Gaveguide: Årets brætspils-mandelgaver

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 15. November 2018

Hvem ville ikke elske at få et sprødt, lille brætspil i stedet for en marcipangris, som man alligevel er for mæt til at spise? Vi har fire gode idéer til årets mandelgave, som kan ramme bordet, mens alle slår mave.

  1. The Mind
  2. Timeline Blister
  3. Unstable unicorns
  4. Exploding kittens party pack

The Mind

Julen kan godt være en larmende og lidt stresset tid, med børn, familier og arrangementer. Derfor er det første spil på vores mandelgave liste et spil der sætter tempoet helt ned og bringer spillerne i synk.

I spillet sidder man med få kort på hånden, som har et tal på sig. Det gør dine medspillere også. Det gælder nu om at I skal se om I kan lægge kortene i stigende værdi fra 1 – 99, men UDEN at tale sammen. Oplevelsen ligger i den timing man opnår mellem spillerne. I starten er det underligt og lidt svært, men efter 5 min er man dybt inde i spillet.


Timeline Blister

Timeline er et hurtigt spil for hele familien, hvor man skiftes til at skulle ligge kort op på en tidslinje, efter hvornår opfindelsen eller begivenheden skete. Årstallene står bag på kortene, så man på forsiden og placerer det. Når man lægger det til tidslinjen på bordet, vender man det om, og ser, om det ligger kronologisk korrekt. Ligger det korrekt, så man kommet af med kortet og for at vinde spillet, skal man af med alle sine kort. Hvis kortet ligger kronologisk forkert, så smides kortet ud og du trækker et nyt fra bunken.

I starten ved alle om saxofonen blev opfundet før eller senere end CD-Rom afspilleren, men om Fotografi-apparatet er før eller efter Saxofonen er måske sværere. Jo flere kort der kommer i tidslinjen jo hårdere bliver det. Det er oplevelsen fra quiz-spil på en ny og måde, som ikke beror på kompliceret paratviden.


Unstable unicorns

Unstable Unicorns er et kortspil om søde enhjørninger og ustabile venskaber. Som spillere får I hver en baby-enhjørning og fem kort fra bunken. Spillet er lige-til, et træk-et-kort og spil-et-kort type spil. Du kommer til at spille opgraderinger, magiske effekter, nedgraderer de andre og få nye enhjørninger i spil, for at blive den spiller som har nok enhjørninger i sin stald til at vinde. Typisk en 6-7 stykker. Spillet er sødt og nemt, men introducerer dig og hele familien for nogen mini-mekanismer om at kunne svare igen på andres kort-spil eller få mini-kombinationer til at ske.
Det kan være en strålende sted at starte, men er ikke dybt nok til jer, hvis I spiller mere avancerede kortspil allerede.


Exploding kittens party pack

Exploding Kitten lyder måske mere alvorligt end det er, for her er tale om et spil i den helt nemme ende af skalaen. Exploding Kitten har taget verden med storm siden tegneren Matthew Inman, som står bag den populære web-comic The Oatmeal lancerede et fjollet spil, om eksploderende katte. Hvis man kender hans striber giver det fint mening.

Spillet er lige til og meget træk et kort og spil et kort, så alle kan lære det på 2 min. Du sidder med kort på hånden, som du enten kan spille i sæt eller som reaktioner på andres spillede kort. Det gælder om at være det sidste tilbage ved bordet efter de andre er eksploderet. Tegningerne er fantastiske med også langt ude, så bare man er klar over det vil de eksploderende killinger få et smil frem, rundt om julebordet.