1 - 5 spillere
60+ min
8+ år
 • strategispil
 • K2: Broad Peak

  Per von Fischer af Per von Fischer d. 23. September 2012

  En lille ny med muligheder

  Peak er en udvidelse til K2, og det kan ikke spilles uden det oprindelige spil, da du skal bruge kort og vejrbrikker fra originalen. Udvidelsen kommer i en lille æske med en ny dobbelt spilleplade, og en række nye brikker, udfordringer og regler. Det ser måske ikke ud af så meget, men der er smæk for skillingen.

  Broad Peak er to helt forskellige spil, der begge er inspirerede af den polske bjergbestiger Krzysztof Wielickis bedrifter i 1980erne. Wielicki selv skriver hvordan det var at bestige bjerget Broad Peak i sommeren 1984 på bagsiden af regelhæftet, og selvom et brætspil aldrig vil kunne stå helt mål med hans præstation i virkeligheden, så er det en rigtig god simulation af strabadserne.

  Scenarie 1: kapløp til toppen

  Den ene side af spilepladen i Broad Peak er til scenariet “Race to the Top”, der kan spilles på kort tid, og er næsten identisk med grundspillet K2. Der er dog visse vigtige ændringer.

  Først

  og fremmest fjernes der en vejrbrik: spiller man sommer, fjernes den med kun solskin, og spiller man vinter, fjerner man en tilfældig. Med kun fem vejrbrikker varer kapløb til toppen kun 15 runder, så der er frustrerende kort tid til at nå op og ned igen.

  Dernæst fjernes der tre kort fra spillerens bunke: kortet med 3 akklimatiseringspoint, et kort med 2 akklimatiseringspoint, og et med 1 klatrepoint.
  Kapløb til toppen bruger ikke redningskortet, så der er ingen kære mor hvis din bjergbestiger stiller træskoene.

  Snehuler i stedet for telte

  Race to the Top fungerer ellers ligesom K2, med en vigtig undtagelse: telte findes ikke længere, i stedet kan klatrene bygge snehulder undervejs op ad bjerget. Det koster et klatrepoint at bygge en snehule, og den givet et akklimatiseringspoint fuldstændig som et telt i grundspillet. Til gengæld holder den kun to ture.

  Race to the Top kan også spilles solo.

  Scenarie 2: Broad Peak Traverse

  Hvor kapløb til toppen minder meget om K2 grundspillet, så er Broad Peak Traverse en interessant variant, som adskiller sig på tre væsentlige punkter:

  1. Det kan ikke spilles solo, men kræver 2-5 spillere.
  2. Spillerne
   samler også Victory Points alt efter hvilken bjergbestiger der når først op til en bjergtop.
  3. Der er også ekstra point at hente hvis bjergbestigeren bruger to forskellige ruter på hhv. at klatre op og klatre ned.

  Stil spillet op som ved K2, men hver spiller fjerner et af sine telte.

  Placer de runde brikker med Victory Points på hver af de tre bjergtoppe, alt efter antallet af spillere.

  Sådan adskiller Broad Peak Traverse sig fra k2

  Hver spiller har kun et telt, så i modsætning til almindelig K2, har kun den ene af bjergbestigerne adgang til at sætte et telt op. Hvilken som helst af de to bjergbestigere, må bruge et klatrepoint på at pakke teltet ned igen og tage det med sig. Put teltbrikken på den bjergbestigers der har teltet – det er kun ham der kan sætte det op igen, osv.

  Når en bjergbestiger forlader base camp, skal du som spiller vælge hvilken side af bjerget han skal klatre op ad – højre eller venstre. Når bjergbestigeren rammer “Traverse”-feltet (mærket med et lille blåt bjergbestigerikon) på vej op, tager han en Traversebrik der passer til klatreren. Det samme sker på vejen ned, men kun hvis vejen ned er den modsatte side af opad. En bjergbestiger med begge Traversebrikker får to ekstra Victory Points for hver Victory Point brik han har samlet op (uanset disses værdi).

  Når en bjergbestiger når en bjergtop, tager spilleren den øverste Victory Point brik, hvis der ellers en nogle tilbage. Points på disse brikker er oveni i de “normale” points som bjergbestigere får, og som er markeret på kortet ligesom i K2. Med andre ord, i Broad Peak Traverse belønnes hurtighed – det er ikke længere nok at komme helskinder til tops, man skal også være hurtigere og måske derfor mere vovet.

  Vurdering af K2: Broad Peak

  Per von Fischer
  Per von Fischer mener ...

  K2 Broad Peak er en lille sjov udvidelse til et i forvejen glimrende spil. Det kan diskuteres om det bidrager noget væsentligt til spillet overhovedet, hvilket jeg nok ikke er overbevist om det gør.

  Til gengæld er flerspiller-varianten Broak Peak Traverse en glimrende variant, der giver spillet en lidt anderledes karakter, hvor man stadig føler at man spiller K2. Det er et svært spil, hvor spillerne meget nøje skal planlægge og holde øje med deres resourcer. Snehytterne i det ene scenarie er lidt lettere at have med at gøre end telte, men så han man på den anden side tre runder mindre til at klare opgaven i, hvilket er hulens svært.

  Hvis man godt kan lide K2, bliver man ikke skuffet med udvidelsen.


  Kommentarer til K2: Broad Peak