2 - 5 spillere
12+ min
8+ år
 • krigsspil
 • strategispil
 • Fantasy
 • Imperium

  Også kendt som Eight Minute Empire

  Jacob Herold af Jacob Herold d. 7. January 2016

  For dem der er træt af alt for lange brætspil, men ikke kan slippe drømmen om at erobre kontinenter, hamstre ressourcer og udkonkurrere fremmede civilisationer, har Imperium en størrelse og længde, der er helt perfekt – uden at gå på kompromis med underholdning.

  Imperium er et hurtigt spil om kontrol og erobring af områder. I nogle regioner hedder det Eight Minute Empire – og selvom det er en lille hvid løgn, og Ten eller Twelve Minute Empire nok er mere passende, kommer man ikke uden om, at det er enormt hurtigt overstået. Heldigvis giver det lyst til mere, og man få lynhurtigt presset dét, der svarer til fire spil meget strømlinet Civilization ind på en times tid – og det er lige netop dét, der gør Imperium godt.

  Setup

  • Hver spiller vælger en farve.
  • Kortene blandes, og seks styk lægges klar over spillepladen.
  • Spillerne får en håndfuld mønter målt op efter antallet af spillere.
  • Hver spiller placerer tre hærenheder på startområdet.

  Sådan spiller det

  Det første, man gør i Imperium, er at byde på at være startspilleren. Over spillepladen ligger der en håndfuld kort, der skal købes for den begrænsede mængde penge, man har til rådighed, så det er vigtigt at vurdere, hvor meget man kan undvære til resten af spillet. Kortene har nemlig en købsværdi mellem 0 og 3 – det kort, der ligger forrest, er gratis, og værdien stiger derefter til 1, 1, 2, 2 og til sidst 3. Når et kort bliver købt af en spiller, rykker kortene frem i rækken, og et nyt kommer ind på den bagerste plads.

  Kortene i Imperium har tre vigtige informationer på sig. Øverst er der en ressource, der afgør typen af kort. Det kan være kul, træ eller noget helt tredje. Nedenunder står der en pointværdi for de sæt, man kan samle. Jo flere man har af én slags, jo flere point kan man få. Nederst på kortet er der en handling, man skal tage. Handlingerne dækker kort fortalt, at flytte tropper til lands og over vandet, grundlæggelse af byer, mønstring af nye hærenheder på startfeltet eller i en by og sidst, men ikke mindst, at fjerne en modstanders hærenhed.

  Turene i Imperium er temmelig hurtigt overstået. Man køber et kort, og foretager handlingen på det – og giver turen videre til næste spiller. Der er ingen egentlige konflikter, og ejerskabet af en region defineres af mængden af enheder/byer på feltet.

  Spillet slutter, når alle spillere har spillet dét antal kort, som markerer målet, og herefter tæller man point sammen for at finde vinderen. Der gives ét point for hver region, man kontrollerer, ét point, hvis man kontrollerer flest regioner på et af spillets kontinenter, og derefter giver der point for de sæt af ressourcer, man kan samle.

  Værd at huske

  • Der kan kun mønstres hærenheder på start-feltet, og i de byer man har bygget.
  • En by tæller som én hærenhed, når der skal afgøres, hvem der kontrollerer hvad.
  • Det er ikke alle kort, der tillader hærenheder at flytte over vand.
  • Penge, der er brugt, er væk for evigt. Pas på dem.

  Vurdering af Imperium

  Jacob Herold
  Jacob Herold mener ...

  Imperium eller Eight Minute Empire som min version hedder, er hurtigt, sjovt og et spil, der let kan hives frem og pakkes væk igen en time senere. Det er tilpas strategisk til, at man morer sig, men ikke så dybt eller langt, at det kan skræmme folk væk. Mekanikkerne er uhyre simple, men på trods af det føler man stadig, at man sidder og flytte hære rundt på et kort, og indtager områder med vigtige ressourcer til ens imperium. Der er to forskellige landområder at spille på, samt mulighed for at krydre spillet en smule med lidt mere strategi med ekstra ressourcer på selve spillepladen.


  Kommentarer til Imperium