Årets mandelgaver 2019

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 18. November 2019

Mandelgaven er fysisk små spil, hvor man dog får meget spil for pengene. Det er alle spil, som du stort set kan pakke ud på stedet og begynde at spille.

 1. Exit
 2. Second Chance
 3. Welcome To Your Perfect Home
 4. Love Letter

EXIT


Fakta om
EXIT

 • Antal spillere: 1-4
 • Spilletid: 60-120 minutter
 • Alder: 12+

De seneste år er der kommet flere og flere brætspil med escape room-tema som f.eks. Unlock, Deckscape og EXIT. Alle spillene er populære, men især EXIT-serien har høstet international anerkendelse i form af en Spiel des Jahres-pris i 2017 for bedste ‘Kennerspiel’. EXIT-spillene er også de eneste af de nævnte, der i skrivende stund er oversat til dansk.

Der er kommet en lang række EXIT-spil allerede – også på dansk. Spillene har alle forskelligt tema. Det kan f.eks. være, at spillerne er fanget i et uhyggeligt slot eller i en ubåd under vandet. Spillerne læser en kort historie op og skal nu i fællesskab forsøge at løse alle gåder og finde alle ledetråde, så man kan undslippe. I EXIT skal kortene ofte bøjes eller klippes i, så spillet er udfordrende, men kan af samme grund ikke spilles igen eller gives videre til en anden, da materialet ofte er ødelagt. Spillene er prissat svarende til, hvad to biografbilletter kunne koste, så man køber en oplevelse og ikke et spil til evigt eje.


Second chance


Fakta om
Second Chance

 • Antal spillere: 1-6
 • Spilletid: 15 minutter
 • Alder: 8+

Second chance er et godt bud på årets mandelgave: Det er sjovt, simpelt og kan uden problemer åbnes og spilles juleaften. Spillet er designet af Uwe Rosenberg, som i brætspilskredse er bedst kendt for sine lidt tungere udgivelser med taktisk dybde og ikke så meget plads til uerfarne brætspillere, så umiddelbart virker det mystisk, at et spil fra netop denne designer kan være med i en letvægtskategori som ‘mandelgaver’. Men Second chance er både at lære og at spille, så hele familien kan være med.

I Second chance skal hver spiller have et stykke papir fra den medfølgende blok og en blyant. Spillerne starter med at få tildelt et kort en tilfældig startfigur, som skal tegnes ind, så den dækker midten af spillerens papir. Spillet går herefter i al sin enkelhed ud på, at der hver tur vendes to kort med figurer på, og spillerne skal vælge en af to mulige figurer, der skal tegnes ind på deres papir. Figuren må vendes, drejes og spejles, som spilleren ønsker det. Kan en spiller ikke tegne en af rundes to mulige figurer ind på sit papir, må spilleren trække et kort. Hvis spilleren kan tegne figuren ind, har han fået en ‘Second chance’ og er stadig med i spillet. Når man ikke kan placere hverken en af de to vendte figurer eller figuren fra sin ‘Second chance’ er man ude af spillet. Spilleren, der til sidst har færrest tomme felter på sit papir, har vundet.


Welcome To Your Perfect Home


Fakta om
Welcome To…

 • Antal spillere: 1-100
 • Spilletid: 25 minutter
 • Alder: 10+

Velkommen til det perfekte villakvarter! Du skal bare lige designe det først. Der skal plantes hæk, anlægges parker, graves ud til swimmingpools og tildeles husnumre. Welcome to er på samme måde som Second chance et flip-and-write-spil, hvor man vender kort, og hver spiller tegner noget på deres eget ark. Spillerne skal hver runde tegne et husnummer ind på deres ark. Husnumrene skal være lavest mod venstre af arket og højest i højre side. Det gælder om at opfylde krav i lokalplanerne, som er klynger af huse med forskelligt antal. Den første spiller, der opfylder kravene, får flest point. De næste spillere, der opfylder kravene, får færre.

Welcome to kan spilles af mellem 1 og 100 spillere. Dette er naturligvis en gimmick, men fordi spillerne alle spiller på samme tid og kun skal koncentrere sig om deres eget ark, er der reelt set ingen grænse for spillerantallet. Så længe der er plads rundt om bordet.


Love Letter DK


Fakta om
Love Letter

 • Antal spillere: 2-6
 • Spilletid: 20 minutter
 • Alder: 10+

Prinsessen er ombejlet, og I er alle bejlere, der forsøger at vinde hendes gunst. Det gælder om at få hjælp fra de rigtige på slottet, når jeres kærlighedsbreve skal frem. Den, der har den mest magtfulde medsammensvorne, når runden er slut, har vundet en rose fra prinsessen. Den første spiller med tre roser har vundet.

Love Letter består af ganske få kort, og gameplayet er simpelt. Alle spillere starter med et kort på hånden. I sin tur trækker man et kort og vælger, hvilket af de to kort, man har på hånden, man ønsker at spille i sin tur. For at vinde en runde skal man enten være sidste spiller, der stadig er med i runde, eller have kortet med højeste tal, når alle kort er trukket. Love Letter har efterhånden nogle år på bagen, men det er netop i år udkommet i en ny og opdateret premium udgave.

Spillet er i årenes løb blevet hædret med flere priser, bl.a. En Guldbrik i 2014 for bedste familiespil.

Hvis du vil se andre gode gave-idéer, så skal du bare klikke her.