Årets vindere af Guldbrikken prisen

Johnn Esbensen af Johnn Esbensen d. 12. oktober 2018

For tiende gang blev den pristigefyldte danske brætspilspris Guldbrikken uddelt til årets bedste brætspil på det danske marked. Priserne blev uddelt i de kendte kategorier: Børnespil, Voksenspil, Familiespil, Selskabsspil og Juryens Specialpris. For første gang uddeles også prisen Kenderspil, som gives til et mere dybt og komplekst brætspil, som de mere erfarne brætspillere, ifølge juryen, bør kende til.

“Brætspil i Danmark har i både kvalitet, udbud og udførsel taget adskillige kvantespring, siden vi første gang uddelte Guldbrikken tilbage i 2009. Årets vindere udviser både fænomenal forskellighed og rummer dybt spændende interaktioner mellem spillerne”, siger juryformand for Guldbrikken, Thomas Vigild.

Juryformanden fortsætter: “Gode eksempler er lige fra det geniale kortspil The Mind, der sætter spillernes kollektive tidsopfattelse på spil, til det dansk-designede Magic Maze, hvor spillerne skal koordinere og planlægge en mission uden at måtte tale sammen.”

Vindere blev kåret ved prisoverrækkelsen på Bastard Café den 12. oktober 2018.


Årets Børnespil 2018

Cirkus Topito

Fra 6 år. 2-4 spillere.
Udviklet af Marco Teubner.
Udgivet af spilbræt.dk.
Link til forlag

Juryen skriver:
“Hvem stabler bedst løven oven på elefanten, der i forvejen står oven på den cyklende bjørn og den gakkede abe? ‘Cirkus Topito’ går på tværs af alder, da alle dyster om først at få stablet de otte træbrikker med cirkus-aktører på forskellig vis, så de passer til egne opgavekort. En gennemført idé, der fungerer fænomenal i praksis og med eksemplarisk solide spillebrikker.”


Årets Familiespil 2018

Magic Maze

1-8 spillere fra 8 år.
Udviklet af Kasper Lapp.
Udgivet af spilbræt.dk.

Juryen skriver:
“En dværg, elver, kriger og troldmand spurter ind i et supermarked. Det er ikke starten på en vittighed, men oplægget til et af de mest originale danske brætspil til dato. I ‘Magic Maze’ skal I uden at tale sammen, på tid flytte alle eventyrerne rundt på et altid foranderligt bræt, så de alle får fat på deres magiske genstande i
supermarkedet, og bagefter slipper sikkert ud igen. Hver spiller har forskellige evner, og stilheden i spillet kræver skarpt overblik, stram koordinering og ikke mindst stort smil på læben fra første til sidste brikryk.”

Du kan også læse Papskubbers egen beskrivelse af Magic Maze her.


Årets Selskabsspil 2018

The Mind

2-4 spillere fra 8 år.
Udviklet af Wolfgang Warsch
Udgivet af spilbræt.dk.

Juryen skriver:
“Årets mest simple spil er af den slags, der vil blive talt om, længe efter sidste kort er lagt. Alle spillere samarbejder om, at få lagt tal-kort fra hånden ned på bordet i den rigtige rækkefølge, men da der ikke må tales undervejs, handler alt om øjenkontakt, kropssprog og synkronisering af fornemmelsen af tid med hinanden.”


Årets Voksenspil 2018

Azul

2-4 spillere fra 10 år.
Udviklet af Michael Kiesling.
Udgivet af Asmodee Nordics.

Juryen skriver:
“Der er rift om de farverige kakler i dette smukke abstrakte strategispil, der næsten kan få en til at ønske sig tilbage til den tid, hvor kakkelbord ikke var et skældsord. Når man er færdig med at savle over spillets lækre design, finder man ud af, at der er dybde og strategi i at få fat i kaklerne med det rigtige mønster på det rigtige tidspunkt.”

Her kan du læse Papskubbers egen beskrivelser af Azul


Juryens Specialpris 2018

The Mind

2-4 spillere fra 8 år.
Udviklet af Wolfgang Warsch
Udgivet af spilbræt.dk.

Juryen skriver:
“Det handler aldrig om at tælle, fortælle eller lave hemmelige tegn og fagter, fordi kortspillet ‘The Mind’ trækker på helt andre og dybere mekanikker i os mennesker. Målet er at lægge talkort ned i korrekt rækkefølge uden at tale sammen, men det kræver, at alle synkroniserer deres tidsopfattelser omkring bordet. ‘The Mind’ er lige så enkelt, som det er genialt. Det er vores tids bud på ‘UNO’, og en interessant rejse ind i, hvordan vi som mennesker spiller, agerer og kommunikerer, når vi ikke har talesprog til rådighed.”


Årets Kenderspil 2018

Terraforming Mars + udvidelser

1-5 spillere fra 12 år.
Udviklet af Jacob Fryxelius
Udgivet af spilbræt.dk.

Juryen skriver:
“Kun få længerevarende, dybere og større strategiske brætspil har formået at ramme
den perfekte balance mellem historie, spilmekanik og strategi som det svensk-designede ‘Terraforming Mars’. Som hver jeres håbefulde mega-firma gælder det om kolonisere Mars på bedst mulig vis, hvilket som spiloplevelse føles altid både udfordrende, varieret og givende – særligt hvis det udvides med de stærke udvidelsespakker, der allerede er udkommet til spillet.”

Kilde: “Guldbrikken.dk”:“https://www.guldbrikken.dk


Papskubber.dk er et dansk website tilegnet brætspil i alle størrelser og sværhedsgrader. Vores nyheder plukkes fra nyhedsfeeds fra hele kloden, og vi stræber efter at have en klar kildeangivelse hvis vi vidergiver nyheder der er udsendt af andre.

Papskubber.dk kan kontaktes på skubpap@papskubber.dk