1 - 4 spillere
45+ min
14+ år
 • temaspil
 • Horror
 • Level 7 [Escape]

  af Jimmy Marcus Larsen d. 22. October 2012

  Level 7 [Escape] er et intenst, historiebaseret gyserspil, i stil med Arkham Horror, men i en helt anden setting. I, som spillere, skal forsøge at undslippe jeres skæbne som forsøgsofre for en gal professor i et underjordisk, rædselsfyldt laboratorium. Under flugten kan I vælge at arbejde sammen, eller I kan udnytte hinanden til jeres egen fordel – kun de som slipper ud, vinder spillet.

  I laboratoriets mørke gange hersker kaos, da de to fjendetyper – vagter og kloner – ikke arbejder sammen om at jagte dig, og endog kan finde på at slås mod hinanden. Dette skal du udnytte for at vinde! Level 7 [Escape] er en intens kamp om at beherske sin frygt for at undgå klonerne, mens man også må begrænse sit trussels-niveau, for at undgå vagterne.

  Sådan sættes spillet op

  Spillet indeholder udover et stort regelhæfte, også en scenariebog – den indeholder syv forskellige scenarier I kan vælge mellem. Hvert scenarie repræsentere en etage i laboratoriet I skal undslippe, hvor første scenarie er den nederste etage.

  Scenariet afgør hvordan det modulopbyggede spilområde sættes op:

  • Der vælges en bestemt brik, hvorpå spillerne skal starte.
  • De resterende brikker blandes og fordeles i tre bunker efter anvisningerne.
  • Det antal fjender der maksimalt kan komme i spil tages ud af kassen.
  • Et angivet antal Lockdown tokens og Threat tokens lægges frem.
  • Hospitalsfløjen placeres ved siden af spilområdet.

  Alle spillere sættes i rollen som flygtende forsøgsofre. Der medfølger fire personer – alle har de samme værdier for deres grundlæggende evner Intelligence, Strength, Speed og Toughness.

  Hver spiller gør sådan

  • Vælg din person (eller gå til level7film.com og print din egen).
  • Træk to Skill kort – disse gør at din person adskiller sig fra evt. medspilleres personer.
  • Sæt dit Fear niveau til 3 og din Vitality til det niveau scenariet angiver.
  • Træk et antal Adrenaline kort svarende til din vitality.
  • Skal spillerne starte på et højere trussels-niveau tages det nødvendige antal threat tokens.

  Dernæst læser I hvilke særlige regler der er for det valgte scenarie, og går i gang med første spillers tur.

  Sådan spiller du Level 7 [Escape]

  Hver spillers tur er ganske kort, da der kun skal ske følgende:

  • Træk først ét adrenaline kort hvis du har færre kort på hånden end din vitality.
  • Højst én Action udføres.
  • Exploration af op til to brikker (før eller efter din action).
  • Der trækkes ét Event kort.

  Exploration

  Spillepladen består af kvadratiske brikker, der lægges ud efterhånden som der udforskes. På hver brik er der mellem én og fire døre, ventilationskanaler og måske et event symbol. Du kan udforske så meget som din speed tillader, men finder du en brik med et event symbol, går du direkte til at trække et event kort.

  Udforskning sker ved at du vælger en dør du vil gå igennem, trækker en brik og placerer den sådan, at den forbindes med så mange døre som muligt. Du kan også bevæge dig igennem en ventilations-kanal – men pas på, for dit fear niveau stiger når du gør det.

  Action

  Der er seks forskellige actions i spillet, og du kan kun udføre én per tur:

  • Attack – her angriber du en fjende. Det gøres ved at kaste et antal terninger svarende til din strength. Antallet af strength symboler du slår, plus evt. bonusser, afgør udfaldet af angrebet. Slår du hårdt nok dør fjenden, men oftest slår du ham blot bevidstløs.
  • Outwit – denne action kan du vælge at udføre hvis du ikke tror du er stærk nok til at overvinde en fjende. Igen skal der kastes terninger, men denne gang ses der på din intelligence for at afgøre udfaldet.
  • Bullrush – nogle gange er outwit ikke en sandsynlig udvej. Bruger du bullrush kan du udnytte din strength til at undslippe en ellers umulig situation.

  Events

  I hver tur skal der også trækkes et event kort. Der sker op til tre ting på et event kort:

  1. Du skal muligvis indsætte en ny fjende.
  2. Du skal bestå den angivne security-, fear- eller facility event, men kun hvis kortet blev trukket som følge af udforskning. En fear event kan f.eks. være at bestå en intelligence udfordring, for at undgå at dit frygt-niveau stiger med to point, mens en security event måske sætter vagter ind på en tilstødende brik.
  3. Der skal aktiveres vagter og kloner. Hvilke fjender der skal aktiveres afhænger af kortet. Deler du brik med en fjende så vil den angribe dig, hvis du er dens farligste modstander. Er en fjende ikke på en brik med en modstander, vil de flytte én brik i retning af den farligste. Kloner jager den med højest fear, mens vagter jager den med højest threat.

  Borset fra disse tre faste elementer i din tur, så kan du også vælge at spille dine adrenaline kort for at opnå forskelige bonusser. Adrenaline kort udgør dog også dine liv, så lad være med at bruge dem alle. Du kan også bruge adrenaline kort under dine medspilleres ture, og endda bruge kortenes egenskaber på en medspiller hvis denne står i nærheden af din egen person.

  Sådan taber du Level 7 [Escape]

  Det vil ofte ske, at I ikke klarer et scenarie, da spillet er ganske svært. Hvordan I taber afhænger delvist af scenariet, men der er måder at tabe på som altid er gældende:

  • Hver gang du mister alle dine adrenaline kort, så mister du også én vitality (og flyttes til hospitalsfløjen). Når du ikke har mere vitality dør du. De andre spillere er dog stadig med.
  • Hvis alle spillere er i hospitalsfløjen på samme tid, så taber alle spillet.
  • Hvis I tager alle threat tokens, så starter nedtælling til lockdown, næste gang en spiller forgæves forsøger at tage en token. Efter endt nedtælling taber alle spillet.

  Sådan vinder du Level 7 [Escape]

  Igen er det scenariet der afgør hvad der skal til for at vinde, men til slut skal du altid nå frem til en elevator der fører til næste etage. Jeg har et par generelle tips, der kan hjælpe jer frem til sejren:

  • Hjælp hinanden – der er ikke noget særligt incitament for ikke at hjælpe, medmindre der er nedtælling til lockdown, og I blot skal undslippe hurtigst muligt.
  • Undgå maksimalt frygt-niveau – er din frygt for høj, så begynder klonerne at myldre ud af ventilations-kanalerne!
  • Udnyt hinandens stærke sider – har du højere strength end dine medspillere, så bør du forsøge at have højest threat, og dermed være den som vagterne jager.

  Vurdering af Level 7 [Escape]

  Jeg holder meget af historiebaserede spil som Arkham Horror, spil hvor man skal samarbejde og af Carcassonne og dets tile placement mekanik – Level 7 [Escape] har alt dette, men formår stadig at byde på en unik spiloplevelse. Den intense, næsten klaustrofobiske, stemning der opstår når man flygter fra jagtende kloner, langs mørke gange der først lægges efterhånden som de udforskes, fanger en som kun de bedste historiebaserede spil formår at gøre det. Det er også et plus for mig, at hver spillers tur er ganske kort – det holder tempoet højt, og medvirker til at spiltiden sjældent overstiger en time.

  Spillets største problem er dets regler, der er ganske komplicerede og ofte kræver nærstudier. Der er mange detaljer som skal huske, da man ellers risikerer at snyde. Regelbogen er tilmed ganske rodet sat op, og meget længere end nødvendigt. Spillet er grundlæggende virkelig velbalanceret, men uden de små ekstra regler eller undtagelser havde det dog ikke fungeret. Lidt som Arkham Horror, så er det ikke noget elegant regelsæt, men et regelsæt der lever på historiens betingelser.

  De flotte illustrationer på spillebrikker og kort fanger fint den stemning som spillets historie skaber, og de forskellige symboler er klare og forståelige. Kortene er dog desværre trykt på noget lidt for tyndt pap, og både brikker og kort har problemer med lysets genskin under visse forhold. Det gør at spillets fysiske kvalitet ikke fremstår så høj.
  Selvom reglerne i Level 7 [Escape] ikke er de mest elegante, og den fysiske udformning ikke den absolut bedste, så kan jeg sagtens anbefale spillet til folk der holder af genren. Kan du lide Arkham Horror, men er du ikke så vild med at bruge fire timer på spillet, så er Level 7 [Escape] et godt og stemningsfuldt alternativ.


  Kommentarer til Level 7 [Escape]