10 brætspil til begyndere

Peter Brichs af Peter Brichs d. 24. July 2014

Der er tusindvis at spil at vælge imellem, og hvis man gerne vil prøve noget, der ikke er et quizspil eller en klassiker fra barndommen som Ludo, er det svært at finde lige præcis dét spil, der går den fine balancegang mellem tilgængelighed og kompleksitet, der giver et godt begynderspil. Her går vi i dybden, og giver dig 10 gode begynderspil

10 gode brætspil du ikke går fejl af

  1. Settlers fra Catan
  2. Guillotine
  3. Carcassonne
  4. Heck Meck
  5. King of Tokyo
  6. Ticket to Ride
  7. Bohnanza
  8. Dixit
  9. Pandemic
  10. Small World

Settlers fra Catan

Fakta om
Settlers fra Catan


  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 2 timer
  • Er udgivet på dansk
Settlers fra Catan er nok det spil, de fleste er blevet introduceret for de mere avancerede brætspil igennem. I Settlers fra Catan indtager hver spiller rollen som en indflytter i et nyt land, der skal have en infrastruktur med byer og veje.

Spillet kører over flere runder og er en klassiker – med god grund. I hver runde ruller du med terninger for at få ressourcer fra brættet, men det rigtigt sjove kommer efter du har fået ressourcer, og du skal til at købslå med de andre spillere, om de vil bytte dit træ for deres får – og til hvilken pris! Men pas på … hvis du ruller en syver, når du skal have ressourcer, får du lov til at flytte tyven og stjæle fra de andre spillere! Ressourcerne bruges til at bygge byer og veje, der til sidst giver point.

Hvis du er typen, der elsker at prutte om prisen og handle, så er Settlers fra Catan lige din kop te. Der er masser af strategi i spillet, når man sidder og prøver at tjene point for at bygge byer og placere sine veje, så de er i vejen for modstanderne, altimens man prøver at handle sig frem til netop de ressourcer, man selv sidder og mangler.

Settlers er udgivet med danske regler, og kan spiller af tre-fire spillere.

Guillotine

Fakta om
Guillotine


  • Antal spillere: 2-5
  • Spilletid: cirka 30 min
  • Er ikke udgivet på dansk
Stedet er Frankrig, året er 1793, og terrorregimet under den franske revolution er netop indledt. De frygtelige adelige er linet op foran Guillotinen, og det er op til dig, som bøddel, at sørge for, at det et netop dig, der får lov til at halshugge de værsqte af de værste.

Det lyder drabeligt, men den dejlige humoristiske streg, kortene har, og det generelle indtryk man ellers får fra Guillotine, gør, at spillet ender med at være et godt begynderspil. Du har masser af kort, der kan ændre på rækkefølgen, de adelige skal halshugges i, og der er god mulighed for at drille dine modspillere.

Hvis du nogensinde har haft en ubændig trant til at imitere dronningen fra Alice i Eventyrland og højt råbe “OFF WITH THEIR HEADS!!” er Guilltone lige din kop te.

Spillet er desværre kun udgivet på engelsk, og der er en god portion tekst i spillet, men kan man engelsk, er spillet en klar vinder. Spillet kan spilles af to til fem bødler og tager cirka 30 minutter.

Carcassonne

Fakta om
Carcassonne


  • Antal spillere: 2-5
  • Spilletid: cirka 45 min
  • Er udgivet på dansk
Carcassonne er et spil om at bygge og befolke et sindrigt landskab omkring den franske by Carcassonne. I Carcassonne skiftes hver spiller til at lægge en brik til landskabet, der allerede er på bordet. Når du færdiggør en del af landskabet – en vej, en by eller et kloster – får du point, hvis du har en arbejder stående i det pågældende landskab.

Reglerne til Carcassonne kan meget hurtigt forklares – tag en brik, læg brikken på bordet, så den passer i landskabet. Hvis du vil, kan du sætte en mand på brikken. Når du gør en del af landskabet færdigt, får du point. De lette regler, samt det hyggelige ved at sidde og bygge landet langsomt op, gør, at Carcassonne er et hit hos de fleste.

Det her spil er lige noget for dig, hvis du har lyst til at hyggeligt spil, der ikke er aggressivt. Hvis du kan lide puslespil, er Carcassonne også et plus, da selve opbygningen af landet er lidt puslespilsagtigt.

Heck Meck

Fakta om
Heck Meck


  • Antal spillere: 2-7
  • Spilletid: cirka 20 min
  • Er udgivet på dansk
Høns til en grillfest. Orme på grillen i stedet for pølser. Terningerder skal rulles, og pointbrikker der ligner brikkerne fra Domino. Heck Meck virker ikke som et oplagt spil for begyndere med den mærkelige og mystiske historie, men se bort fra den, og du har et fantastisk begynderspil.

Spillet foregår i klassisk Yatzystil, hvor man ruller sine terninger, og tager nogle fra, og derefter ruller resten igen. I modsætning til Yatzy er der dog kun mulighed for at gemme én type terning én gang – så når du først har taget femmere, kan du ikke tage dem igen, eksempelvis. Dit mål er at rulle et af de tal, som der er pointbrikker fremme i midten af bordet – eller som en af dine modstandere har liggende foran sig. Hvis du fejler, brænder du den dyreste orm på, og skal samtidig aflevere den sidst-anskaffede orm fra din egen tallerken tilbage.

Heck Meck er et skønt lille spil, der ikke fylder meget, eller tager særlig lang tid. Der er god matematiktræning til de yngre, men samtidig masser af situationer hvor voksne sidder og bakser med, om det nu kan betale sig at rulle igen, eller om chancen for at fejle er for stor. Hvis du er glad for Yatzy eller for at gamble og satse alting, så er Heck Meck lige et spil for dig.

King of Tokyo

Fakta om
King of Tokyo


  • Antal spillere: 2-6
  • Spilletid: cirka 30 min
  • Er udgivet på dansk
King of Tokyo er et skæppeskønt spil om kæmpe monstre, der slås mod hinanden om herredømmet af den japanske by Tokyo. Spillet er inspireret af de klassiske, japanske monsterfilm om Godzilla og hans venner og fjender, og de forskellige figure i spille er ligeledes tydeligt inspireret af King Kong, Godzilla og andre klassiske monstre.

King of Tokyo er et terningespil, hvor du enten prøver at blive den første spiller, der når 20 point, eller prøver at slå alle de andre monstre omkuld for at blive kongen af Tokyo. Undervejs i spillet køber man sig til forskellige nye evner, der giver en mulighed for at blive et endnu stærkere monster.

Hvis du er glad for terninger, monstre og at slå lillebror i hovedet uden mor og far bliver sure, så er King of Tokyo lige noget for dig.

Ticket To Ride

Fakta om
Ticket to Ride


  • Antal spillere: 3-5
  • Spilletid: cirka 1.5 time
  • Er udgivet på dansk
Fut fut! Toget kører! Ticket to Ride er et hyggeligt familiespil, hvor det gælder om at lave togruter gennem USA (eller Europa, alt efter hvilken udgave af spillet du får fat på). Spillet er hurtigt blevet en klassiker inden for familievenlige brætspil, og det er ikke uden grund.

Ticket to Ride er mekanisk et dejligt simpelt spil. I hver runde kan du gøre en ting ud fra tre muligheder: Du kan enten trække to togkort, smide togkort fra din hånd i skraldebunken for at placere plastiktog på brættet, for at få din destinations-missioner klaret, eller trække nye destinations-missioner.

Hvis du er til et hyggeligt spil, hvor der er lidt mulighed for at lægge dig i vejen for resten af familien i din kamp om at få de rigtige kort på hånden, er Ticket to Ride det perfekte valg.

Ticket to Ride er udgivet på dansk, men får man fat i en engelsk, indeholder spillet altså ingen tekst, så du kan med vores regelgennemgang af Ticket to Ride klare dig. Spillet kan spilles af to til fem spillere.

Bohnanza

Fakta om
Bohnanza


  • Antal spillere: 2-7
  • Spilletid: cirka 45 min
  • Er udgivet på dansk
Bohnanza er et klassisk kortspil om at samle stik, men med et helt særligt twist. Normalt vælger man selv, hvor på hånden man spiller sine kort fra, men i Bohnanza skal man spille de kort, der er først på hånden. Når man samtidig kun må samle på to stik af gangen, kan det være altødelæggende at blive tvunget til at spille kort af en tredje “kulør” på bordet.

Måden man undgår at spille de kort, man ikke selv kan bruge, er ved at handle indbyrdes. Og det er her, spillet virkelig begynder at skinne. Man ender ud med nogle fantastiske studehandler: “Jeg kan godt tage to af den type, så får du tre af dem, du samler på af mig – men så må du ikke handle med moster Oda!”.

Hvis du har brugt timevis med kortspillet 500 og har bare den mindste studehandler gemt i maven, er Bohnanza noget for dig – der er timevis af underholdning til hele familien i den lille æske.

Bohnanza er udgivet på dansk, og kan spilles af to til syv spillere. Hvis du får fat på en engelsk eller en tysk udgave, vil denne også nemt kunne bruges, da spillet ikke indeholder nogen tekst.

Dixit

Fakta om
Dixit


  • Antal spillere: 3-6
  • Spilletid: 30 min
  • Er udgivet på dansk
Se på et kort, og kom med en kryptisk bemærkning om, hvad der står på kortet. Så simpelt kan Dixit stort set forklares. Med smuk og kryptisk kunst på kortene er dette franske spil klart et spil, der kan få enhvers fantasi til at løbe løbsk. Alle spillere vælger nu et kort fra deres hånd, som kan matche den valgte historie, og til sidst gætter alle hvilket kort, som er det rigtige.

Dixit er et af de få spil, jeg har oplevet havende størst succes stort set uanset aldersgruppe – selv de 85-årige damer til en familiefest bad om en runde mere, efter spillet var færdigt.

Dixit er et spil for alle, som har den mindste smule fantasi og historiefortæller gemt i sig.

Dixit er kun udkommet på engelsk, men er helt uden tekst i spillet, så med Papskubbers gennemgang af Dixit kan alle være med. Spillet kan klare fra tre til seks spillere og kan spilles på en halv time.

Pandemic

Fakta om
Pandemic


  • Antal spillere: 2-4
  • Spilletid: cirka 1 time
  • Ikke udgivet på dansk
Sygdomme er noget, vi alle kender, og i Pandemic er det endelig tid til at tage kampen op mod fire forskellige sygdomme, der raser verden rundt, og truer med at tage livet af menneskeheden. Nu er det op til dig og op til tre venner at samarbejde om at få kureret de fire sygdomme, så verdens befolkning igen kan sove trygt.

Pandemic er noget så forfriskende som et samarbejdsspil: Det vil sige, at I alle samarbejder om at få udryddet de mange sygdomme – og hvis ikke I klarer det, har spillet vundet over jer.

Pandemic er et godt spil til dig, der ikke har lyst til at sidde og slås med dine medspillere. Selvom der er flere sværhedsgrader i spillert, kan du dog godt forberede dig på at tabe selv på den letteste sværhedsgrad.

Small World

Fakta om
Small World

  • Antal spillere: 2-5
  • Spilletid: cirka 2 timer
  • Er udgivet på dansk
Small World er en af de helt nye klassikkere, der blandt andet har vundet Guldbrikkens Specialpris i 2010 og er blevet vist på Youtubeshowet Tabletop.

I spillet kæmper forskellige racer, der er kendt fra fantasy-historier som Ringenes Herre, om at overtage verdenen. Undervejs i spillet vil racerne forgå, mens andre vil stige til tops i en simpel men genial mekanik, der simulerer tidens tand i den lille verden.

Hvem kan lade være med at trække på smilebåndet, når elverne er hippie-agtige væsner, der har mere travlt med at dufte til blomsterne end med at slås?

Hvis du har brugt timevis foran Risk er Small World et godt bud på det næste spil i din samling. Der er plads til hele familien, og et enkelt spil tager kun en lille times tid. Samtidig er humoren i højsædet, og tager med et meget skævt smil alle de klassiske fantasy-klichéer op.

Læs mere ..

Papskubber har før haft et kig på introduktionsspil læs om redaktionens favoritter, når de skal introducere vennerne for nye spil.

Læs også: Oversigt over spil med danske regler

Læs også: Spil der er hurtige at spille