Burn the Fort - Historiefortælling gennem brætspil

af Leon Castro Lagunas d. 14. October 2023

Der findes et hav af spændende historiske brætspil allerede. Mange af dem er sat i kolonitidens rammer og ofte er målet, at man skal lykkes med at opbygge og udvide sin koloni ved at udforske uopdaget land, udnytte landets ressourcer og potentielt udrydde fjender og anden modstand for at nå sit mål. Denne temagenre kaldes ofte 4X på engelsk (eXplore, eXpand, eXploit, & eXterminate).

En ny designer, Klee Benally, er nu på vej med et spændende nyt spil som vender dette tema lidt på hovedet. I Burn the Fort er du nemlig en indfødt kriger, der kæmper for at stoppe invasionen af dit land.

Klee har spillet brætspil hele sit liv, og udtaler at brætspil kan være fantastiske værktøjer til at støtte undervisning og historiefortælling, men han savnede et spil han personligt kunne relatere sig til. De indfødtes modstand er nemlig ofte portrætteret som trusler mod de ’heroiske’ nybyggerkolonier. Dette var baggrunden for spillet Burn the Fort.

I Burn the Fort har kolonister bygget et militærfort og er i gang med at invadere dit land. 2-4 spillere tager hver deres rolle som en historisk indfødt kriger som skal kæmpe for at stoppe invasionen. Spillerne skal forhindre prærievogne i at bringe forsyninger til fortet og har som fælles mål at brænde fortet ned inden toget, der fungerer som en timer, når det gyldne jernbanespyd.

Spillere kan vælge, hvor meget de ønsker at arbejde sammen, mens de skiftes til at spille kort, handle med hinanden, angribe prærievogne og samle de nødvendige ressourcer for at vinde spillet. Med hver vogn, der når fortet mindskes muligheden for at vinde over nybyggerne.

Klee Benally, er Diné (Navajo) og har arbejdet størstedelen af sit liv med at beskytte de indfødtes oprindelige landområder. Han arbejder derudover både som musiker, danser, grafiker, kunstner, filmskaber og nu også som brætspilsdesigner.

Burn the Fort, var growdfundet på Gamefound i juni, og nåede sit mål på kun 8 dage. Spillet forventes at udkomme senere i år.

Læs mere om spillet her.


Papskubber.dk er et dansk website tilegnet brætspil i alle størrelser og sværhedsgrader. Vores nyheder plukkes fra nyhedsfeeds fra hele kloden, og vi stræber efter at have en klar kildeangivelse hvis vi vidergiver nyheder der er udsendt af andre.

Papskubber.dk kan kontaktes på skubpap@papskubber.dk