2 - 4 spillere
30+ min
8+ år
 • familiespil
 • strategispil
 • Kortspil
 • Oldtid
 • The Builders: Middle Ages

  Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 13. November 2014

  I The Builders: Middle Ages kæmper du og dine venner om at bygge de største og flotteste bygninger og derved optjene flest sejrspoint. For at kunne bygge, skal spillerne hyre håndværkere med forskellige evner og færdigheder.

  Den spiller der først opnår 17 sejrspoint, vinder spillet.

  Sådan starter du The Builders: Middle Ages

  Inden I kan gå i gang med spille The Builders: Middle Ages, er der lige et par ting, der skal være i orden først.

  1. Først skal alle bygningskortene blandes og lægges med “konstruktionssiden” opad. De øverste fem kort placeres ved siden af bunken og fungerer som markedet.
  2. Giv hver spiller et tilfældigt håndværkerkort af typen lærling. De resterende lærlingekort blandes med de øvrige håndværkerkort.
  3. Placér bunken af håndværkerkort ved siden af bygningskortene og læg de første fem kort under bygningskortene.
  4. Alle mønterne lægges på bordet og fungerer som bank. Sølvmønterne har en værdi af 1 mens guldmønterne har en værdi af 5.
  5. Hver spiller modtager mønter til en værdi af 10.
  6. Til sidst vælges en tilfældig startspiller, der modtager startspillerkortet

  Nu er I klar til at gå i gang med The Builders: Middle Ages.

  Runder i The Builders

  Spillerne

  Konstruktionssiden af bygningskortet The Inn. Øverst ses antallet af mønter og sejrspoint, der optjenes, når bygningen bygges. Til højre på kortet ses de ressourcer der skal bruges for at bygge bygningen.
  skal nu i gang med at bygge bygninger for at score sejrspoint. For at kunne bygge en bygning, skal spillerne have de nødvendige håndværkere og ressourcer. Hvert bygningskort har to sider. På konstruktionssiden kan man se hvilke og hvor mange håndværkere og ressourcer, der skal bruges. Der er fire forskellige ressourcer, nemlig sten, træ, viden og tegl. Antallet er markeret med farvede streger. For at kunne bygge en bygning, skal spillerne spille et antal håndværkere, så antallet af streger på bygningen passer med antallet af streger på håndværkerkortene.

  Når en bygning er færdig, vendes bygningskortet om og giver nu det antal sejrspoint, der står i kongekronen. De fleste bygninger giver også penge, når de bygges færdig. Antallet er markeret i feltet med mønter.

  Spillet foregår over flere runder og starter med startspilleren. I hver runde har spilleren mindst 3 actions. De 3 første actions er gratis og de efterfølgende actions koster hver 5 mønter.

  Der kan frit vælges mellem disse fire actions:

  • Vælg en bygning eller en maskine fra markedet. En valgt bygning placeres foran spilleren og er nu klar til at blive bygget. Spillerne kan vælge flere bygninger i samme runde og være i gang med at bygge flere bygninger samtidig.
  • Hyr en håndværker fra markedet.

   Spillerne kan vælge flere håndværkere i samme runde, så længe han har actions nok, ligesom en spiller kan have så mange håndværkere, som han har lyst til.
  • Send en håndværker på arbejde. Når en håndværker sendes på arbejde, placeres han ved siden af en af spillerens aktive bygninger. Det koster et antal mønter, at sende en håndværker på arbejde. Antallet står i øverste højre hjørne og er afhængigt af håndværkerens evner. Det koster en action, at sende en håndværker på arbejde. Hvis du sender endnu en håndværker på arbejde på den samme bygning i samme runde, koster dette to actions. Sendes endnu en håndværker af sted til samme bygning i samme runde koster dette 3 actions osv.
  • Tag nogle penge. Det er muligt at droppe en eller flere actions og i stedet få nogle penge. For en action får man en mønt, for to actions tre mønter og for tre actions får man seks mønter.

  Byg en bygning færdig

  Det kræver ikke en særskilt action, at bygge en bygning færdig. Bygningen er færdigbygget, så snart antallet af ressourcer fra håndværkere er lig med eller større end det antal ressourcer, som bygningen kræver. Spilleren modtager straks sin belønning i form af mønter, vender bygningskortet om og tager sine håndværkere tilbage. Håndværkerne kan nu bruges til nye projekter.

  Maskiner

  Nogle bygningskort adskiller sig fra de øvrige bygninger ved ikke at give mønter, når de færdiggøres. Disse kort kaldes maskiner og kan bruges som ressourcer ved bygning af andre bygninger. Fordelen ved maskinerne er, at der ikke skal betales, når de sendes på arbejde. En maskine fungerer ellers som et almindeligt håndværkskort.

  Sådan vinder du spillet

  Når en spiller er færdig med sin runde, skal han tælle sine sejrspoint. Hvis han har opnået mindst 17 point er spillet ved at være slut. De øvrige spillere som endnu ikke har haft tur i denne runde, får nu en sidste runde inden pointene tælles op. Sejrspoint for alle færdige bygninger og maskiner tælles sammen. Dertil lægges et point for hver 10 mønter spillerne har. Den spiller der har flest point vinder The Builders: Middle Ages.

  Vurdering af The Builders: Middle Ages

  Johnn Esbensen
  Johnn Esbensen mener ...

  The Builders: Middle Ages er en slags worker placement spil i mini udgave. Let at gå til, let at lære og hurtigt at spille. Spillets komponenter er lækre og flot illustreret. Spillet er sproguafhængigt og ikonerne er lette at forstå, hvilket gør at selv i børn 8-9 års alderen kan spille med.

  Spillet mangler dog lidt interaktion mellem spillerne. Det kan nemt kommer til at virke som om man spiller ved siden af hinanden i stedet for med/mod hinanden. Er en spiller først kommet foran, kan det være svært at gøre noget for, at han/hun ikke vinder spillet, da der ikke er nogen “catchup” mekanisme.

  Trods disse mangler er The Builders: Middle Ages et sjovt lille spil, der passer godt som familiespil eller som en “filler” mellem lidt tungere spil.


  Kommentarer til The Builders: Middle Ages