Vinderne af Guldbrikken 2015

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 27. september 2015

Ved et stort anlagt brag af en fest i DR’s koncertsal blev Guldbrikken 2015 uddelt. Prisen uddeles af uvildige journalister, der grundigt har testet en masse spil, som er udkommet på det danske marked.

Årets Børnespil er Drage Rally

Fra 4 år. 2-4 spillere.
Udviklet af Manfred Ludwig. Udgivet af Schmidt Spiele.

I både tema og spilmekanik er Drage Rally et forbilledligt brætspil til børn i alle aldre. Dels forstår alle historien i drage-kapløbet rundt om vulkanen, dels er reglerne forståelige, overskuelige og udfordrende på samme tid. Drage Rally formår at kombinere heldet i terningkast med en knivspids snuhed og taktik i et originalt udformet spillebræt, som hele tiden ændrer sig.

Årets Familiespil blev Splendor

Fra 8 år. 2-4 spillere.
Udviklet af Marc André. Udgivet af lautapelit.fi.

Smykker, ædelstene og juveler er ganske vist temaet i Splendor, men det virkelige guld ligger i spillets stramme og fængslende gameplay trods dets enkle regler. Alt i Splendor handler om flow, timing og om at træffe de rigtige valg og svære fravalg i tide, hvilket skaber et fascinerende tidsløst strategispil, der fungerer på tværs af både køn, kunnen og alder.

Årets Voksenspil gik til Castles of the Mad King Ludwig

Fra 12 år. 1-4 spillere.
Udviklet af Ted Alspach / Competo.

Evner som byggelyst, kreativitet og økonomisk snuhed går stærkt i spænd i Castles of Mad King Ludwig, når spillerne dyster om at tilfredsstille den gale kongens ønsker ved at bygge hver deres slot på bordet. Ikke alene bliver slottene smukke, men alle er med hele tiden, og ingen sejr er sikker før pointoptællingen til slut. Et slående originalt og veldesignet strategispil med både dybde, variationer og udfordringer til voksne spillere.

Årets Selskabsspil er Spyfall

Fra 12 år. Fra 3 til 8 spillere.
Udviklet af Alexandr Ushan. Udgivet af Competo. Spyfall er et af årets mest enkle, men tidsløst humoristiske spil, hvor grin, bluff og mystiske grimasser skaber et usædvanligt fængslende selskabsspil i klapjagten på spionen omkring bordet. Et spil, der både får spillerne til at observere hinandens adfærd og mimik, men også krydsforhøre hinanden, når både spørgsmål som svar er ligedele afgørende som afslørende.

Juryens Specialpris blev tildelt Pandemia

Fra 10 år. Fra 2-4 spillere.
Udviklet af Matt Leacock. Udgivet af Lautapelit.fi.

Da dette spil udkom tilbage i 2007 under det engelske navn Pandemic, blev det startskuddet til en helt ny genre af brætspil. En spilgenre, hvor alle spillere dyster sammen mod spillet, og alle dermed vinder eller taber kollektivt. Siden da har genren for samarbejdsspil vokset sig stor og populær, så derfor går Juryens Specialpris i år til et af den slags historiske spil, som alle skal have i samlingen. Denne nye danske udgave understreger i høj grad spillets tidsløshed, og derfor går Juryens Specialpris 2015 til Pandemia for dets ubestridte centrale position i brætspilhistorien.Papskubber.dk er et dansk website tilegnet brætspil i alle størrelser og sværhedsgrader. Vores nyheder plukkes fra nyhedsfeeds fra hele kloden, og vi stræber efter at have en klar kildeangivelse hvis vi vidergiver nyheder der er udsendt af andre.

Papskubber.dk kan kontaktes på skubpap@papskubber.dk