Aarhus fester over brætspil

af Gert Hansen d. 3. March 2018

Anden gang er det nu der holdes Aarhus Brætspils festival, så nu kan det både kaldes en årlig fest, en tradition og en tilbagevendende begivenhed. Rammerne er de samme som sidste år, og arrangørerne er blevet et år klogere, så der er lagt op til at festivalen bliver mindst lige så stor en succes som i 2017.

Zoneinddeling efter sværhedsgrad

Når man kommer indenfor står man i et atrium, med balkon, som udgør Grøn Zone. Det er her man finder spil for begyndere. Der er masser af lånespil i den lette familiegenre, og både guruer og Games personale står for at hjælpe folk godt igennem de nye oplevelser. Games og Dragons Lair har hver en lille butik stillet op og festivalen har også en lille kiosk med forfriskninger.

Inde ved siden af ligger Rød Zone. Her spilles der figur krigspil, og der er demoer på de mest populære systemer. Her er “brættet” erstattet af et bord med terræn, afstande måles med målebånd og der kastes mange terninger.

Bevæger man sig op af trappen finder man bag balkonen Gul Zone. Denne zone er indrettet i skolens bibliotek, så det skaber lidt ekstra hygge. Blandt hylder med bøger og hylder med brætspil kan man finde et tomt bord at spille noget fra kollektionen eller møde op til et programsat spil, med støtte til at komme i gang.

Længere ind i hulen har vi så Blå Zone. Her er det for garvede brætspillere og nørdfaktoren er ekstra høj. Her kan være spil med dybde, bredde, strategi, taktik, tænketid og lang spiltid. En del af gæsterne på festivalen kommer netop for at kunne sætte ordentlig tid af til de spil de ikke får vendt til daglig.

Læringer fra sidste år

Thomas Eilertsen, som er hovedarrangør på festivalen, er tilfreds med hvordan planlægningen er gået. Man har lært en masse i det første år, og man har været heldig at mange af de frivillige er vendt tilbage og har kunnet tage mere selvstændigt ansvar for deres forskellige arbejdsområder. “Når tingene kører så gnidningsfrit, så stiler vi jo også højere. Det skal være mere perfekt”. I år har man fx. flyttet sovesalene, så der er flere lokaler til rådighed til spil, og i år vil man også servicere gæsterne med sandwiches til frokost.

Et andet tiltag er at arrangørerne håber på flere børn blandt deltagerne. Games har sørget for opbakningen og selvom forsamlingen kan blive for ‘voksen’ om lørdagen, så er der mere luft i salene om søndagen til at børn og forældre også kan blive godt aktiveret.

Særlige events

I løbet af lørdagen er de danske designere Jacob Jaskov og Kasper Lapp fordi for at demo deres succesfulde spil. Jacob har lavet Fog of Love, som blev så anmelderrost at det nåede at få en detail forhandler inden kickstarteren var nået ud til forbrugerne. Kasper har lavet Magic Maze, som blev nomineret til den prestigefyldte Spiel des Jahres.

Games butikken har lavet nogle attraktive TOP 10 kategorier, så man kan vælge i top 10 Co-op spil eller top 10 monsterspil osv.

Asmodee Nordic står for en række demospil og for at afholde regionsturnering i Pandemic Survical.

En god fremtid

I skrivende stund, lørdag middag, er der stadig folk på vej ind, og der er ved at komme godt gang i zonerne. Jeg er ikke i tvivl om at Aarhus Brætspilsfestival igen er en velkørende succes, som jeg håber gentager sig næste år. Jeg spørger arrangør Thomas om der er gejst og virkelyst til at fortsætte i 2019, og det er der. Der vil dog ikke blive taget beslutning om noget før der har været afholdt de-brief på årets festival.

Video af Pandemic Survival

Afspil videoen på facebook

Video Interview med Jacob Jaskov

Afspil videoen på facebook


Papskubber.dk er et dansk website tilegnet brætspil i alle størrelser og sværhedsgrader. Vores nyheder plukkes fra nyhedsfeeds fra hele kloden, og vi stræber efter at have en klar kildeangivelse hvis vi vidergiver nyheder der er udsendt af andre.

Papskubber.dk kan kontaktes på skubpap@papskubber.dk