Når brætspil bliver til tøjdesign

af Leon Castro Lagunas d. 13. August 2021

Få mennesker kan få profession og hobby til at smelte sammen som Hanne Ladegaard. Hanne arbejder fuld tid som tekstilkunstner og er passioneret brætspiller i sin fritid.

Hanne laver for det meste syede kunstværker, som hænger på væggen og bliver udstillet i det meste af verden, men fra hendes fritidsinteresse er der nu kommet et uventet drys af inspiration.

Kort om Hanne

Hanne Ladegaard er 56 år, gift med Lars, mor til to voksne børn og bor lidt uden for København. Hun er medlem af en privat brætspilsklub, hvor de otte medlemmer mødes en gang om måneden hjemme hos hende og Lars. “Det er nogle meget skattede spilledage, så de bliver prioriteret meget højt i kalenderen, og medlemmerne er blevet virkeligt gode venner,” forklarer Hanne.

Hannes yndlingsspil lige for tiden er Terraforming Mars. Hun og Lars er typer, der laver alle mulige ekstra regler, sådan så de synes, at det er sjovest at spille. Men den går ikke, når de andre kommer, så bliver der spillet efter de skrevne regler.

“Der bliver jævnligt indkøbt nye spil i gruppen – og de andre er flinke til at aflevere deres tomme udstikkere, som jeg kan bruge i mit kunstneriske virke,” fortæller Hanne.

Tøjet

Udstikkerne er af god, tyk karton, så de kan tåle til at blive trykt med mange gange, og det er lige præcis, hvad Hanne gør. Hun klipper dele ud, sætter dem fast på skumklodser og bruger hele molevitten som stempler til hendes værker. Hanne kan både finde på at trykke direkte med tekstilmaling på stof, men også med akrylmaling på papir.

For nylig fandt Hanne på at få lavet stof i metermål ud af nogle af hendes tryk. Det fungerer på den måde, at hun scanner motivet ind på computeren via hendes printer, og bestiller printet stof hos et firma i Berlin, der hedder Spoonflower.

“Når stoffet kommer tilbage med posten, laver jeg enten kunst eller Art Wear ud af det,” forklarer Hanne og fortsætter: “Art Wear er 2 engelske ord, der betyder kunst og noget man er iført. ‘På dansk’ kan det oversættes til det tøj, som er fabrikeret efter unika-kunst.” I Hannes tilfælde bliver tøjet også unika, for hun laver kun 1 styk af hvert print. Men der er mange andre muligheder. Unika-stoffet kan også bruges til tæpper, tasker, puder, indkøbsnet… kun Hannes fantasi sætter grænserne.

Hanne Ladegaard synes, at når hun føler sig som kunstner i alle kroppens celler, og beskæftiger sig fuldtids som kunstner, så må hendes tøj også godt afspejle dette – og så synes hun også bare, at det er sjovt at lave, og kunst må gerne være sjovt. Især når det kan kombineres med en anden sjov ting, som brætspil jo er.

Læs mere om Hanne Ladegaard på hendes Facebook Side.

Som inspiration til en håndfuld brætspil, der relaterer til tøjdesign kan nævnes: Prêt-à-Porter, Arch Ravels, Calico og Patchwork.


Papskubber.dk er et dansk website tilegnet brætspil i alle størrelser og sværhedsgrader. Vores nyheder plukkes fra nyhedsfeeds fra hele kloden, og vi stræber efter at have en klar kildeangivelse hvis vi vidergiver nyheder der er udsendt af andre.

Papskubber.dk kan kontaktes på skubpap@papskubber.dk