2 - 8 spillere
15+ min
5+ år

Pairs

Bo Poulsen af Bo Poulsen d. 16. July 2015

Pairs er et hyggeligt lille super simpelt kortspil, som man kan tage med på farten. Det minder en smule om klassiske kortspil som 21 eller halv 12 . Og spillets udvikler Cheapass Games sælger det også som en ‘ny-klassiker’ indenfor pub-spil. Selv om spillet hedder pairs (par på dansk, red.), så handler det om IKKE at ramme et par.

Sådan spiller du

Der er 55 kort. 10 kort med værdien 10, 9 kort med værdien 9, 8 kort med værdien 8 helt ned til 1 kort med værdien 1.

Bland kortene. Fjern derefter fem kort fra spillet, så man ikke kan regne ud, hvilke der er tilbage i spillet.
Alle får et kort, og i Pairs spiller man med åbne kort. Den spiller, som har kortet med den laveste værdi, starter runden – hvis flere har det laveste kort, får de et nyt kort, som dermed bestemmer, hvem der starter spillet.

Spilleren med det laveste kort har nu to muligheder:

1. Spilleren vælger at få et kort fra bunken.
Hvis spilleren rammer et par, så slutter runden med det samme. Spilleren beholder et af kortene fra parret og får kortets værdi som point, derefter discarder alle deres kort, og man starter forfra. Hvis spilleren ikke rammer et par, så beholder denne person kortet, og så bliver det den næste spillers tur i urets retning.

2. Spilleren kan vælge at ‘folde’.
Hvis spilleren vurderer, at sandsynligheden for, at denne rammer et par på det næste kort, er for stor, kan man vælge at ‘folde’. Runden slutter, og spilleren tager kortet med den laveste værdi på bordet og får det som point i stedet.

Herefter bliver kortene blandet, der bliver igen fjernet fem kort fra spillet, og man starter en ny runde.

Sådan taber du spillet

I Pairs er der én taber og resten er vindere. Spillet slutter nemlig, når en af spillerne har får for mange point. Her kan du se, hvor mange point man spiller til.

  • To spillere: 31 point.
  • Tre spillere: 21 point.
  • Fire spillere: 16 point.
  • Fem spillere: 13 point.
  • Over seks spillere: 11 point

Variation

Der findes flere variationer af spillet, men denne er formentlig den letteste og mest sjove.
Her er der tale om den såkaldte ‘Continuous Pairs’. Det er i princippet bare én lang runde. I praksis betyder det, at når en spiller får et par eller folder, så fortsætter spillet og alle beholder deres kort i stedet for, at man blander alle kortene og starter forfra. Det gør spillet en anelse mere dynamisk, og man bruger ikke så meget tid på at blande kortene hele tiden.


Som du kan se på billedet foroven er der mange forskellige slags Pairs-spil.

Vurdering af Pairs

Bo Poulsen
Bo Poulsen mener ...

Små otte tusinde personer mente, at kortspillet ’Pairs’ var værd at smide penge efter på Kickstarter. Og man må sige, at det er et smart lille spil, der i bund og grund handler om, hvor meget man tør satse på, at man ikke lige rammer et par. Det er heller ikke særligt kompliceret, så det er nok ikke spillet, man fortsætter med at spille en hel aften, men det er meget godt at varme op med, eller hvis man bare lige skal spille et hurtigt spil, mens man venter på at maden bliver færdig eller over en øl i stedet for at spille Meyer, pyramide eller andre alkoholrelaterede spil.

Personligt mener jeg, at variationen er den sjoveste at spille. Det går lidt hurtigere, og man føler ikke, at spillet hele tiden går i stå, når en spiller rammer et par, og man skal blande om. Dog sagde min svigerinde, at det irriterede hende lidt, at der ikke var en decideret vinder, men sådan er det jo. Om det er en decideret nyklassiker på pubs … Ja, jeg har ikke set det blive spillet i byen endnu …


Kommentarer til Pairs