2 - 4 spillere
20+ min
5+ år
 • børnespil
 • Regler på dansk

  Baluba

  Rasmus Skat Andersen af Rasmus Skat Andersen d. 18. January 2018

  Det gælder om at komme først over floden og hen til frøkongen i Baluba (Jungle Party). Spillet er et hurtigt lært brætspil til børn omkring børnehaveklassealderen. En god hukommelse, held og smule snilde hjælper til til sejren.

  Spillet er sat op til start. Fire dyrebrikker er synlige, og fire andre er skjult under hængebroen.

  Setup

  • Tøm spilæsken for indhold og placer den midt på bordet. Junglepladen placeres på spilleæsken, så frøkongen dækker kronen.
  • Hver spiller vælger en spillebrik og en matchende spillemarkør.
  • Hver spiller vælger en dyreven.
  • Spillerne placeres deres spillebrik på et af de fire startfelter.
  • De 30 dyrebrikker blandes og stables i to lige store stabler med bagsiden opad. Der trækkes derpå otte dyrebrikker, der vendes, så alle kan se dem. De fire første skubbes derpå ind under hængebroen. Derpå skubbes de næste fire ind, så de skubber de første et felt fremad.

  Runder i Baluba

  Yngste spiller begynder. Turen går på skift i urets retning. Når det er en spillers tur, skal vedkommende foretage tre handlinger i følgende rækkefølge:

  1. Rul terningen
  2. Skub en ny dyrebrik i floden
  3. Tæl dyr og ryk din spillebrik

  • 1. Rul terninger
   Hvis terningen viser en slange, rykkes den forreste spillebrik et felt bagud. Hvis der er flere brikker på det forreste felt, rykkes de alle et felt bagud. Slangen kommer dog først i spil, efter at en spiller er nået til det syvende felt (se slangen på spillebrættet). Man kan altså ikke blive rykket længere bagud end dette felt.
   Derpå slår spilleren igen. Hvis man igen slår en slange, gentages ovenstående.
   Hvis terningen viser en abe, myresluger, elefant, tukan eller tiger, går man videre til punkt 2.
  • 2. Skub en ny dyrebrik i floden
   Spilleren trækker en dyrebrik fra en af de to stabler og vender den, så bagsiden vender opad. Derpå skubbes den ind i et af de fire vandløb.
  • 3. Tæl dyr og ryk din spillebrik
   Spilleren tæller, hvor mange gange det dyr, som han har slået med terninger, optræder i floden. Brikker, der er skjult under broen og træstammerne, tæller altså ikke med.
   Derpå rykker du din brik det antal felter.

  Hvis rød spiller har en elefant som dyreven, må han rykke to felter ekstra, da han er omgivet af elefanter på begge sider.

  Dyrevennen

  Din dyreven kan hjælpe det med at flytte et felt ekstra. Det kan ske både først og sidst i din tur (under punkt 3). Hvis du starter/slutter din tur ved siden af din dyreven, må du flytte et felt ekstra. Du kan altså være heldig at stå ved en dyreven fra start og rykke et felt ekstra, samt slutte din tur ved din dyreven og derved rykke et felt ekstra.
  Hvis du står på træstammen, og er så heldig, at du har en dyreven på begge sider, må du flytte to felter ekstra.
  Dyrevennen kan kun hjælpe dig, når du står på hængebroen, træstammen eller stenene i vandfaldet. I junglen må du klare dig selv.

  Sådan vinder du spillet

  Den første spiller, der når frem til frøkongen, vinder spillet.

  Vurdering af Baluba

  Rasmus Skat Andersen
  Rasmus Skat Andersen mener ...

  Baluba er et hurtigt og let brætspil til de fem til syv-årige. Brikkerne er nuttede, og ideen med, at man har en dyreven, går lige i hjertet på børnene. At der så kan opstå kamp om at få en bestemt dyreven er en anden udfordring.
  Spillet udfordrer de mindste ganske glimrende. En god hukommelse (hvilke brikker er skjulte) og evnen til at regne ud, hvilken række, det bedst kan betale sig at skubbe til, hjælper dig godt på mod sejren. Men held spiller dog også en væsentlig rolle.


  Kommentarer til Baluba