2 - 10 spillere
30+ min
8+ år
 • abstrakte spil
 • Terningspil
 • Regler på dansk

  Yatzy

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 1. September 2012

  Yatzy er det danske navn for Yahtzee, der er en klassikker af et terningespil, som har overlevet i over 50 år, fra den første udgivelse i 1956 – og med god grund. Spillet fylder lidt, er let at lære, og indeholder masser af gambling og sandsynlighedsberegning.

  Opsætning af Yatzy

  • Skriv alle spillernes navne på en point-blokken
  • Rul en terning hver især. Spilleren der ruller højest, er startspilleren.
  • Læg alle terningerne i et raflebæger, og giv det til startspilleren.

  Sådan spiller du Yatzy

  Start med at rulle terningerne, og se på dem. Dit mål er, at få lavet en af kombinationerne på point-blokken. Der er groft sagt to typer: I den øverste halvdel af mulighederne gælder det om at rulle så mange ens som muligt, hvor den nederste del af blokken gælder om at rulle specifikke kombinationer, som for eksempel to par eller lignende.

  Når du har rullet dine terninger, må du tage så mange af dem fra, som du vil. Derefter må du rulle de resterende ternionger igen. Nu kan du så tage endnu flere terninger fra, og så rulle de resterende en sidste gang. Altså i alt tre rul.

  Når du har lavet sidste rul, fortæller du hvilken terningekombination du har valgt at gå efter, og tæller derefter øjne på de terninger, der passer ind i kombinationen. Du får så mange point, som du har øjne. Hvis du har valgt en kombination, hvor du ikke har de rigtige terninger, får du nul point i den kasse.

  Du behøver ikke annoncere, hvilken kombination af terninger du går efter at rulle, før du har lavet sit sidste rul. Altså kan du godt starte med at rulle to seksere, og tænke at du går efter at rulle seksere, men når du kun ruller femmere for resten, så vælge at tage to par, og så få højest muligt antal point i det felt.

  Bonus point

  I Yatzy er der to måder at få ekstra mange point på.

  1. Hvis du har 63 eller flere point i den øverste halvdel af pointblokken får du 35 bonuspoint. Summen 63 bliver nået, hvis du har i gennemsnit tre terninger i hvert felt fra øverste halvdel af point-blokken.
  1. Hvis du slår fem ens er det en Yatzy – det giver 100 point plus pointene fra øjnene på de fem terninger.

  Afslutning og vinderen af Yatzy

  Yatzy slutter i det øjeblik, alle spillerne har fyldt alle felterne på pointblokken. Vinderen er den spiller, der har fået flest point.

  Vurdering af Yatzy

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Yatzy er en sommerhusklassiker – og med god grund. Der er masser af hygge at finde med de fem terninger, og papiret med de mange felter. Yatzy er et spil, som de fleste kender, og som altid kan sprede hygge på en aften i stearinlysenes skær.

  Yatzy er også et af de spil, der giver en masse god matematiktræning og læren om sandsynlighed til familiens mindste, og der er god grund til at lade dem selv regne deres point ud – eller måske endda holde styr på hele familiens point.

  Blok til Yatzy

  Da alle spil yatzy kommer med en blok til at føre point på, vil mange familier nok løbe tør for sider i blokken på et tidspunkt. Flere brugere på Boardgamegeek har lavet pointblokke, der frit kan hentes. Kategorierne er godt nok på engelsk, men reglerne er stadig de samme.


  Kommentarer til Yatzy