3 - 4 spillere
45+ min
10+ år
 • familiespil
 • Terningspil
 • Regler på dansk

  Sjuft

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 14. July 2016

  Hvem får først to brikker ind i centrum? Det dyster I om i det dansk udviklede spil Sjuft. Det lyder simpelt, men udfordringen er, at du kun kan bevæge ind mod midten ved at bruge de andre spilleres hjælp (frivilligt eller ufrivilligt). Du skal dog også bruge mønter for at komme indad, og dem får du kun, når du hjælper andre spillere.

  I Sjuft bevæger du dine fire brikker ind mod midten af brættet. Målet er at blive den første, der har to brikker på brættets midterfelt.

  Setup

  • Placer spillebladen midt på bordet.
  • Hver spiller vælger en farve og modtager fire spillebrikker og fire mønter i den valgte farve. Spillebrikkerne placeres på spillernes startfelter på brættet.

  Runder i Sjuft

  Yngste deltager begynder. Den spiller, der har turen, kaldes sjuften. Når en spillers tur er færdig, er det næste spiller i urets retnings tur.

  I begyndelsen af sin tur, skal man slå med terningen og flytte en af sine brikker det antal felter, som terningen viser. Følgende regler skal overholdes:

  • Du må flytte enten med eller mod uret, men kun i den ring, som du står.
  • Du må ikke flytte din brik hen på et felt, hvor en af dine andre brikker står.

  Overholdes reglerne, er der seks mulige scenarier, når en spiller rykker:

  1. Du lander på et tunnelfelt (felt med sort prik) og kan enten vælge at blive stående, eller flytte til et ledigt tunnelfelt i samme ring. Hvis der allerede står en andens spiller brik, kan man ikke bruge tunnelfeltet. Se i stedet punkt 2. Hvis du bruger tunnelfeltet til at rykke ud på et tunnelfelt, hvor der står en anden spiller, skal du se punkt 2.
  2. Du lander på et felt, hvor der står en anden spiller, og skal betale en mønt til spilleren. Til gengæld må du flytte din brik en ring ind, hvis der vel at mærke er plads (altså et tomt felt lige oven over feltet, hvor du står). Hvis du ikke kan betale, må du ikke udføre trækket.
  3. Du landet på et felt, der støder op til et felt, hvor der står en anden spiller (vel at mærke i samme ring). Den aktive spiller kan nu beslutte, at begge brikker flytter en ring ind. De skal begge betale en mønt til hinanden. Den aktive spiller beslutter, hvordan de skal stå i den nye ring. Hvis der ikke er ledige felter i ringen, kan man ikke rykke ind.
  4. Du lander på et felt, der støder op til en felt, hvor der står en anden spiller (i ringen ovenover). Den aktive spiller må nu betale en mønt til spillleren, og flytte sin brik op i ringen, hvis der er et ledigt felt ved siden af den anden spillers brik. Denne regel gælder dog ikke for midterfeltet.
  5. Du lander på et felt, der støder op til et felt, hvor der står en anden spiller (i ringen nedenunder). Den aktive spiller kan kræve, at at den anden spillers brik flytter sin brik op i samme ring på et ledigt felt ved spiller af den aktive spillers brik. Spilleren skal betale en mønt til den aktive spiller.
  6. Du landet på et helt almindelige tomt felt, der ikke støder op til andres spilleres brikker. Intet sker.

  Din tur er nu forbi, og turen går videre til næste spiller (i urets retning).

  Sjuft er hurtigt selskabsspil, der kæmper med, at reglerne ved første øjekast virker meget uoverskuelige.

  Sjuftmanøvren

  I stedet for at bruge andres brikker til at bevæge sig indad, kan du bruge en sjuftmanøvre. Det kræver, at du har en mønt i hver spillers farve (inklusiv din egen). Du betaler hver spiller en mønt i vedkommendes farve og må til gengæld rykke din brik en ring ind til et ledigt, tilstødende felt.

  Betaling af mønter.

  Når du betaler en anden spiller, skal du altid starte med at betale med mønter i spillerens egen farve. Hvis du ikke har nogen i hans farve, betaler du med din egen farve. Du må ikke betale en spiller med en mønt i en tredje spillers farve.
  Har du ingen mønter at betale med, kan du altså ikke få hjælp.

  Sådan vinder du spillet

  Den første spiller, der får to af sine brikker ind i midten, vinder.

  Vurdering af Sjuft

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Sjufts regler er temmelig uoverskuelige ved første øjekast. Det har producenten forsøgt at råde bod på ved at sørge for adskillige eksempler i regelgennemgangen, hvilket hjælper meget med at forstå reglerne. Det ændrer dog ikke på, at spillet er ret besværligt at lære, i forhold til, hvor simpelt det reelt er.
  Sjuft er et taktisk spil i den meget lette ende, men rummer dog også meget held, idet terningen jo afgør, hvor du kan flytte hen.
  Spillet er primært rettet mod mere uøvede brætspillere, der ikke har behov for at spille spil, der er pakket ind i fantasy- eller middelaldertema. I Sjuft handler det blot om at være den første til at få to brikker ind i midten.


  Kommentarer til Sjuft