kids

  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 15 minutter
  • Alder: 5+
Kongen er blevet lavet om til en frø! Det er nu jeres opgave at redde ham, men det er ikke bare ligetil! Heldigvis arbejder I sammen om opgaven, så I kan altid stole på hinanden.

Magic Maze Kids tager mekanikkerne fra den “voksne” udgave af Magic Maze, og gør det i forvejen rimeligt simple spil endnu mere spiseligt. Spillet starter med rimeligt simple regler; I styrer alle karaktererne, men styrer kun en enkelt retning, de kan gå i – så i stedet for at spille løven, er din rolle at rykke figurerne til højre, eksempelvis. Langsomt bliver der i hvert spil så introduceret nye regler, så de små får flere og flere udfordringer, når det bliver for nemt.

Magic Maze Kids er designet af danske Kasper Lapp.


Panic Mansion


Fakta om
Panic Mansion

  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 15 minutter
  • Alder: 6+
Det gamle hus er fyldt med masser af skatte, men desværre er du ikke den eneste, der har opdaget det. Derfor gælder det om at være den hurtigste, der kommer ud af huset med skatten. Men pas på, for der er spøgelser, slanger og alt muligt andet klamt, der prøver at stoppe dig.

I Panic Mansion får hver spillet udleveret et identisk hus, som er lavet som en lille æske med vægge og døre mellem rummene. Det gælder om hurtigst at få din figur ind i det rum, som har skatten, men uden at nogle af monstrene i huset er i rummet med dig. Første spiller som har klaret det får pointet, men får til gengæld også flere monstre til næste runde.

Panic Mansion, som er designet af danske Asger Granerud og Daniel Skjold Pedersen, var nomineret Spiel des Jahres, men tabte desværre på målstregen.


Gold Fever


Fakta om Gold Fever

  • Antal spillere: 2-5
  • Spilletid: cirka 15 minutter
  • Alder: 7+
Gold Fever er et hurtigt, simpelt og yderst underholdende børnespil, hvor vi skal finde guld i det vilde vesten. Spillet er det, man kalder et push-your-luck-spil, hvilket betyder, at man kan fortsætte sin tur, til man ikke tør spille videre. Man kan være uheldig og miste alt, hvad man har samlet i turen, eller vælge at stoppe i god tid, men risikere at modspillerne overhaler indenom. Gold Fever er et rigtig fint spil, der kan spilles af alle uanset alder, og alle er med på lige vilkår.

I Gold Fever har hver spiller en sæk, der indeholder guld, sten og ædelstene. I sin tur trækker spilleren en klump op af sin sæk og overvejer, om han vil fortsætte sin tur. Vælger han at fortsætte, trækker han en ny klump i sækken, kigger på det, han har samlet i turen indtil nu, og overvejer igen, om han tør fortsætte og sætte alt det, han har samlet denne tur, på spil. Har spilleren på noget tidspunkt i sin tur trukket to sten, der er samme farve (enten hvide, grå eller sorte), slutter turen, og alt, der er trukket op af sækken i denne tur, skal lægges tilbage. Vælger spilleren derimod at stoppe sin tur, skal alle guldklumper lægges til side. Alle sten (hvide, grå eller sorte), som spilleren har trukket i sin tur, må gives videre til en anden spiller.

Trækker man i sin tur en smaragd op af sækken, kan man ikke slutte sin tur, før man har trukket mindst to ædelstene mere op af sin sæk. Trækker man rubinen, skal alle spiller så hurtigt som muligt trække en klump af gangen op af deres sæk. Den første, der finder en guldklump, får lov til at beholde den. Spillerens tur er slut. Den spiller, der først har trukket 5 guldklumper op af sin sæk, har vundet.

Spillet er designet af danske Daniel Skjold Pedersen og var nomineret til en Guldbrik i 2018.

Du kan læse hele Papskubbers beskrivelse af Gold Fever her.