2 - 2 spillere
45+ min
9+ år
 • temaspil
 • Pizza Box Football

  Uffe Jochumsen af Uffe Jochumsen d. 20. April 2011

  Hvis du kan lide amerikansk fodbold og at rulle terninger, er du godt på vej til at kunne lide Pizza Box Football! Det er et tomandsspil, og ganske enkelt er målet at vinde over sin modstander, ligesom en rigtig kamp. Grundlæggende er det et meget avanceret spil saks-papir-sten, med afsæt i en rigtig kamp i NFL.

  Spillet byder på en del af de rigtige termer fra NFL verdenen, såsom quarterback blitz, sacks, route jumps og så videre, hvilket hjælper gevaldigt til stemningen omkring amerikansk fodbold. Dedikerede fans spiller selvfølgelig med deres ynglingshold, og med den seneste udgave (p.t. 2010) af holdene – se mere under næste afsnit.

  Basic vs. extended game

  Der kom ret hurtigt en udvidelse til basisspillet kaldet Game Extension. Vi på papskubber mener at spillet er sjovest med udvidelsen, så regelgennemgangen vil fokusere på både basis og udvidelsen, baseret på et smashmouth full game set up. Herefter er også kommet nogle enkelte udvidede regel muligheder, dem tager vi også med.

  Setup

  Klik på billedet for hvordan du sætter spilbrættet op.

  Nu skal du vælge et hold! I udvidelsen er der som i NFL alle 32 hold med, og alt efter hvordan (løbespil, kastespil, gode/dårlige i defensiven) holdet har klaret sig i den forrige sæson vil kortet reflektere dette i bonusser og minusser.

  Herefter rulles en terning for at se hvem der vælger “side”, og dermed får retten til at vælge defensiv eller offensiv start.

  Den defensive spiller starter med den røde, gule og grønne terning, samt de små terninger i farven hvid, sort og grå. Offensiven snupper de 5 sorte.

  Kickoff

  Defensiv spilleren skal sparke bolden til offensivspilleren, og ruller 3 sorte terninger, og trækker resultatet fra 15, som giver udgangspunktet for den linie bolden lander på. Hvis tallet er negativt, starter offensiven automatisk på 20 yard linien. Ellers ruller offensive 5 hvide terninger med bonus på (bonus udløses hvis der rulles en 6er på en eller flere terninger, disse må så rulles igen, for yderligere højere resultat). Resultatet er det antal yards offensive returnerer bolden op af banen.

  Runderne

  Der spilles 2 halvlege, af 2 quarters hver. Hver quarter er 30 plays, så der skal kaldes 120 plays i alt i smash mouth full game spillet.

  Defensiv spilleren starter med at sætte sit forsvar op, og gør det ved at vælge en af enten rød, gul eller grøn (rød er løb, gul er short pass, grøn er long pass), sammen med en lille terning, enten hvid eller sort. Hvis holdet har en bonus eller et minus på et bestemt defense, bruges den grå terning til et total antal terninger skjult i hånden på 3.

  Når det er sket, siger offensiv spilleren højt hvad han har tænkt sig at spille som offensivt spil, f.eks. Short pass, run eller playaction. Herefter konsulteres skemaet “Expansion Play Sequence Card”, og efterfølgende rulles de 2 eller 3 defensive terninger for at se om offensiven får plus eller minus på sit offensive rul. Dette er for at bedømme hvor godt den defensive spiller har luret den offensive spillers træk.

  DETTE ER en stor del af spillet, og meget meget underholdende at forsøge at psyke sin modspiller til at dække forkert. Herefter ruller offensiven sine 3 sorte terninger og kigger på sit hold-kort for at se effekten. Hvis rullet er særlig godt eller særlig dårligt, er der nederst på hold kortet særlige special regler der kommer i spil.

  Det gælder om at flytte bolden 10 yards på 4 forsøg (downs) eller mindre. Hvis du som offensiv spiller kommer til 4. forsøg og mangler yards, må du overveje om ikke du skal punte bolden frem ad banen til modspilleren, eller måske forsøge et field goal. konsultér i disse tilfælde de kort, der fortæller om disse regler.

  Når et spil er overstået og alt er konsulteret, så skal bold-markøren flyttes, 10 yard markøren flyttes, hvis der blev skaffet en 1. down (offensiv spilleren nåede sine 10 yards eller mere på 4 eller færre forsøg), Game clock-markøren flyttes, down-tælleren og selvfølgelig score tælleren, hvis der blev scoret.

  Ved hver quarter skifter man side i NFL. Det behøver du strengt taget ikke at gøre på brættet, men det er vigtigt at huske at ved quarter skift (fra 1. til 2. og fra 3. til 4.) stopper spillet ikke, bolden bliver på det sted og samme offensiv spiller. Kun i halvlegen bliver bolden samlet op, og offensivspilleren der modtog bolden ved kampstart skal nu starte som defensiv spiller.

  Specielle, alternative regler

  Disse er ment som ekstra kulør, og du behøver ikke bruge dem hvis du ikke har lyst.

  Fra Udvidelsen

  1. Onside kickoff: I stedet for et normal kickoff hvor modstanderen altid ender med bolden, kan du lave et onside kicoff, med en lille chance for at du beholder bolden!
  2. Short punt: I stedet for et standard punt kan du også forsøge dig med et kort et af slagsen – ny regel, ny tabel

  fra free downloads på pizzaboxfootball.com

  Disse er gratis at hente, du skal blot registrere dig med din emailadresse

  1. Goal Line Defense (GLD): Hvis bolden ligger på 3, 2 eller 1 yard linien, kan defensive kalde et GLD play. Det gøres ved at gemme den røde terning, og både den lille sorte og hvide i hånden. Når disse terninger rulles, lægges resultatet af den røde, og den højeste af de små sammen for den defensive effekt.
  2. Long Pass Bomb Play: Offensiven får mulighed for at lave et forsøg på at få ekstra mange yards, men med tilsvarende stor mulighed for at fumble og miste bolden. Risky, but fun!
  3. Home Field Advantage: Flere steder i spillet skal der rulles om recovery – at få fat i bolden fordi den er løs. Med hjemmebanefordelen vil et uafgjort resultat give hjemmebaneholdet bolden. Det kræver blot at man fra spilstart bliver enige om hvem der spiller på hjemmebane, naturligvis.

  Husk at

  1. Bruge din grå terning som defensiv spiller, også når den giver dig et minus!
  2. Flytte alle nålene! Der er meget at holde styr på, så udnævn evt. en 3. mand til dette, eller offensiv/defensiv spilleren. Et system for flytningen er i hvert fald en fordel.
  3. Skrive plays ned. Det kan være ganske underholdende at se et spil igennem bagefter, og der er et fint stat sheet med til dette. Papskubber fik nørdet endnu mere med tingene, og har udviklet vores eget excel ark som du kan bruge til dette formål.
  4. Vi har forsøgt at forklare så meget der skal til for at forstå selve NFL delen af spillet, da reglerne flere steder blot skriver “spilles som NFL”! Skulle du stadig være i tvivl om hvad dælen et onside kickoff lige var, så skriv endelig et spørgsmål i kommentarfeltet længere nede.

  Vurdering af Pizza Box Football

  Uffe Jochumsen
  Uffe Jochumsen mener ...

  Hvis du synes den amerikanske fodbold sæson er alt for kort, er spillet en fantastisk mulighed for at få stillet sulten på nogle af de underholdende plays i NFL, alt fra interceptions til lange kast og sidst-sekunds-touchdowns. Det kræver at man får det spillet et par gange før alle termerne sidder der og spillet flyder, men herfra er det så også et ganske hurtigt spil.


  Kommentarer til Pizza Box Football