Dogs of War

Helle Perrier af Helle Perrier d. 3. August 2017

I min spillegruppe kalder vi Dogs of War for ”det med hattene.” Hvorfor bliver åbenlyst, når man pakker spillet ud. Hver spiller kontrollerer nemlig en række kaptajner, der er udstyret med nogle enorme hatte. Spillet er et ret succesfuldt kickstarterprojekt af CoolMiniOrNot; denne beskrivelse er uden de fire ekstra kaptajner, man kunne få som exclusives.

Hvad går spillet ud på?

Kort og godt er Dogs of War et slags worker-placement-spil, hvor hver spiller har forskellige egenskaber. Du skal ikke selv i krig, men blot støtte nogle af de noble familier, der er i krig med tropper. Rent praktisk fungerer det ved, at du placerer dine kaptajner på spillepladen. Spillet foregår over fire runder eller år, om man vil. Vinderen er den, der har flest sejrspoint til sidst. Det hele foregår i et univers, der måske godt kan tilsniges at være en lille smule steampunk-agtigt på en renæssancemåde.

Hvordan spilles Dogs of War.

Spillet foregår som sagt over fire runder. Hver runde varer, indtil alle har sagt pas. Den første, der siger pas, får førstespillermarkøren og må i den efterfølgende runde vælge at beholde den eller give den til en anden spiller.

Der er forskellige faser i spillet:

Først sætter man spillet op for det enkelte år.
Man blander og placerer tilfældigt, hvilke huse der skal kæmpe mod hinanden, og hvilke bonusser der er for de enkelte slag. Dernæst får alle 3 mønter, der er en fast indtægt.

Indkøb af tropper.
Hver gang man placerer en kaptajn på brættet, skal den have følgeskab af en trop. Der fire typer med forskellig pris og styrke lige fra den svage footman til den mægtige warmachine. De indkøbte tropper placeres i skjul bag ens spillerskærm, hvor man i øvrigt opbevarer alle sine ting, undtagen sine kaptajner, der skal stå, så alle kan se dem.
Så går det ellers i gang.

Action Phase
På sin tur kan man spille ét taktikkort, hvis man vil (det er kort, der giver dig en eller anden fordel), og så skal man ellers placere en kaptajn og en trop på brættet. Man får med det samme den belønning, der er på feltet, hvor man stiller sin kaptajn, og kampmarkøren rykker også straks i den retning, man har påvirket slaget. De forskellige belønninger kan være ting som penge, tropper, kort eller endda en ekstra kaptajn.
Når alle har sagt pas (man behøver ikke placere alle sine kaptajner, de kan dog ikke gemmes til næste år i modsætning til tropper, der godt kan), slutter runden.

Kampafgørelse
Når støvet har lagt sig efter slagene, er det tid til at se, hvem der står sejrrigt tilbage, og hvem der må se sig besejret.

Flagene fra de forskellige huse flyttes frem, hvis de vinder, og tilbage på sporet, hvis de har tabt. Alle, der har støttet et sejrende hus, får point for hver af de kaptajner, der har støttet den tabende side. Desuden får den spiller, der har flest kaptajner på vindersiden også den ekstra bonus, der er for det specifikke slag. Her skal man holde øje med, hvad de forskellige kaptajners evne er, da det påvirker, hvem der vinder bonus, og hvor mange point, der gives ud.

Spillets afslutning

Spillet slutter efter fire år, når de sidste slag er kæmpet færdige.
Derefter tælles der sejrspoint. Gennem spillet har det været muligt at få bannere med de forskellige huse på. De giver nu point efter, hvor de står på pointsporet. Jo flere vundne slag, jo flere point. Det er virkelig noget, der kan rykke ved antallet af sejrpoint. Hvis huset har været uheldigt, så kan det ende med at stå på minus et, og man skal i så fald trække point fra, hvis man har nogle bannere fra det hus.
Spilleren med flest point har vundet.

Vurdering af Dogs of War

Helle Perrier
Helle Perrier mener ...

Dogs of War er et rigtig godt spil. Det fungerer allerbedst med fem spillere, så der rigtig kan blive kamp om de gode pladser på brættet. Det kan også fungere med tre eller fire, men fem virker til at være det gode antal, hvis man skal give spillet ekstra taktisk dybde.
Regelbogen fylder 35 sider. Af dem er det de otte, der rent faktisk indeholder regler. Resten er blandt andet baggrundshistorier for familier og kaptajner. At reglerne kan skrive på otte sider, siger noget om, at spillet bestemt ikke er særlig komplekst. Det er nok også derfor, det er et, der hyppigt kommer på bordet. Ti minutters regler, og så man i gang. Nye spillere kan nemt introduceres til worker-placementgenren, uden at det bliver tungt eller kedeligt.
Dogs of War er først og fremmest sjovt. Det er et spil med humor og fin dybde, og det kan være så uendeligt frustrerende på den gode måde, forstås. Nogle gange er man bare nødt til at stille sig dér, hvor man ikke får en god belønning, for at støtte det hus, hvis bannere, man har en hel stak af. Dogs of War er et spil, hvor man har på fornemmelsen, at hver eneste brik tæller. Om de enorme hatte har nogen anden berettigelse end, at man altid kan huske den del frem for den lidt grå titel, kan jeg ikke svare på.


Kommentarer til Dogs of War