2 - 5 spillere
60+ min
14+ år
 • partyspil
 • Kortspil
 • Chez Goth

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 27. October 2013

  I Chez Goth er I alle bofæller – Goth-bofæller vel at mærke. I forfølger alle hver jeres _slack_-mål, i spillet repræsenteret ved et tal. Slack kan bedst beskrives som en form for ophøjet dovenskab og opnås ved at dyrke ens interesser, se tv og købe ting.
  Nu handler spillet jo om Goths, der jo foretrækker en meningsløs tilværelse. Det giver dem et ekstra kick, når alt går skævt, hvilket også hjælper dem med at nå deres slack-mål.
  Så på med den sorte eyeliner, kryb i det sorte tøj og smæk Disintegration med The Cure på, og så er du klar til et spil Chez Goth.

  Setup

  • Bland bunken med job-kort og bunken med life-kort.
  • Hver spiller får et job-kort, som lægges foran spilleren, så alle kan se det.
  • Hver spiller får fem life-kort, som holdes skjult på hånden.
  • Herudover skal der bruges en seks-sidet terning og cirka 20 markører til hver spiller, og så er I klar til at udforske Gothlivets glæder, undskyld elendigheder.

  Sådan spiller du Chez Goth

  Der er to slags kort i spillet: Job- og Life-kort.

  Job-kort: Kortet fortæller, hvilket job du har, samt hvor stor din indtægt er, hvor meget fritid du har, og hvor mange slack point du skal tjene for at vinde spillet. Desuden har hvert job fordele/ulemper.
  Bemærk at man ikke kan spare op i spillet. Du kan altså ikke gemme din indkomst, men skal bruge det hele i din tur.

  Life-kort: Disse kort bruger du til at spille med. Der er fire forskellige slags: Person (grøn), Thing (blå), Activity (rød) og Whenever (orange).

  • Person: Repræsenterer personer, der besøger dit værelse. Der er populære besøgende (giver slack-point), uønskede personer (giver dig ulemper) og katte!
  • Thing: Repræsenterer ting, du kan købe i free time-fasen.
  • Activity: Repræsenterer ting, du kan lave i free time-fasen.
  • Whenever: Kort, der kan spilles når som helst – både i din egen og modstandernes ture. Det vil fremgå af kortene, hvis der er begrænsninger på, hvornår de kan spilles.

  Spilleren, der sidder til venstre for kortgiveren, begynder. En spillers tur består af fem faser:

  1. Draw
  2. Roll
  3. Call people
  4. Free time
  5. Discard

  1. draw-fasen
  Træk kort fra life-bunken, indtil du har seks kort på hånden.

  2. Roll-fasen
  Adskillige kort kræver, at du i begyndelsen af din kort ruller en terning. Det er så nu, at du gør det.

  3. Call people-fasen
  Her inviterer du personer ind på dit værelse. Der er plads til et uendeligt antal besøgende. Først annoncerer du, at du vil spille kortet, derpå meddeler du, om personen skal besøge dit hjem eller en anden spillers hjem. Uønskede personer (der giver nul slack eller ligefrem minus slack) kommer desværre automatisk, og deres dårlige sider træder i kraft øjeblikkeligt.
  Ønskede personer (personer der giver slack) kommer ikke automatisk. Du skal kaste en terning for personen.

  • 1-2: Personen gad ikke komme. Smid kortet i skraldebunken.
  • 3-6: Personen dukkede op, og kortets effekt træder øjeblikkeligt i kraft. Katte dukker bare op, så dem skal du ikke slå for.
   Hvis du ikke har nogen personer i dit rum, når fasen er slut, mister du et gloom-point.

  4. Free time-fasen
  Her kan du shoppe eller foretage dig forskellige aktiviteter. Hver free time tillader dig at shoppe eller en aktivitet.
  Shopping: På en indkøbstur må du købe lige så meget, som du lyster. Hvis din indkøbstur forpurres af de andre spillere, ryger de ting, du ville købe, op på din hånd igen. Ting, du køber, anbringes i dit hjem.
  Aktiviteter: Du meddeler de andre spillere, hvilken aktivitet du vil udføre. Hvis de ikke afbryder dig, placerer du kortet i dit rum og indkasserer den slack-gevinst, det giver.
  Bemærk at nogen kort giver en variabel slackmængde, bestemt af et terningekast. Hvis resultatet er nul eller negativt, mislykkes aktiviteten, og kortet smides i skraldebunken.

  5. Discard-fasen
  Hvis du har mere end fem kort på korten, skal du smide kort i skraldebunken, indtil du kun har fem kort tilbage. Bemærk, at du gerne må smide flere kort i skraldebunken, hvis du vil af med dem. Du skal have mindst ét tilbage på hånden.

  Særlige regler

  Gloom: Gloom repræsenterer en periode i dit liv, hvor dit liv er helt fucked op. Det er en god ting for goths. Gloom point tæller som slack, og hjælper dig dermed med at nå dit slack goal.
  Canceling: Kort, der stopper andre kort, kan kun bruges, når de andre kort bliver spillet. Kort, der bliver stoppet, ryger i skraldebunken.
  Tv cards: Tv-kort er en aktivitet, der også kan bruges til at stoppe andre spilleres shopping eller aktiviteter. Når de annoncerer, hvad de vil gøre, spiller du tv-kortet. I stedet for den planlagte aktivitet/shopping bruges vedkommende en free time på at se tv. Personen beholder tv-kortet i sit rum og får et slack-point. Et aktivitetskort, der afbrydes, ryger i skraldebunken, mens varerne i en indkøbstur ryger tilbage på spillerens hånd.
  Getting rid of people: I roll-fasen må du forsøge at smide personer ud af dit rum. Udvælg de personer, du vil af med, og rul en terning for hver person. De bliver i rummet ved 1-3, og deres eventuelle ulemper træder nu i kraft. Ved 4-6 kan du sende dem ind i et andet rum. Hvis der ikke er noget rum, de kan besøge, smides kortet i skraldebunken.
  S.o.: Flere kort referer til s.o., der står for significant other (kæreste).
  Nookie:

  Ligeledes er der mange Nookie-kort. Nookie betyder sex. Hvis nogen på et tidspunkt spiller et Nookie-kort, der giver fem eller mere slack, mister spillerne til venstre og højre for ham et sleep-kort fra deres rum. Det er næppe nødvendigt at gå i detaljer med, hvorfor deres søvn bliver forstyrret.

  Sådan vinder du spillet

  Hvis en spiller opnår eller overstiger det antal slack-point, som vedkommendes job kræver, vinder spilleren øjeblikkeligt.

  Vurdering af Chez Goth

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Chez Goth er en selvstændig udvidelse til Chez Geek, der både kan spilles alene eller kombineret med Chez Geek – eller en af de mange andre udvidelser i Chez universet.
  Det er sort humor, der gennemsyrer spillet, og er man til den slags, er spillet et forrygende tidsfordriv. Man skal også være opmærksom på, at der er meget held involveret i spillet.


  Kommentarer til Chez Goth