The Search for Planet X vinder i SXSW

af Vagn Hinge d. 27. March 2021

South By Southwest (SXSW) er en festival for det kreative, og har været afholdt side 1987.

Ronald Reagan var midt i sin anden periode som præsident. Som bekendt havde Ronald startet sin karriere som skuespiller, og derfor var det måske ikke så underligt at en lille gruppe mennesker i Texas begyndte at diskutere længe om kunstens fremtid. Man besluttede sig for at dedikere sig selv at støtte kreative mennesker. Musik, film og anden traditionel kunst lå lige for, men man indså med tiden, at brætspil er jævnbyrdig, kreativ kunstart. Og South By Southwest er her endnu!

Selvfølgelig har SXSW også en årlig kåring af det bedste brætspil. Dette års vinder er en anmelder-darling, og The Search for Planet X har vundet Tabletop Game of the Year, 2021.

Helt grundlæggende har videnskaben i mange år spekuleret på om vores sol har en 10. planet der cirkler rundt om os. Fordi vi kun har været i stand til at betragte stjernerne i nogen tusind år, er der en mulighed for at vi har en nabo-planet der er så langt ude at den cirkler om solen med flere tusind års hyppighed.

Som spiller i The Search for Planet X tager vi opgaven som astronomer på os, og skal finde den 10. planet. Vi starter alle spillet ud med lidt informationer om nattehimlen over os og kan gennem undersøgelse finde ud af hvor forskellige elementer som kometer og asteroider er i universet. Jordens bane om solen gør, at du må planlægge, hvilke observationer du kan lave hvornår på et års-forløb. Altså hvilke dele af vores solsystem er synligt hvornår. På års-konferencerne kan du fremsætte teorier baseret på dine observationer, så en spiller ved måske alt om gas formationer og dværg planeter og de informationer betyder at andre kan udelukke noget om den mytiske planet-X.

Da rummet udmærket sig ved fraværet at lys, så er brætspilspladen da også primært sort. Det er således ikke den fysiske fremtoning, der er årsagen til den fine præmiering. Spillet er som udgangspunkt et deduktionspuslespil, men ikke alene gælder det om at finde Planet X, men der er point for at fremlægge sine beregninger først og endnu flere for at gætte rigtigt på hvor planeten er, før nogen rundt om bordet helt kvalificeret kan sige noget om hvor den er. Vi er altså ude i noget push-your-luck-deduktion-kapløbs-spil, hvor løjerne er styret af en app på din mobil. Kreativitet på overarbejde, og det kunne da bestemt have været gået galt, men det gjorde det ikke.

Listen over dette års vindere på SXSW kan ses her. Listen indeholder dog mest computerspil.


Papskubber.dk er et dansk website tilegnet brætspil i alle størrelser og sværhedsgrader. Vores nyheder plukkes fra nyhedsfeeds fra hele kloden, og vi stræber efter at have en klar kildeangivelse hvis vi vidergiver nyheder der er udsendt af andre.

Papskubber.dk kan kontaktes på skubpap@papskubber.dk