2 - 6 spillere
200+ min
14+ år
 • strategispil
 • Dominant Species

  Helle Perrier af Helle Perrier d. 30. March 2012

  Uh, det er koldt.

  Vi befinder os i urtiden, og mens istiden nærmer sig, kæmper en række arter for overlevelse. Selv om verden bliver større, fryser områderne til et efter et, og der er både mangel på plads og dyrebare ressourcer. De forskellige arter kæmper om dominansen, mens de forsøger at tilpasse sig en verden i hastig forandring.

  Naturkatastroferne rammer det stakkels lille kontinent, og du skal slås for at din dyreklasse klarer sig bedst, samtidig med at du naturligvis også skal spænde ben for de andre, der ligesom du, forsøger at bosætte sig og udvikle sig mest hensigtsmæssigt.

  Hvem uddør, og hvem bliver den, der kan befolke og dominere verden, når det engang bliver tøvejr?

  Sådan starter du Dominant Species

  Hver spiller vælger en dyreklasse. Hver klasse har en unik evne og nogle faste præferencer i forhold til føde eller klima (man kan så efterfølgende føje nye til, men mere om det senere).

  • Pattedyr: Foretrækker at spise kød og kan i hver runde redde en af sine arter fra udryddelse.
  • Fugle: Foretrækker at spise frø og kan flytte to felter, hvor andre kun kan flytte et.
  • Padder: Foretrækker vådområder og har en favorabel startposition.
  • Araknoider: Foretrækker at spise larver og har automatisk en markør i competition.
  • Reptiler: Foretrækker ørkenområder. Har automatisk en markør i regression.
  • Insekter: Foretrækker græs og har automatisk en markør i speciation.

  Sæt spillepladen op.

  Startkontinentet er altid det samme ligesom dyreklassernes startplacering er den samme. Konceptet vil som sagt være velkendt, såfremt man har prøvet Settlers-spillene. Men verdenerne ændrer sig heldigvis – nogle områder fryser til, mens andre opstår, så hvert spil har sit helt eget forløb.

  Så går det ellers løs! Hver runde har en række faser hvor der sker noget forskelligt, og hver spiller har så et antal markører, som man kan sætte dér hvor man ønsker at udvikle sin klasse, så den er bedre rustet end sine konkurrenter til at klare det evigt skiftende klima.

  Runderne i Dominant Species

  Hver runde har tre faser:

  Planning

  Der er et væld af muligheder for at påvirke sin dyreklasse. Langs spillepladen er der en række felter, hvor hver spiller efter tur skiftes til at placere en markør, der indikerer i hvilken retning, man ønsker at udviklingen skal foregå. Her en kort gennemgang af de forskellige muligheder:

  1. Initiative: Ændrer på rækkefølgen i næste omgangs tur.
  2. Adaption: Her kan man føje nye elementer til, for derved at gøre sine arter bedre egnede til at leve i andre områder.
  3. Regression: Normalt fjernes der ressourcebehov fra hver klasse i runderne, her kan man sørge for at beholde sine elementer.
  4. Abundance: Her får man mulighed for at placere ressourcer på pladen og planlægge i hvilken del af verden man ønsker at udbrede sine arter.
  5. Wasteland: Her kan man påvirke hvilke ressourcer der ryger ned i depletion-området.
  6. Depletion: Her kan man påvirke hvilke ressourcer, der forsvinder fra spillepladen.
  7. Glaciation:Her får man mulighed for at placere is på spillepladen, hvilket som regel skaber store problemer for de andre spilleres arter, og er med til at forme kontinentet.
  8. Speciation: Her får man lov til at sætte flere arter på spillepladen.
  9. Wanderlust: Mulighed for at placere nye felter på kontinentet, så verden bliver større.
  10. Migration: Her kan man migrere med sine arter til andre steder på kontinentet.
  11. Competition: Her er der mulighed for at udrydde nogle af sine konkurrenters arter.
  12. Domination: Her er der mulighed for at få victory points. Man vælger et område og de forskellige dyreklasser får så points i forhold til dominans og hvilket område det drejer sig om.

  Execution

  Her udføres handlingerne i forhold til hvor hver enkelt spiller har sat sin markør.

  Reset

  Her gøres klar til en ny runde. Nogle arter uddør måske (hvis de er i et område hvor de ikke kan udnytte nogle af de ressourcer der er til stede) og nogle ressourcer forsvinder fra spillepladen.

  Når alle tre faser er spillet igennem, så starter en ny runde.

  Selv om verden i Dominant Species er i konstant forandring, så er der dog én ting, der ikke ændrer sig; fødekæden. Hvis der på noget tidspunkt i en eller anden sammenhæng er uafgjort, kommer fødekæden i spil, og så er det altså altid den klasse, der er over den anden, der vinder.

  Sådan vinder man Dominant Species

  Man vinder point ved at have flere arter på et givent felt end sine modstandere. Dem der har anden-, tredie, og fjerdeflest får dog også point i nogle områder.
  Der er en anden måde at have dominans på – man kan også sørge for at være den, der klarer sig bedst. Det kan godt være at din modstander har flere arter end dig, men din art kan til gengæld bruge flere af ressourcerne, og så er det dig, der dominerer området.
  Den dominerende art får mulighed for at vælge et kort, der enten kan give din dyreklasse en fordel eller volde dine modstandere alvorlige problemer.

  Spillet slutter når istiden kommer, konkret symboliseret ved det allersidste kort i kortbunken. Spillet har dermed et fastlagt sluttidspunkt, hvilket tvinger spillerne til hele tiden at tænke kreativt for at skaffe points samtidig med, at der ikke er plads til fedtspilleri.

  Vinderen er den der har samlet flest point sammen.

  Vurdering af Dominant Species

  Først og fremmest skal man være forberedt på, at spilletiden nemt kan snige sig op på 3-4 timer – især hvis man er mange der spiller. Spillet kan spilles to personer, men det anbefales at være mindst tre, da man ellers bliver to arter, der udmagrer hinanden på skift.

  Visuelt er Dominant Species et rigtig flot spil med mange detaljer og ikke mindst mange dele. Det kan virke uoverskueligt ved første øjekast – der er mildest talt et enormt antal brikker.

  Spillet har en forholdsvis høj indlæringskurve, men kommer man over de første par forhindringer, så viser det sig faktisk at være et utroligt sjovt og gennemført spil. Der er ikke to spil, der er ens, og de forskellige kort er med til at gøre spillet kaotisk på den sjove måde. Intet er givet på forhånd, og der skal ikke mere end et vulkanudbrud eller et par (u)heldigt placerede gletchere til at rykke rundt på stillingen.

  Dominant Species har meget at byde på. Spillet er yderst kreativt og nytænkende i en ellers velkendt genre. Netop fordi der er så mange forskellige muligheder virker spillet som en balancegang hvor magten skifter. En dyreklasse kan hænge i med neglespidserne, kløerne, næbet eller hvad de nu har, for derefter at lave et stort comeback, mens den tidligere så dominerende klasse står og fryser på en isflage. Stillingen holdes også balanceret, da man ofte er nødt til at give modstanderne point, hvis man selv vil have nogle.

  Dominant Species tiltaler nok først og fremmest de erfarne brætspillere, men er der bare én med, der kender spillet, så kan alle være med uden at føle sig helt fortabt. Dominant Species ville helt sikkert have stået øverst på Darwins liste over favoritbrætspil.


  Kommentarer til Dominant Species