3 - 5 spillere
30+ min
7+ år
 • familiespil
 • Zooloretto Mini

  Lasse Petersen af Lasse Petersen d. 25. June 2011

  Som navnet antyder er Zooloretto Mini en mini udgave af det prisbelønnede brætspil Zooloretto. I Zooloretto Mini styrer hver spiller en zoologisk have, som de forsøger at fylde med eksotiske dyr.

  Spillet sættes op

  • Hver spiller tager en zoologisk have ‘spilleplade’ ved at samle de tre forskellige sektioner.
  • På midten af bordet placeres det samme antal lastbiler som antallet af spillere. De resterende lastbiler placeres bare tilbage i spillets æske.
  • Brikkerne med dyreunger (der er en cirkel på for og bagsiden) samles i en bunke ved siden af æsken.
  • Brikkerne med dyr og landskab (buskads, sø og klippe) – alle med firkanter på bagsiden – puttes i den grønne sæk der følger med spillet. Hvis I spiller med tre spillere skal i fjerne to dyrearter fra spillet på forhånd, så der kun er fem tilbage. Med fire spillere skal i fjerne én dyreart. Ved fem spillere bruger I alle brikkerne.
  • Brikkerne i sækken blandes, og uden at kigge på dem trækker en af jer femten brikker fra sækken og placerer i en bunke, med bagsiden opad ved siden af spilæsken. For god ordens skyld kan I markere denne bunke ved at placere panda figuren på toppen af bunken.

  Runderne

  Den af jer, der sidst var i Zoologisk Have, starter spillet. Derefter går turene på skift med rundt om bordet.

  På din tur kan du gøre én af to forskellige ting:

  • Du kan trække en tilfældig brik fra sækken med brikker og placere på én af lastbilerne. Dette kan du kun gøre hvis der stadig er plads på en af lastbilerne – der kan kun være tre brikker på hver lastbil.
  • Alternativt kan du tage en af lastbilerne med minimum én brik på – du må ikke vælge en lastbil uden brikker på, så i starten af en runde kan du ikke gøre andet end at trække en brik og placere på én af lastbilerne. Når du har taget en lastbil er du ude af resten af runden og får først tur igen, når alle de andre spillere også har valgt en lastbil.

  Når alle spillere har valgt en lastbil slutter runder. I tager alle brikkerne på den lastbil, som I har valgt og placerer i jeres bure:

  • Et bur er fyldt ud, når der er seks brikker i buret.
  • Der må maks være én dyreart i hvert bur.
  • Du må placere flere forskellige landskabsbrikker i dine bure, som det passer dig, så længe der ikke er mere end seks brikker i buret i alt.
  • Hvis du allerede har dyrearter i alle dine tre bure og lige pludselig får en brik af en fjerde slags, så er du nødt til at placere den i stalden (huset). Brikker i stalden giver minus point i slutningen af spillet.
  • Hvis du placerer en dyrebrik med en frugtbar han eller hun i buret (der er han- eller hun-tegn på brikken) og der i forvejen er et frugtbart dyr af det modsatte køn i buret, får de en unge. Tag en dyreunge brik af den pågældende dyreart fra bunken med dyreungebrikker (dem med cirkel på bagsiden). Hvis ikke der er plads til ungen i buret placeres den i stedet i din stald. Hvert dyr er kun frugtbart én gang, så selvom du eksempelvis placerer flere hunner i bur med en frugtbar han, så kan hannen kun hjælpe til at producere én unge i alt.
  • Hver gang det lykkes dig at fylde et af dine bure med seks brikker (inklusive dyreungebrikker) må du vælge mellem én af to forskellige bonuser: Du må enten fjerne en brik fra din stald fuldstændigt fra spillet, eller du må tage en brik fra en af de andre spilleres stald og placere i et af dine bure (så længe du overholder reglerne i forhold til art og antal i buret). Det er muligt at få en ny dyreunge på denne måde, hvis du tager et frugtbart dyr fra en af de andre spillere og placerer i et af dine bure med et dyr af det modsatte køn.

  Herefter placeres lastbilerne tilbage på midten af bordet. En ny runde starter nu, og den af jer, som var den sidste til at vælge en lastbil før, starter runden.

  Afslutning

  Når én af jer vil trække en brik fra sækken, men der ikke er flere tilbage, markerer det sidste spille runde. I afslutter runden ved at bruge brikker fra bunken med femten brikker, som I satte til side inden spillede startede (stakken med panda figuren). Herefter spiller I runden færdig. Når alle har taget en lastbil og placeret deres brikker er det tid til at tælle point sammen.

  • Du får point for hvor mange dyr du har i hvert bur. Du kan se hvor mange point du får per dyr på tælleren på din zoologiske have. Landskabsbrikker tæller ikke med, når du udregner dette. Det er kun dyr i buret som tæller.
  • For hver slags landskab du har i dine bure får du to point. Hver slags kan kun give point en gang, så selvom du har anlagt klipper i alle de tre bure så får du kun to point i alt.
  • For hver dyreart du har i din stald får du minus to point. Husk at det er dyreART og ikke antal dyrebrikker du tæller. Så hvis du har fem girafbrikker i din stald, så er det stadig kun minus to point.
  • For hver slags landskab som du har i din stald får du også minus to point. Igen er der tale om SLAGS ikke antal enkelte brikker. Så en sø- og tre buskadsbrikker giver til sammen minus fire point.

  Spilleren med flest point vinder.

  Vurdering af Zooloretto Mini

  Lasse Petersen
  Lasse Petersen mener ...

  Som jeg indledte med at skrive, så er Zooloretto Mini en mini udgave af det prisbelønnede brætspil Zooloretto fra 2007. Dog mener jeg faktisk at Zooloretto Mini er det bedre af de to spil. Selvom de langt hen af vejen minder om hinanden er der fire forskelle mellem de to versioner:

  • I Zooloretto samler spillerne også møntbrikker, som de kan bruge til at udføre forskellige specialhandlinger. I Zooloretto Mini er dette system blevet forenklet, så du får lov til at udføre en af disse specialhandlinger hver gang det lykkes dig at fylde et af dine bure.
  • Brikkerne i Zooloretto Mini er alle lavet af pap, hvor lastbilerne og møntbrikkerne i det oprindelige Zooloretto er lavet af træ. Samtidigt er den Zoologiske have spilleplade som hver spiller har i Zooloretto Mini mindre end i Zooloretto.
  • Zooloretto Mini har et andet sortiment af dyr, og nogle vil nok mene at dyrene i det oprindelige Zooloretto – pandaer, aber, elefanter, flamingoer, zebraer, leoparder og kænguruer – er mere populære dyr. Dette er dog en smagssag og ændrer ikke noget på spillet i sig selv.
  • Zooloretto Mini kommer i en mindre æske (så det er nemmere at tage med sig), og koster under halvdelen af, hvad Zooloretto koster.

  Udover det bevarer Zooloretto Mini de centrale spilelementer fra Zooloretto.

  Zooloretto Mini er et fantastisk sjovt lille spil. Det er let tilgængeligt og tager kun en halv time at spille, men der er masser af sjov og spænding hele vejen igennem.
  Samlet set er Zooloretto Mini en klar anbefaling, hvis du leder efter et godt familie spil til billige penge. Samtidigt betyder den kompakte spilleæske at det er et nemt spil at have med på ferie.

  Zooloretto Mini er udgivet af den tyske producent Abacus Spiele, men indeholder regler på engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk og hollandsk.


  Kommentarer til Zooloretto Mini