2 - 4 spillere
45+ min
10+ år
 • familiespil
 • partyspil
 • Quiz
 • Regler på dansk

  Bezzerwizzer

  Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 12. November 2010

  Bezzerwizzer er et paratviden baseret socialspil. Spillet adskiller sig fra andre paratviden baserede brætspil ved også at give mulighed for at spille taktisk og ‘drille’ de øvrige spillere.

  Bezzerwizzer spilles af to til fire hold, med en eller flere spillere på hvert hold. Jo flere spillere – jo sjovere er spillet.

  Setup

  Bezzerwizzer spilleplade Bezzerwizzer spillepladen, 'husene', Bezzerwizzer- og Zwap-brikker.
  • Spillepladen placeres på bordet.
  • Spørgsmålskortene blandes og stilles klar inden for rækkevidde.
  • Hvert hold vælger en farve og tager det tilhørende ‘hus’, spillebrik, to Bezzerwizzer-brikker og en Zwap-brik. ‘Huset’ er en lille plade, hvorpå holdene senere skal anbringe deres kategoribrikker. ‘Huset’ har fire felter til kategoribrikker, der er markeret med henholdsvis en, to, tre og fire prikker. Prikkerne angiver antallet af point, som et rigtigt svar giver.
  • Alle kategoribrikkerne lægges i den lille pose.
  • Til sidst afgøres det, hvem der starter første runde. Efter første runde skiftes holdene til at starte – turen går med uret.

  Runderne

  Hver runde starter med, at holdene trækker fire kategoribrikker op af posen. Kategoribrikkerne angiver den spørgsmålskategori, som holdene skal svare på spørgsmål indenfor. Når alle holdene har trukket fire kategoribrikker, skal de vælge, i hvilken rækkefølge de vil svare på spørgsmålene. Dette gøres ved at placere kategoribrikkerne i ‘huset’ på felterne et til fire.

  Når alle holdene har valgt rækkefølgen på spørgsmålene, skal startspilleren svare på første spørgsmål – spørgsmålet til et point. Svares der rigtigt, rykker holdet sin spillebrik et felt på spillepladen. Svares der forkert, sker der ikke noget, og turen går videre til næste hold. Sådan fortsættes der rundt om bordet, indtil alle hold har svaret på alle spørgsmål i deres ‘hus’, eller et hold er nået i mål.

  Hvert hold har to Bezzerwizzer-brikker og en Zwap-brik. Når disse brikker er brugt, udgår de midlertidigt af spillet. Holdene får dem dog tilbage næste gang, der skal trækkes fire nye kategoribrikker.

  Bezzerwizzer-brikken kan bruges til at angribe et andet holds spørgsmål. Dette gøres, ved at brikken spilles ud på bordet, og der siges ‘Bezzerwizze’. Når et hold har angrebet, skal holdet have mulighed for at svare på det udfordrede holds spørgsmål. Det angribende hold svarer således på spørgsmålet umiddelbart efter det udfordrede hold.

  Svarer det udfordrede hold rigtigt, får de point som normalt, og det angribende holds Bezzerwizzer-brik udgår. De får ikke strafpoint.

  Svarer det udfordrede hold derimod forkert, er det afgørende, om det angribende hold har svaret rigtigt eller forkert. Svarer det angribende hold rigtigt og har spillet deres Bezzerwizzer-brik, inden spørgsmålet er læst op, vinder de tre point, mens de kun får et point, hvis den er spillet, efter spørgsmålet er læst op. Svarer det angribende hold forkert, mister holdet et point.

  Befinder den udfordrede spiller sig i spillets opløb, der er markeret med hvide prikker, kan angriberen vælge at bruge de vundne point til at rykke den udfordrede tilbage.

  Zwap-brikken kan kun spilles i holdets egen tur, og inden spørgsmålet er blevet læst op. Zwap-brikken giver holdet mulighed for at bytte rundt på to kategoribrikker i ‘husene’, som endnu ikke er brugt. Holdet kan frit vælge, hvilke kategoribrikker de vil bytte rundt på blandt deres egne og andre holds brikker. Man har således mulighed for at bytte om på rækkefølgen hos andre eller hos sig selv eller bytte kategorier rundt for at ‘drille’ de andre.

  Spillets afslutning

  Spillet slutter, når en eller flere hold er nået i mål, og alle har fået lige mange spørgsmål. Er flere hold nået i mål, trækker holdene hver et spørgsmål og svarer på dette. Dette fortsættes, indtil kun ét hold svarer rigtigt.

  Vurdering af Bezzerwizzer

  Johnn Esbensen
  Johnn Esbensen mener ...

  Bezzerwizzer er næsten udelukkende baseret på paratviden. Dog gør mulighederne for ‘drillerier’ spillet mere underholdende end de fleste andre spil i denne kategori.

  Spillet findes i et utal af varianter, blandt andet Familie, Voksen, Underholdning, Musik.
  Læs mere om disse på: Bezzerwizzers hjemmeside


  Kommentarer til Bezzerwizzer