2 - 2 spillere
45+ min
14+ år
  • strategispil
  • Kortspil
  • Science fiction
  • Relateret læsning


    Android: Netrunner

    Jimmy Marcus Larsen af Jimmy Marcus Larsen d. 5. February 2015

    I et dystopisk fremtidsunivers er hackeren den eneste, der kan afsløre en magtfuld mega-corporations’ skjulte agenda, inden den realiseres. Det er præmissen for Android: Netrunner – et asymmetrisk kortspil, oprindeligt designet af Richard Garfield og i denne udgave re-designet af Lukas Litzsinger for Fantasy Flight Games.

    Android: Netrunner følger Fantasy Flight Games’ populære Living Card Game format, hvor ingen kort er mere sjældne end andre og indholdet af hver eneste udvidelse er kendt på forhånd. Det gør det let (og økonomisk overskueligt) at købe sig til alle kortene. Til en start, er alt du har brug for dog bare grundsættet hvor de vigtigste kort og tokens medfølger.

    Velkommen til Android-universet - Click, Click, Boom!

    Opsætning

    Den ene spiller skal have et Corporation-deck, mens den anden skal have et Runner-deck. Anvendes grundsættet, kan I med fordel bruge de starter-decks der følger med.

    • Først blander begge spillere deres deck, og trækker fem kort.
    • Nu kan corporation-spilleren vælge at tage én mulligan – det vil sige at blande sine kort igen og trække fem nye. Derefter har runner-spilleren samme mulighed.
    • Corporation-spilleren placerer sit deck i højre side af spilområdet og kalder det for R&D, og sit identity card på venstre side af decket – det repræsenterer spilleren hånd, der kaldes for HQ. Til højre for decket skal der være plads til Archives – her placeres brugte kort i løbet af spillet. Disse tre steder, R&D, HQ og Archives kaldes Central Servers. Til venstre for de tre Central Servers, kan et uendeligt antal Remote Servers starters op ved at installere kort i dem under spillet.
    • Runner-spilleren placeres sit deck i højre side af spilområdet og kalder det for Stack, og sit identity card på venstre side af decket – det repræsenterer spillerens hånd som kaldes for Grip. Til højre for deck skal der være plads til Heap – der placeres brugte kort i løbet af spillet. Området til venstre i spilområdet er Runnerens Rig – her installeres Hardware, Ressources og Programs undervejs i spillet.
    • Hver spiller tager fem credits fra banken og placerer dem på hver deres Identity card.

    Nu er I klar til at begynde. Corporation-spilleren starter altid.

    Banken er fyldt med Credits og andre tokens der anvendes i løbet af spillet.

    Sådan spiller du Corporation

    Corporation-spilleren starter hver tur med at trække et kort, og har derefter tre Click til frit at udføre tre af disse actions:

    • Tag en Credit fra banken.
    • Træk et kort fra R&D.
    • Installer et Asset-, Agenda-, Upgrade- eller Ice-kort.
    • Spil et Operation-kort.
    • Brug en credit på at Advance et kort.
    • Hvis Runneren har et Tag, kan du bruge to credits på at smide et af Runnerens Ressource-kort ud.

    Når du har udført tre actions, skal du sørge for højst at have fem kort på hånden – de overskydende kort skal i Archives.

    De vigtigste kort i Corporation-spillerens deck er Agenda-kortene. Det er dem som begge spillere kæmper om at vinde. Hvert kort er et antal point værd, og der skal bruges syv point for at vinde spillet. Som Corporation-spiller skal du Installere et Agenda-kort i en Remote Server og derefter Advance det et angivet antal gange for at score det.

    Ice-kort installeres foran en Central eller Remote Server, for at beskytte den mod angreb fra Runneren. Det er ofte en god idé at beskytte sine Agenda-kort ekstra godt, hvorfor Ice-kort kan installeres i flere lag. Det første lag er gratis, men derefter betales én Credit per lag under det der Installeres.

    Et Upgrade-kort installeres i en Central eller Remote Server, og giver ofte en anden form for beskyttelse mod Runneren eller måske gør den det lettere at Advance den Agenda der er installeret i serveren.

    Dernæst er der Asset-kort. Ligesom Agenda-kortene, så installeres et Asset-kort i en Remote Server. Asset kort giver ofte indkomst i form af Credits, men kan også give adgang til andre ting – f.eks. at trække to kort for ét Click. Du kan ikke installere et Asset-kort i en Remote Server der allerede har et Asset-kort eller en Agenda installeret.

    Fælles for Asset-, Upgrade- og Ice-kort er at de har en Rez cost. De spilles altid med billedsiden nedad, men kan derefter vendes ved at betale Credits svarende til Rez cost. De er først aktive når de blevet Rezzed, men det kan du gøre næsten når som helst det giver mening – f.eks. et Ice-kort lige inden Runneren rammer det.

    Den sidste kort-type er Operations. Deres effekt kan være alt fra at få hurtige Credits, flere Click og kort til at gøre skade på modstanderen eller ødelægge hans Rig.

    Et typisk Corporation setup med et HQ og to Remote Servers bag flere lag Ice.

    Sådan spiller du Runner

    Som Runner er dit mål at stjæle Agenda-kort – det gør du ved at lave Runs på Corporation-servere. Som Runner har du fire Click til frit at udføre fire af følgende actions:

    • Tag en Credit fra banken.
    • Træk et kort fra din Stack.
    • Installer et Program, en Ressource eller noget Hardware i din Rig.
    • Spil et Event-kort.
    • Brug to credits på at fjerne et Tag.
    • Lav et Run.

    Når du har udført tre actions, skal du sørge for højst at have fem kort på hånden – de overskydende kort skal i din Heap. Pas dog på ikke at have for få kort – som Runner svarer antallet af kort du har på hånden til dine liv. Bliver du under et Run tvunget til at smide flere kort ud end du har på hånden, så dør du og taber spillet.

    Som Runner er dit mål at opbygge en stærk Rig, så du kan bryde igennem den Ice du møder under dine Runs. Icebreaker Programs er den hyppigste måde at slippe igennem modstanderens Ice. Der er også andre typer Programs, som eksempelvis kan give Credits eller ændre på dine Runs på forskellig vis.

    Ressources er en anden væsentlig del af din Rig. De bruges ofte til at sikre en fast indkomst af Credits, men kan også tilbyde et væld af andre muligheder.

    Det samme gælder Hardware, der dog også ofte udvider det antal Programs du kan have installeret på én gang. Du starter med fire Memory Units, og kan kun installere Programs indtil de fire Memory Units er fyldt ud. Et Hardware-kort vil ofte give dig et par ekstra Memory Units.

    Den sidste kort-type for Runneren er Events. Deres effekt kan være alt fra at lave et forbedret Run hvor du f.eks. springer et Ice-kort over eller tjener Credits på at lave dit Run, til at trække kort eller tage Credits fra banken.

    Den vigtigste action som Runner er at lave Runs – det er det din Rig bygges til, og det er det du sparer Credits sammen til. Grundlæggende handler det om at udpege en server – det kan f.eks. være modstanderens R&D eller en Remote Server hvor du forventer at en Agenda er installeret. Når du så laver et Run, så møder du først de forskellige lag af Ice-kort et ad gangen, hvorfor efter du får adgang til de kort der er i serveren. Er det modstanderens R&D trækker du det øverste kort og stjæler det hvis det er en Agenda – ellers lægger du det tilbage på toppen af decket. Er det HQ trækker du et tilfældigt kort fra modstanderens hånd, og hvis det var Archives ser du alle kortene igennem og stjæler de Agendaer der evt. kunne være der. Er det en Remote Server du har lavet et Run på, så kigger du alle de kort der er installeret i den og stjæler evt. en Agenda.

    Der er en del flere finesser når man spiller, men følges ovenstående skulle man kunne komme igennem et spil ved blot at læse på kortene. Når du laver et Run, så er det en god idé at følge flow chartet bag på regelbogen de første gange, indtil forløbet er indlært.

    En Runner Rig udstyret med Icebreakers, Hardware og en Ressource.

    Deck building

    Der er et engageret community omkring Android: Netrunner – også i Danmark – ligesom der afholdes store turneringer og et årligt VM. Vil man spille med på det plan, er det bedste at kunne bygge sit eget deck. Reglerne for at bygge et deck kan man finde i regelbogen, men den væsentligste står skrevet på det Identity-kort man vælger at spille med. Der er angivet et minimum antal kort, samt et antal point man må bruge på kort udenfor den Faction som ens Identity tilhører. Særligt for Corporations-deck gælder det desuden, at der skal være Agenda-kort i en bestemt mængde point – hvor mange præcist, afhænger af antallet af kort man har i sit deck.

    Vurdering af Android: Netrunner

    Jimmy Marcus Larsen
    Jimmy Marcus Larsen mener ...

    Android: Netrunner er mit favorit-kortspil. Jeg elsker de gennemført tematiserede regler, den smukke asymmetriske opbygning og de meget varierede spilforløb. Der er ikke noget federe end at sammensætte den perfekte Rig, for at lave et Run på en Remote Server dækket af tre lag Ice og så breake det hele med et perfekt sæt af Icebreakers. Det skulle da lige være at Rezze et Ice-kort, Runneren ikke kan breake, som så forårsager Brain Damage – lige netop så meget skade at han mister sine sidste kort, og du vinder spillet.

    Android: Netrunner er et komplekst spil med mange facetter og virkeligt mange gangbare strategier. Selvom det handler om at score syv point, så kan vejen dertil planlægges på et utal af måder, ligesom modstanderens valg i høj grad også påvirker dine egne valg og muligheder. Det hele kan let virke en smule uoverskueligt i starten – ikke mindst på grund af asymmetrien, der i praksis betyder at man skal sætte sig ind i to regelsæt – et for Runner og et for Corporation. Når du er forbi den forhindring, så lover jeg dog, at du vil finde evig underholdning i Android: Netrunner.

    Til sidst lidt af spillets utroligt flotte artwork - her fra Upgrade-kortet Tori Hanzo.






    Kommentarer til Android: Netrunner