Et kig på Kickstarter

Peter Brichs af Peter Brichs d. 9. juni 2014

Kickstarter – mange elsker det, mindst lige så mange forstår slet ikke al furoren omkring det. Vi tog en runde på redaktionen og snakkede om brætspilsprojekter på Kickstarter, og hvad vi generelt synes om det.

Kickstarter er et såkaldt crowdfunding projekt, hvor folk kan lægge et projekt, de ønsker at få finansieret, op på siden og få det finansieret ved hjælp af små indbetalinger fra forskellige brugere. Et godt brætspils-eksempel er den store Kickstarter-succes Alien Frontiers.

Brætspil på Kickstarter bliver tit kritiseret for, at de fleste af spillene faktisk slet ikke er særligt gode og der derfor er med god grund at de fleste spil derfra ikke bliver udgivet af de normale kanaler. Andre igen har haft dårlige oplevelser, hvor de har fået et produket, der var af langt dårligere kvalitet, end hvad de var blevet lovet.

Men hvad siger den del af redaktionen, der har prøvet at støtte noget på Kickstarter?

Bo Jørgensen

Jeg blev lidt afskrækket af ‘Oh my God! There’s an axe in my head!’-projektet. Det blev backet i september 2011 (som et af de allerførste brætspil) men har været sååå dårligt projektstyret. Det er udkommet, og amerikanerne har fået deres spil – men jeg ser stadigt langt efter mit eksemplar.

Morten Greis Petersen

Der er ingen projekter, jeg støtter på Kickstarter lige nu, selvom der er nogle titler, jeg har i kikkerten – men jeg holder igen, da det er lidt for fristende bare at kaste penge efter ting, der lover en masse ekstra via stretchgoals.

Jeg venter dog på to spil, der har været en succes på Kickstarter: Fief – France 1429 og Burning Suns.

Folkene bag Fief har erfaring med at udgive spil, og det er en relancering af et allerede eksisterende spil, så der er jeg fortrøstningsfuld.

Emil, der står bag Burning Suns, giver også et klart indtryk af at have styr på tingene!

Emil, der står bag Burning Suns, giver også et klart indtryk af at have styr på tingene, og der eksisterer proto-typer af spillet, så på den ene eller den anden måde skal jeg nok få et spil i hænde.

Derudover venter jeg på figurer fra Bones II, rollespillet The Clay that Woke og Alas Vegas, hvor designeren har den ene krise efter den anden og har ikke erfaring med KS. Han har skrevet en del ting før, så den er desværre på vippen, men det går bedre måned for måned.

Mike Ditlevsen

Jeg backer Tokaido Collectors Edition, Roll through the ages: the iron age, Get Lucky: the Kill Doctor Lucky Card Game, Wok Star og Cthulhu Wars.

Hvis jeg skal anbefale nogle, der bare leverer og virkelig holder godt fast i kommunikationen og får en til at føle, at man ikke bare efterlades, så er Jamey Stegmaier (der udgiver spil gennem sit firma Stonemaier Games. -red.) super god til at holde folk orienteret omkring det. Der backede jeg hans Euphoria, hvor der var nogle issues med forsendelse, men ingen brokkede sig, fordi han hele tiden fortalt, hvad der foregik.

Peter Brichs

Jeg har i alt støttet 27 projekter, der er blevet til noget, eller er undervejs her og nu. Af 27 projekter har de 14 været brætspil, og jeg har kun fået fingrene i seks af dem indtil nu. Den største succes har helt klart været Eaten by Zombies og Flash Point: Fire Rescue, der kom til tiden og helt uden problemer.

Det spil, jeg har haft dårligst oplevelse med, har været Glory to Rome: Black Box Edition, der endte med at være over et år forsinket, og hvor udgiveren af spillet endte med at sende en besked til alle, der havde støttet spillet, hvor han nærmest skældte os ud over, at spillet var blevet forsinket.

Det spil, jeg har haft dårligst oplevelse med, var Glory to Rome, hvor udgiveren endte med nærmest at skælde alle der havde støttet ham ud, over at spillet var over et år forsinket.

En ny tendens, jeg synes er hyggelig, er de små mikrospil, der er på Kickstarter. Det er spil i stil med Love Letter (der ikke var et Kickstarter-spil), hvor der ikke er særlig mange dele – og hvor spillene ofte ikke koster mere end tre-fem dollar. Her har jeg fået fingrene i Where Art Thou, Romeo? og Wallet Battles – selvom ingen af dem dog er særligt gode. Jeg venter med spænding på This town ain’t big enough for the 2-4 of us og de andre mikrospil fra TMG.

Skriv din kommentar