2 - 4 spillere
60+ min
10+ år
 • strategispil
 • temaspil
 • Terningspil
 • Science fiction
 • Relateret læsning


  Alien Frontiers

  Peter Brichs af Peter Brichs d. 6. September 2012

  Det ydre rum er stort, og alt er muligt – måske endda selv rumskibe med form som terninger, der flyver rundt i en 50’er inspireret verden, hvor hvilken side du har rullet på terningen bestemmer, hvad du kan gøre.

  I Alien Frontiers er hver spiller leder af et firma, hvis mål er at kolonisere en planet, der tidligere har rummet en race af rumvæsner. Gennem spillet vil man rulle terninger for at udnytte de fælles faciliteter, der er i kredsløb om planeten, i en kamp for at være den første til at placere alle sine kolonier på planeten.

  Opsætning af Alien Frontiers

  • Spillepladen og pointtavlen lægges, så alle kan nå dem.
  • Hver spiller vælger en farve og tager seks af koloni-brikkerne samt tre terninger af den farve. Disse placeres på feltet Maintenance Bay på brættet. Resten af terningerne lægges til side – de skal bruges lidt senere.
  • Bland kortbunken med Alien Tech kort. Tre kort skal lægges frem til salg, og derefter skal hver spiller have et fra bunken, som de lægger foran sig med billedsiden opad.
  • Find ud af hvem der starter ved at rulle en terning hver: spilleren med højeste rul starter. Spiller to tager en gul brændstof-brik, spiller tre en grå mineral-kube, og spiller fire tager en af hver ressource.

  Alt efter hvor mange spillere I er, skal I ikke bruge alle kolonierne, og I skal placere de terninger, der ikke bliver brugt på forskellige felter på brættet. Se side fem i reglerne for mere om opsætningen for spil med kun to og tre spillere.

  Sådan spiller du Alien Frontiers

  Det første, du gør i din tur, er, at samle dine terninger op fra brættet og rulle dem. Flere Alien Tech kort giver dig mulighed for at ændre på værdierne af dine terninger – hvilket skal gøres, inden du placerer dem. Når du har rullet og brugt Alien Tech kort, er det altså tid til at placere dine terninger på brættet, og modtager den effekt, som lokaliteten giver. Alle disse lokaliteter er rundt om planeten, som findes i midten af brættet. Planeten kan du ikke placere terninger på.

  Antallet af felter ved en given placering viser, hvor mange terninger der kan sættes her. Du kan ikke sætte dine terninger, hvor der allerede er terninger, men altså kun på de ledige felter. Flere af placeringerne har dog mulighed for, at flere spillere kan bruge den på en gang – det kan ses ved, om felterne hænger sammen, eller om der er mellemrum mellem dem.

  Målet med spillet er at placere kolonier på planeten, hvilket gøres ved at placere rumskibe på Colony Constructor (koster tre Lunar Ore), Terraforming Station (koster en Lunar Ore, en Solar Energy og dit ene rumskib!) eller på Colonist Hub (hvor det koster en Lunar Ore og en Solar Energy).

  For at kunne placere dine kolonier skal du altså betale med ressourcerne Lunar Ore og Solar Energy, som altså er vigtige at samle ind, inden du begynder at placere dine kolonier på planeten.

  Territoriebonussen for Herbert Valley gør, at du får rabat på en Solar Energy og en Lunar Ore, hver gang du bruger Shipyard.
  Hver gang du placerer en koloni på planeten, får du et point. Hvis du har majoriteten af rumskibe i et område på planeten, får du et ekstra point. Hvis du har majoriteten, får du yderligere en bonusbrik, der giver dig en særlig evne, du kan bruge i forskellige situationer.

  Afslutning på Alien Frontiers

  Alien Frontiers slutter, så snart en spiller har placeret sin sidste koloni på planeten. Hvis man har en koloni på Colonist Hub, skal denne også placeres på planeten. Vinderen er – naturligvis – den spiller, der har flest point.

  Vurdering af Alien Frontiers

  Peter Brichs
  Peter Brichs mener ...

  Alien frontiers er på mange måder en succeshistorie – foruden at være et fantastisk brætspil, er det et af de første spil, der blev financieret gennem den amerikanske hjemmeside Kickstarter, der efterfølgene har været startbane for mange brætspil.

  Alien Frontiers er et fantastisk spil, der blander tilfældigheden fra terningespil med kampen om de alt for få placeringer fra worker placement spil. Samtidig skalerer det fantastisk, således at der altid er lige meget kamp om pladserne, uanset om I er to eller fire spillere.


  Kommentarer til Alien Frontiers