2 - 4 spillere
120+ min
14+ år
 • Worker Placement
 • Alchemists

  af Rasmus Ragnvald d. 11. February 2016

  I Alchemists påtager du dig rollen som alkymist i middelalderen. Du kappes med andre alkymister om at udgive de bedste artikler omhandlende forståelsen af naturens opbygning. Din opgave er igennem spillet at samle urter og andre ingredienser, blande disse og teste de drikke, som kommer ud af det. Om du selv tør drikke det, eller betaler stalddrengen for at smage på det, afhænger af dig og din pengepung. Alceimists er et af de første spil, der gør brug af tablet eller smartphone.

  Formålet med spillet er at finde ud af, hvordan de otte ingredienser er opbygget. De består af tre farver og hver farve kan være positiv eller negativ. Opbygningen bestemmes hemmeligt af tabletten eller spillederen i starten af spillet. Har man ikke en tablet, kan der spilles med en spilleder, hvis opgave er at fortælle spillerne, hvilke drikke der kommer ud af de forskellige blandinger.

  Spillets gang

  Achemists spilles over seks runder. Vinderen er den, som efter seks runder har flest point. Hver runde forløber på følgende måde.

  1: Valg af turrækkefølge

  Dette gøres ved, at første spiller vælger hvilken bonus, han vil have denne runde, derefter anden spiller og så videre. Afhængigt af hvad der vælges, opstår der en ny spillerrækkefølge.

  2: Valg af handlinger

  Man har fire-seks handlingskuber i et spil, alt efter hvor mange spillere man er. Efter tur vælger man en handling, man vil udføre. Disse koster en eller to handlingskuber. Når alle har brugt deres kuber, udføres handlingerne en efter en.

  De mulige handlinger er:

  • Samle ingredienser
  • Samle penge ind
  • Sælge drikke til eventyrer (ikke runde et)
  • Købe magiske ting på markedet
  • Modbevise en spillers gæt på en ingrediens’ opbygning (ikke runde et)
  • Gætte på en ingrediens’ opbygning (ikke runde et)
  • Teste en drik på stalddrengen
  • Teste en drik på dig selv (Pas på det kan gå galt)
  • Udføre opvisning på markedet, dog kun i sidste runde

  3: Udførsel af valgte handlinger

  Handlinger udføres i rækkefølgen set under punkt 2. Hvis flere spillere tager samme handling, er det altid første spiller, der udfører handlingen først, så spiller to og så videre.

  Alt det andet og meget vigtige

  Det vigtigste i spillet er at få blandet trylledrikke. En trylledrik blandes af to ingredienser. Her kommer tabletten ind i billedet. Man tager tabletten og taster hemmeligt ind, hvilke to ingredienser man har brugt. Man vil så få et resultat, som man viser de andre spillere, så de ved, hvilke trylledrikke man kan blande. Det er syv mulige trylledrikke, man kan lave, og otte ingredienser, så nogle kombinationer vil give samme udfald. Der lægges en tilsvarende brik på spillerens kort, så de andre kan se den. Spillerne kan notere bag sin skærm, hvilke to ingredienser han brugte. Ud af den information man samler ved at blande forskellige ingredienser, prøver man så at gennemskue, hvordan strukturen af de forskelige ingredienser er.

  Når en spiller har en ide om, hvordan en ingrediens er opbygget, kan de udgive en artikel. Dette gør de ved at tage den tilsvarende handling og lægge deres bud på, hvordan ingrediensstrukturen er og derefter satse point på buddet. Disse point vindes eller tabes, når det afsløres til sidst, om de havde ret.

  Spillerne tvinges gennem spillet til at have udgivet et vist antal artikler om ingrediensernes opbygning. Gør de ikke det, får de minuspoint. Opdager man, at en spiller har tager fejl, kan man afprøve dennes teori. Har man ret, vinder man point, hvis ikke tabes point.

  Vurdering af Alchemists

  Rasmus Ragnvald mener ...

  Alchemists er er godt spil, der holder hele vejen. Er du til spil, hvor du altid mangler handling og skal tænke dig om for at få mest info ud af dine handlinger, er Alchemists lige noget for dig. Ideen med at bruge en tablet eller smartphone virker godt og viser, hvilke muligheder det giver, når man blander nye ting ind i brætspil.

  Vigtigt er også, at hvert spil er forskelligt, så bare fordi du i sidste spil vidste, hvordan frøen var sammensat, så gælder det ikke i næste spil.


  Kommentarer til Alchemists