Brætspil + café i Aarhus

af Gert Hansen d. 24. February 2015

Visionen er klar. Jesper Overgaard vil have en brætspilscafé i Aarhus – så nu har han lånt lokaler i Folkestedet og arrangerer åben spilcafé to gange om ugen. Men der er også plads til fremtidsdrømme.

Jesper Overgaard er forholdsvis ny i miljøet og har delt sin brætspilsglæde med sine venner i private former et par år, men han vil gerne udbrede oplevelsen og glæden til mange flere. Jesper siger: »Mange vil gerne have en måde at være sammen på, også med folk de ikke kender, og så er brætspil et rigtig godt medie«.

Selvom han fik ideen til caféen, før rygtet om Bastard Café (brætspilscaféen i København) kom til Jylland, så henter han dog lidt inspiration derfra. »Det ser ud til gå godt i København, og det kan vi også godt gøre herovre« siger Jesper. Fra han fik bekræftelsen på lokalerne til den første brætspilscafé (i oktober 2014) gik der kun få dage, bl.a. med at lave en Facebook-side, logo og få spammet venner og bekendte med invitationer – og den første café husede omkring 30 gæster. Rekorden er indtil videre 65.

Cafeen kører fast hver tirsdag og hver søndag – undtagen hvis der holdes lang lørdag, så springer man den søndag over. For at være opdateret på åbningstiderne er det en god ide at følge caféen på Facebook.

Et åbent miljø med adgang for alle

Aarhus Brætspilscafé

  • Tirsdage 16-22
  • Søndage 14-20
  • Folkestedet
  • Carl Blochs Gade 28
  • 8000 Aarhus C

Så længe caféen er i lånte lokaler, og åbningstiderne annonceres via Facebook, tænker jeg, at det ikke er sted man dropper ind for at få et hurtigt hyggespil over en kop kaffe, så jeg går Jesper på klingen og spørger om det her adskiller sig fra at være endnu en lukket klub. Jesper svarer: »Jeg prøver virkelig at holde det meget åbent, og jeg gider ikke lave en klub for nørder – for så lukker jeg det ned igen. Det er meningen, at alle kan komme herned. Nørderne kan godt finde ud af at spille brætspil, men jeg vil gerne vise helt almindelige folk, at det er en hyggelig måde at bruge en aften på.«

Det er klart for Jesper, at Aarhus Brætspilscafé skal være et superhyggeligt sted at komme, hvor man kan møde nye folk, og altid finde nogen som vil spille med dig. Han nævner: »Ultimate Werewolf som eksempel. Det bliver nok spillet 3 gange hver gang – og folk som ellers ikke kender hinanden sidder og anklager hinanden for at være den onde.«

Fremtidsdrømme

Jesper håber på at gøre det til en rigtig fysisk café, men som han siger, »jeg ved ikke noget om at drive en café, jeg ved noget om at arrangere og organisere«. Han er på udkig efter en partner, som ved hvordan man langer drikkevarer over disken og laver en god caféburger. »Budgettet skal hænge sammen, der skal en del øl og snacks over disken for at få det til at løbe rundt. Men hvis vi bliver ved med at vokse udover de 2 åbningsdage, kan der godt være grundlag for det.« siger Jesper.

Jesper Overgaard finder sit yndlingsspil fra bunken

En voksende samling spil og spilguruer

Brætspilscaféen kan i øjeblikket byde på omkring 50 forskellige spil, men gæsterne er rigtig gode til selv at tage nogle med. Overskuddet fra caféen, som egentlig mere er en lille snackbod pt., går til at købe flere brætspil – så man kan opbygge en god spilbank. Og så har Jesper indført Spilguru’er – et koncept der er tyvstjålet fra andre brætspilscaféer. En spilguru er en frivillig, som kender en masse forskellige spil og kan hjælpe folk godt i gang med et spil de ikke kender.

Efter at have snakket med Jesper sætter jeg hen til et bord og tager en omgang Dominion med de to studerende Teresa og Patricia. Udspurgt, giver de meget det samme billede – at de er glade for, at der nu er et åbent sted at komme og finde brætspil, så man ikke kommer til at spille med den samme klike i privaten. Og som Teresa tilføjer, »Det er et godt alternativ til druk«.

Rasmus Ragnvald på besøg i cafeen en tirsdag

Jeg er forbi en tirsdag i slutningen af januar. Da jeg møder op er jeg spændt på at se, hvor mange der er i cafeen. Jeg går ind gennem døren og ser straks 10-15 stykker spille Werewolf og både til højre og venstre er der flere border i gang med at spille forskellige spil. Jeg vil skyde på, at der nok er 40-50 mennesker i cafeen.

Jeg hilser på Jesper, som byder mig velkommen, ham er ved at få tæv i et spil Imperial Settlers, så jeg tager en runde for at se, hvad folk spiller. Ved det første bord jeg går forbi, er der fem igang med at spil Eclipse, på næste bord spilles der Settlers. Der bliver spillet alt fra hyggelige spil som Dixit til tunge spil som Eclipse. Alle er glade og meget i mødekommende, og der går heller ikke ret langtid før jeg er igang med et spil Pandemic og prøver at redde verden fra virus sammen med to piger. Jeg havde frygtet, at der kun var 10 der var mødt op, men her på en normal tirsdag summede cafeen af liv og stemning.

Jeg havde en super aften med søde og rare mennesker. Det er helt sikkert et sted jeg skal forbi igen, næste gang jeg er i Århus. Jeg kan på det varmeste anbefale at kigge forbi. Så om du er garvet brætspiller eller kun kender ludo, så kig forbi de hyggelige folk i cafeen.

Du finder mere om Aarhus Brætspilscafé her.

Eller ved at møde op her:

Folkestedet
Carl Blochs Gade 28
8000 Aarhus C