Spiel'17 sprænger rammerne igen

Bo Jørgensen af Bo Jørgensen d. 27. september 2017

Verdens største brætspilsmesse bliver år efter år ved med at slå sine egne rekorder. I en pressemeddelelse fra arrangøren af Spiel’17 fremgår det at årets begivenhed huser ikke mindre end 1100 forskellige udstillere fra 51 lande og byder på mere end 1200 nye brætspil.

Gulvarealet er vokset hele 9% fra sidste år til nu at dække hele 72.000 m2 fordelt på 9 messehaller. Det forventes, at omkring 175.000 deltagere vil være med til at skubbe med pap i de fire dage, messen varer.

10 procent for andet år i træk

Vi er normalt ikke dem, der trækker nyheder frem om branchens økonomiske tal, men det forlyder at branchen smiler og er sund. Nye spillere trækkes til af hypen fra dem, som har smagt pappet, og for andet år i træk rapporteres der er om ca. 10% vækst. Spiel selv er vokset med 50% gulvplads bare siden 2013.

Ny pris-uddeling med dansk deltagelse

Arrangørerne bag Spiel (Friedhelm Merz Verlag) har sammen med the City of Essen valgt at uddele en ny pris innoSPIEL for årets mest innovative spil. Gad vide om de har kigget til Fastaval for den idé !?. Prisen gives til spil, som kan starte helt nye genrer, introducere nye mekanikker eller revolutionere måden, man arbejder og anskaffer sig spil på.

De nominerede til den første InnoSpiel er:

  1. FABELSAFT af Friedemann Friese
  2. LYNGK af Kris Burm og Huch forlaget
  3. MAGIC MAZE af Danske Kasper Lapp som tidl. var nomineret til Spiel des Jahres.

Vinderen annonceres på pressemøde den 25. oktober – når verdenspressen alligevel er samlet i Essen. Samtidig uddeles den tyske SpielPreis ved samme lejlighed, som er sammenlignelig med, hvordan Guldbrikken er sat sammen herhjemme.

Escape-rooms er fortsat ikke til at slippe udenom

Sidste år så vi et par nye brætspil, som efterligner oplevelsen i et fysisk escape-room, og det gik så godt, at Spiel des Jahres så den tyske serie EXIT løbe med en af titlerne i år. Trenden fortsætter med bla. nye udgivelser fra Kosmos i EXIT serien, Space Cowboys har nyt til Unlock-fans, Abacusspiele har en lommestørrelse escape-room-oplevelse i deres Deckscape-serie. HCM Kinzel kommer med ESCAPE THE ROOM og den fantastiske tyske titel: DAS GEHEIMNIS DES REFUGIUMS VON DR. GRAVELY :-)
Noris Spiel præsenterer en virtual reality-oplevelse i Escape Room Virtual Reality, som kommer med et par briller og app til nye oplevelser.

Tredimensionelle oplevelser på bordet

En anden trend er familie- og børnespil, som tager rummelighed og taktil dimensionalitet med ved spilbordet. I spillet Photosynthesis kæmper man f.eks. om solens lys i en tredimensionel skov. Cranio Creations sejler ud med endnu et dansk spil på listen – nemlig det seneste skud fra Asger Granerud og Daniel Skjold Pedersen i form at spillet A Tale of Pirates. Spillet byder på et kæmpe piratskib midt på bordet, hvor spillerne skal sejle igennem ti velvalgte missioner på de vilde verdenshave.

HABA er ude med spillet Burg Kletterfrosch, som giver børn fra femårsalderen mulighed for at kombinere hukommelse med finger-færdighed for at hjælpe indbyggerne i en lille borg med at få deres ting ud. Tingene er angiveligt rullet ind i borgen !? Der skal trækkes i snore og huskes, hvad man er efter.

Iello udgiver Mountains of Madness af Rob Darvio

Det var mange navne, men det franske firma Iello plejer at levere på flotte spil, hvor der ikke er gået et sekund på kompromis med kvaliteten. Mountains of Madness tager afsæt i en H.P. Lovecraft novelle om en ekspedition til det arktiske kontinent, og Hr. Rob Darvio er manden, der gav Risk og Pandemic deres Legacy-makeover. Så det er helt sikkert en titel, der skal kigges på.

Metal Mania

Et andet eksempel på et lille terningspil er spillet Metal Mania, hvor man skal bruge terningslag, penge og øl til at få musikerne i sit metal-band til at levere et brag af en koncert. For to til fire spillere fra GDM Games.

Med Inka og Markus Brand ned af Ganges

Succes-designerparret Inka og Markus Brand har designet spillet Rajas of the Ganges for Huch! Spillerne konstruerer bygninger og må vælge, om de skal bidrage til fame eller fortune. Der er tale om to skalaer, som bevæger sig mod hinanden, og den spiller, hvis levned og rigdom mødes først, vinder spillet. Spillet har et karma-indisk tema og er illustreret af designer Dennis Lohausen, som arbejdede sammen med dem på The Village og senere illustrerede a Feast for Odin, Terra Mystica og Camel Up.

Kosmos og Kenn Follett

Læsere af Kenn Folletts kendte bøger om Jordens Søjler har muligvis fulgt med, for hans nye bog, der lige er udkommet (Den evige ild, på dansk), følges op med udgivelse af brætspillet, der matcher bogens setting. 2-4 spillere fra 12 år kæmper her om indflydelse og magt i skyggen af Hundredeårskrigen. Der skal intriges og sikres støtte i dette spil fra Kosmos, som vi ikke kender så meget til endnu.

Hasbro har ti tommelfingre og kraftige elastikker

Med spillet Fummelei går Hasbro helt amok og i koma ved, at spillerne med elastikker på deres tommelfingre skal klare forskellige behændighedsøvelser .. altså uden at kunne holde ved noget. Om det er det nye smash-hit drikkespil eller en mystisk gimmick, vides endnu ikke, men vi ser flere og flere spil, som ikke stiller sig tilfreds med at rulle en terning og flytte en brik – og det er jo sådan set fedt.

For eksempel lyder spillet DOPPEL X fra Schmidt Spiele som en blanding mellem et fjollet terningspil og Krokinole. Her skal du rulle terninger ud på et spilområde og vha. dygtig behændighed få teringerne til at lande på felter, der giver mest point. Eller slå de terninger væk, der ligger og giver modspillere point.

Toiletspillet

Hasbro har også gang i et selskabsspil, som hedder Pipi Party. Normalt ville det måske gå under radaren, men spillerne skal modigt se, hvem der bliver ramt af vand, når der trækkes ud i toilettet. Spillere der rammes af vand skriger af grin og udgår af spillet. Det går ned til børn fra fire år – men vi har før set spil af den type blive hits på caféer og festivaller.

Gaia project – efterfølgeren til Terra Mystica.

Anderledes alvorligt bliver det, når forlaget Feuerland udkommer med fortsættelsen til den gennemgribende spilsuccess Terra Mystica. Strategispillet der tog verden med storm for ca. tre år siden. Her er det ikke held og terningkast, men knastør strategisk evne, der vinder dig sejren. 1-4 spillere fra ca. 14 år og opefter spredes ud i galaksen og prøver at optimere turen. Spillerne har rollerne som en af 14 forskellige karakterer med forskellige evner, som skal sættes i spil. De forskellige roller, det varierede spilbræt og omskiftelige regler for at optjene point sikrer, at spillene vil være meget forskellige.

Pandemic Legacy Season 2

Asmodée er også på Essen Spiel’17 med fortsættelsen til det roste episode-spil om sygdomme, der hærger verden. Mekanikken fortsætter i Season 2, som foregår mange år efter det første spil, så man spiller årets måneder igennem og kan godt tabe et spil, men så spiller man måneden om. Om man vinder eller taber er afgørende for, hvilke forseglede pakker man må åbne.

Rygterne vil vide, at spillet foregår mange år efter Pandemic Legacy Season 1, og at store dele af jorden er dækket af vand. Vi glæder os meget til at se, hvad Rob Darvio har fundet på i season 2.

Når spillene foregår i den virkelige verden

SNEAKY CARDS fra Amigo lyder som en ny spændende drejning for brætspil. Her er et spil, hvor spillerne modtager missioner og skal ud i den virkelige verden for at løse dem. Det kan være missioner (opgaver), hvor du skal tage en selfie med en fremmed, invitere en ud på en kop kaffe eller prøve en ny mad-opskrift. Kortene er udstyret med en unik kode og registreres via nettet. Efter man har løst en opgave – skal kortet gives videre. Gimmick, Leg eller Spil ? Vi ved det ikke endnu, men det kunne betyde starten på noget spændende.

Essen er lige om hjørnet, og vi glæder os til at se, hvad hallerne bringer.
Læs mere her fra Spiel 2017’s engelsk website


Papskubber.dk er et dansk website tilegnet brætspil i alle størrelser og sværhedsgrader. Vores nyheder plukkes fra nyhedsfeeds fra hele kloden, og vi stræber efter at have en klar kildeangivelse hvis vi vidergiver nyheder der er udsendt af andre.

Papskubber.dk kan kontaktes på skubpap@papskubber.dk