2 - 5 spillere
120+ min
12+ år
  • temaspil
  • Fallout the Boardgame

    Jacob Herold af Jacob Herold d. 25. October 2018

    I Fallout spiller du en ud af fem mulige beboere i den postapokalyptiske ødemark. Alene eller sammen med op til tre andre spillere kan du bevæge sig ud i ét af fire mulige scenarier, der hver især indeholder en lang historie med en masse valg, der får konsekvenser for hvordan spillet udvikler sig.

    War. War never changes.

    Fallout-universet er baseret på computerspillene af samme navn, og foregår i en retro-futuristisk atompunk-version af 1950’ernes Nordamerika, der er blevet lagt øde af atombomber. Nogle overlevede ved at søge tilflugt i de massive “vaults”, enorme beskyttelsesrum designet til at understøtte små samfund, oftest med videnskabelig bagtanke i form af eksperimenter og lignende. Langsomt er de overlevende begyndt at søge ude på overfladen igen, og mødes her af mutanter, banditter og små lokalsamfund, der forsøger at tilpasse sig den nye, barske hverdag.

    Story-time!

    Fallout er primært en narrativ oplevelse, og historien fortælles gennem en bunke kort, der hver især har noget historie og to valgmuligheder, der oftest fører den ene eller den anden vej, og åbner op for nye kort. Hvert scenarie har to faktioner, der kæmpes indbyrdes om indflydelse i ødemarken, og som spiller er det op til dig at støtte den ene eller den anden faktion. Hvert scenarie starter typisk med ét kort, der fortæller lidt om historien og giver to valgmuligheder, der støtter hver sin faktion. Hvilken faktion du vælger at støtte er helt op til dig (men kan være afgørende for om du vinder spillet eller ej), og når et af de to kriterier på kortet er opfyldt, kommer der nye kort til med ny historie. Hvert scenarie kan derfor spilles flere gange, da man typisk aldrig følger den samme vej fra kort til kort.

    Undervejs åbnes der også op for sidemissioner, der også i høj grad afhænger af de valg der træffes undervejs. Disse har også små forgreninger, og bliver lagt ind i de øverste kort for de pågældende områder, så der er altid noget at udforske indenfor overskuelige rækkevidde.

    Plasmarifler og terninger

    Livet i ødemarken er ikke lutter lagkage. Undervejs bliver du bestrålet, og støder på banditter, robotter og muteret dyreliv; udfordringer, der bedst kan overkommes med et skud fra en plasmariffel eller det der er værre. Kampsystemet i Fallout er heldigvis meget ligetil. Uanset hvad du møder ruller du spillets tre terninger. Matcher en terning fjendens hitlocation (delt op i hoved, arme, krop og ben), så har du en fuldtræffer, og har du lige så mange fuldtræffere som fjendens level (+ evt. panser), har du nedlagt fjenden. Ligeledes tager du selv fjendens level i skade for hver stjerne, der er på dit endelige terningslag. Hvis din hitpoint-markør kommer ned forbi din radiation-markør er du død, og du mister lidt af dit udstyr, og vender tilbage til startområdet, stadig bestrålet, men frisk og veludhvilet.

    You’re S.P.E.C.I.A.L

    Tro mod computerspillets ånd får du undervejs mulighed for at samle erfaring og give de muterede udskud kamp til stregen. Kender man computerspillene, vil man kunne nikke genkendende til S.P.E.C.I.A.L.-systemet (som står for Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck) der bruges.

    Akronymet repræsenterer de forskellige karakteristika man kan få adgang til, og giver fordele under spillet.. Stiger du en level, får du lov til at trække to bogstaver og vælge hvilket du vil beholde, hvorefter du placerer markøren på dit spillerbræt. Vælger du et bogstav du allerede har, må du vælge én af de to perks, der hører til hvert område. Disse er kraftfulde egenskaber, der kan bruges én gang, og giver en stor fordel i situationen. S.P.E.C.I.A.L.-markørerne afgør hvilke områder du er god til, og giver dig mulighed for at slå terningerne igen i situationer, hvor de er involveret – både i missioner, og i kamp, hvis du har et våben, der bruger en markør du har.

    Figurerne er rigtigt fine og kan shines lidt op og males, hvis du føler for at gøre indlevelsen endnu bedre. Bare husk at tilføje radioaktivt nedfald til sidst.

    Vurdering af Fallout the Boardgame

    Jacob Herold
    Jacob Herold mener ...

    Brætspilsversionen af Fallout fanger ånden fra spiluniverset ganske godt. Selvom man konkurrerer indbyrdes, så handler spillet ikke så meget om at vinde, men derimod om selve oplevelsen. Som kompetitivt spil er der en del småting at sætte en finger på – måden pointene gives på er en smule skæv, og det bliver hurtigt et spørgsmål om at sidde med de rigtige kort på hånden, frem for at spille godt.Der er en god mængde tilfældighed involveret, så anbefalingen herfra er at nyde den skæve pap-genfortælling af det populære Fallout-univers, og ikke fokusere alt for meget på hvem der vinder. Der er god plads til udvidelser, da der reelt bare skal nogle flere kort til spillet, samt nogle flere maptiles, og forhåbentligt kommer der indhold, der tager udgangspunkt i nogle af de helt tidlige Fallout-spil.






    Kommentarer til Fallout the Boardgame